Αμόκ Τσαβούσογλου: Απειλεί την EXXON MOBIL για την γεώτρηση στο “οικόπεδο 10” και ζητάει μερίδιο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιθεωρεί τα κατασκευστικά έργα της νέας μόνιμης αντιπροσωπείας της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu
Η έναρξη εργασιών της Exxon Mobil μπορεί να αλλάξει τις ευαίσθητες ισορροπίες για την επίλυση του Κυπριακού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ και επαναλαμβάνει ότι θα ξεκινήσει και δραστηριότητες στις περιοχές που το παράνομο ψευδοκράτος των κατεχομένων “αδειοδότησε” την κρατική εταιρεία πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ).

Στην ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει συγκεκριμένα ότι “η έναρξη έρευνας της εταιρείας Exxon Mobil για φυσικό αέριο στο λεγόμενο οικόπεδο 10 για το οποίο την αδειοδότησε η ‘Ε/κ διοίκηση νότιας Κύπρου’, όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της περιοχής και ενδέχεται να αλλάξει συγκεκριμένες ευαίσθητες ισορροπίες σε σχέση με την επίλυση του ζητήματος”.

“Λέγοντας ότι όλες οι φυσικές πηγές ενέργειας γύρω από την Κύπρο δεν ανήκουν μόνο στην Ε/κ πλευρά, αλλά και στις δύο πλευρές έχουμε προειδοποιήσει την Ε/κ διοίκηση να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο”, αναφέρεται στην ανακοίνωση και προστίθεται:

“Με την ευκαιρία αυτή, επαναλαμβάνουμε και πάλι την προειδοποίησή μας προς τις εταιρείες που συμμετέχουν σε αυτές τις μονομερείς δραστηριότητες έρευνας και εξόρυξης των Ε/Κ. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η κατανομή των φυσικών πόρων της Κύπρου αποτελεί μία ουσιώδη πτυχή του Κυπριακού”.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ακόμη ότι:

“Όπως μέχρι σήμερα έτσι και από δω και πέρα σε πλήρη συντονισμό με την (παράνομη) ‘τδβκ’ θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα απαραίτητα διπλωματικά και πολιτικά βήματα με στόχο να προστατεύσουμε τα διεθνή δικαιώματα και συμφέροντα που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο του Τ/κ ‘λαού’ ο οποίος είναι κοινός ιδιοκτήτης του νησιού. Εκτός από την δική μας υφαλοκρηπίδα θα ξεκινήσουμε και δραστηριότητες στις περιοχές που η (παράνομη) ‘τδβκ’ αδειοδότησε την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου των Εξωτερικών, ο κ. Τσαβούσογλου την Τρίτη θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον. για να συναντήσει πιθανότατα τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ
18/11/2018 17:05

Να αποδοθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία πλήρης κυριαρχία ζήτησε ο Παυλόπουλος: Σύμπνοια με Αναστασιάδη

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal