Αναστασιάδης στους Τουρκοκύπριους: Κανένας δεν έχει ως στόχο τον σφετερισμό του φυσικού πλούτου




Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης διαμήνυσε προς τους Τουρκοκύπριους ότι κανένας δεν έχει ως στόχο τον σφετερισμό του φυσικού πλούτου που ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ότι δεν έχει προκαταλήψεις όσον αφορά συνεργασίες με γειτονικές χώρες, μη εξαιρουμένης της Τουρκίας.

Σε χαιρετισμό του στην 91η Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «μια προτεραιότητα υψίστης σημασίας είναι και η υλοποίηση του ενεργειακού μας προγράμματος μέσω της δημιουργίας υποδομών για τη χρήση φυσικού αερίου, της υιοθέτησης του πλαισίου διαχείρισης των μελλοντικών εσόδων από το φυσικό αέριο και της ανάπτυξης Διαδρόμου Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, ο οποίος θα συνδέει τις ανακαλύψεις τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και της Ανατολικής Μεσογείου, ευρύτερα τόσο μεταξύ των χωρών της περιοχής όσο και με την ΕΕ».

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, «προχωρώντας απρόσκοπτα με τους ενεργειακούς μας σχεδιασμούς, αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της εν εξελίξει διερευνητικής γεώτρησης της Exxon Mobil, τα οποία ευελπιστούμε να ενισχύσουν αποτελεσματικά τους ανωτέρω στόχους».

Απευθυνόμενος προς τους εκπροσώπους του παράνομου τ/κ εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου, που ήταν παρόντες στη ΓΣ του ΚΕΒΕ, διαβεβαίωσε ότι «κανένας δεν έχει στόχο το σφετερισμό του φυσικού πλούτου που ανήκει σε όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας». Θέλω, πρόσθεσε, «να το καταστήσω σαφές».

Ούτε, σημείωσε, «έχουμε προκαταλήψεις όσον αφορά τις συνεργασίες με γειτονικές χώρες και όταν λέμε γειτονικές δεν εξαιρούμε βεβαίως την Τουρκία».

Συνεπώς, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «αντί του ανταγωνισμού ή των κρίσεων που μπορεί να προκαλέσει ο φυσικός πλούτος, πιστεύουμε ότι είναι μια πηγή που μπορεί να μας φέρει κοντά και να συμβάλλει σημαντικά στην προκοπή της πατρίδας μας, των γειτόνων μας, της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό επανέλαβε «την αποφασιστικότητα μου να συνεργαστώ εποικοδομητικά με το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, την εκπρόσωπο του την κ. Λουτ και βεβαίως και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, προκειμένου να πετύχουμε μια λύση που θα δίνει προοπτική και μέλλον στους κατοίκους αυτής της χώρας».

«Ευελπιστώ το ίδιο θετική να είναι η ανταπόκριση της τουρκικής πλευράς, καθώς όλοι γνωρίζουμε πως η στάση που θα τηρήσει αποτελεί το κλειδί στην επίτευξη της επιδιωκόμενης λύσης», είπε.

Μίας λύσης επανέλαβε, η οποία «πρέπει να είναι λειτουργική για να μπορεί να είναι βιώσιμη. Πρέπει να αναδεικνύει μέσα από τις πρόνοιες της τον αλληλοσεβασμό του ενός προς τον άλλο».

Εμείς, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «νοιαζόμαστε και λαμβάνουμε υπόψη τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Κατά τον ίδιο όμως τρόπο θέλουμε και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας να συνειδητοποιήσουν και να αντιληφθούν ότι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν προσδοκίες. Θέλουν προοπτική και μέλλον. Και αυτή η προοπτική και το μέλλον της μιας κοινότητας είναι η προοπτική και το μέλλον και των δύο κοινοτήτων».

Διότι, πρόσθεσε, «αν δημιουργηθούν οι συνθήκες μιας λειτουργικής, βιώσιμης, διαρκούς λύσης είναι τότε που δημιουργούνται οι προοπτικές για το μέλλον».

Σε ημερολόγιο της ΕΛ.ΑΣ χάρτης με το όνομα “Μακεδονία” και “Βόρεια Κύπρος”: Διατάχθηκε ΕΔΕ

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 21/11/2018 21:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: