Αποκάλυψη της CIA: Ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε τη δολοφονία Κασόγκι




Η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (Central Intelligence Agency, CIA) έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ήταν αυτός που διέταξε τον φόνο του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη.

Αυτό αποκάλυψε την Παρασκευή το βράδυ η εφημερίδα The Washington Post την Παρασκευή, κάτι διαμετρικά αντίθετο προς τους ισχυρισμούς των αρχών του βασιλείου, κατά τις οποίες ο διάδοχος του θρόνου δεν είχε καμία ανάμιξη στην υπόθεση.

Κατά το ρεπορτάζ της Ποστ, αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι έχουν «μεγάλη σιγουριά» ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση της CIA είναι ορθή (1). Αυτή η εκτίμηση συνδέει πλέον άμεσα τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, με τη δολοφονία και περιπλέκει τις προσπάθειες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με σκοπό να παραμείνουν αλώβητες οι σχέσεις με το βασίλειο, έναν από τους πιο στενούς συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία χθες ότι πρέπει να έρθουν στο φως όλες οι πτυχές της υπόθεσης της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες επίσης συζήτησαν διμερείς σχέσεις, τις εν εξελίξει νομικές υποθέσεις στις ΗΠΑ και τις εξελίξεις στη Συρία, ανέφερε η ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι θέμα συζήτησης ήταν επίσης η ταχεία εκπλήρωση των στόχων του οδικού χάρτη στην Μανμπίζ της Συρίας.

Ο Ερντογάν επίσης μετέφερε στον Τραμπ την προσμονή της Τουρκίας οι ΗΠΑ να τερματίσουν τη στήριξη που παρέχουν στους κούρδους πολιτοφύλακες της Συρίας YPG, ένα ζήτημα ακανθώδες των τουρκοαμερικανικών σχέσεων.

1 Harris, Shane· Miller, Greg· και Dawsey, Josh, «CIA concludes Saudi crown prince ordered Jamal Khashoggi’s assassination», The Washington Post, 6η Νοεμβρίου 2018

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον, United States

Κυρώσεις στην Σαουδική Αραβία επέβαλλαν οι ΗΠΑ για την δολοφονια του Τζαμάλ Κασόγκι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: