Χρηματοδοτήσεις στο πλαίσιο του «σχεδίου Γιούνκερ» για δύο έργα στην Ελλάδα, λέει η Κομισιόν




Τα εγκαίνια του αναβαθμισμένου τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα Αττικής, χαιρετίζει με σημερινή της ανακοίνωση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας ότι 40 εκατ. ευρώ από τα κονδύλια της Πολιτικής Συνοχής συνέβαλαν στην έναρξη της υλοποίησης του σημαντικού αυτού έργου στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτός ο τερματικός σταθμός, ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, παρέχει στην Ελλάδα οικονομικά πιο προσιτή, ασφαλή και βιώσιμη ενέργεια. «Χάρη σε αυτό το έργο της Πολιτικής Συνοχής, οι πολίτες εξοικονομούν χρήματα στους λογαριασμούς ενέργειας και η Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θέση της ως πύλης για την παροχή φυσικού αερίου σε μια ασφαλή και διασυνδεδεμένη ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας», δήλωσε σχετικά η επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, Κορίνα Κρέτσου.

Η κατασκευή του έργου πραγματοποιήθηκε σε δύο στάδια: Πρώτα κατασκευάστηκε μία Μονάδα Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού και Θερμότητας και, στη συνέχεια, επεκτάθηκε η αποθηκευτική ικανότητα του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας. Το δεύτερο στάδιο περιλάμβανε την κατασκευή τρίτης δεξαμενής, την αναβάθμιση θαλάσσιων εγκαταστάσεων και την εγκατάσταση νέου τεχνολογικού εξοπλισμού για την αύξηση του ρυθμού της αεριοποίησης.

Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή αναφέρεται και στην παροχή στήριξης στο πλαίσιο του Σχεδίου Γιούνκερ (EFSI) για το δάνειο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων ύψους 12,5 εκατ. ευρώ στη Sunlight, έναν ελληνικό παραγωγό μπαταριών.

Όπως σημειώνεται, η Sunlight απασχολεί προσωπικό άνω των 840 ατόμων και ασχολείται με το σχεδιασμό, την παραγωγή και την ανακύκλωση μπαταριών που χρησιμοποιούνται για ευρύ φάσμα εφαρμογών, συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανικών οχημάτων, των συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εκτός δικτύου και των έξυπνων δικτύων και των τηλεπικοινωνιών. Η χρηματοδότηση, που παρέχεται μέσω αυτού του δανείου, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει την εταιρεία να επενδύσει σε νέο εξοπλισμό για το εργοστάσιό της στην Ξάνθη.

«Η Sunlight είναι μια ελληνική και ευρωπαϊκή ιστορία επιτυχίας, που εξάγει σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο. Η συμφωνία για το εν λόγω δάνειο θα βοηθήσει την εταιρία να επεκταθεί, να εισαγάγει καινοτομίες και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Γίρκι Κατάινεν υπεύθυνος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα.

Τέλος, η Επιτροπή επισημαίνει ότι Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρώπη σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις που κινητοποιήθηκαν από το EFSI σε σχέση με το ΑΕΠ. Μέχρι το Νοέμβριο του 2018, το Σχέδιο Γιούνκερ έχει «κινητοποιήσει» επενδύσεις ύψους 360 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη, εκ των οποίων σχεδόν 11 δισ. ευρώ μόνο στην Ελλάδα.

Νέα σεισμική δόνηση σημειώθηκε στη Ζάκυνθο, μεγέθους 4,4, βαθμών

22/11/2018 14:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριάς μας Χρ. Βασιλάκη
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: