Xιλιάδες Ονδουριανοί συνεχίζουν την πορεία τους προς τις ΗΠΑ, παρά τις απειλές Τραμπ




Αφού πέρασαν και δεύτερη νύκτα στο Μεξικό, χιλιάδες Ονδουριανοί ετοιμάζονται να συνεχίσουν την δύσκολη πορεία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αψηφώντας τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ και των αμερικανικών αρχών.

«Προχωράμε μπροστά», δήλωσε ο Χουάν Κάρλος Φλόρες, ένας Ονδουριανός 47 ετών. Το Μεξικό «δεν μας υποδέχθηκε όπως ελπίζαμε, μπορούν να μας στείλουν πίσω στη Ονδούρα, ξέρουμε επίσης ότι υπάρχουν εδώ έμποροι ναρκωτικών που απάγουν και σκοτώνουν τους μετανάστες, αλλά φοβόμαστε ακόμη περισσότερο στην χώρα μας», είπε.

Οι μεξικανικές αρχές προσπάθησαν να μπλοκάρουν την Πέμπτη το «καραβάνι» , αλλά πολλοί μετανάστες μπήκαν παράνομα στην χώρα μέσω του ποταμού Σουτσιάτε, που χωρίζει το Μεξικό από την Γουατεμάλα. Συνέχισαν την πορεία τους, την ώρα που ο Ντόναλντ Τραμπ επανέλαβε χθες ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα «για να σταματήσει η επίθεση».

Περί τους 3.000 άνθρωποι απαρτίζουν αυτό το καραβάνι, σύμφωνα με την διοικητή της ομοσπονδιακής αστυνομίας, αλλά ο τελικός αριθμός μπορεί να είναι μεγαλύτερος.

Οι μετανάστες έφθασαν χθες το βράδυ στην Ταπατσούλα του Τσιάπας, αφού περπάτησαν επτά ώρες χωρίς διακοπή και καλύπτοντας απόσταση 38 χιλιομέτρων. Εξαντλημένοι, εγκαταστάθηκαν σε ένα πάρκο, όπου έκαναν ουρά για να πάρουν μία τορτίγια και μία κουταλιά μαύρων φασολιών.

«Το θάρρος μας είναι μεγαλύτερο από τις απειλές» του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε η Μπρίτανι, μία νεαρή που είχε μόλις πάρει τη μερίδα του φαγητού της.

Κίνδυνοι απέλασης

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι μετανάστες είχαν αντιμετωπίσει την τροπική ζέστη. Στην κουραστική τους πορεία, συνοδεύονταν από τοπικούς αστυνομικούς, ενώ ένα ελικόπτερο πετούσε επάνω από το καραβάνι.

Οι περισσότεροι δεν είχαν μαζί τους ούτε νερό ούτε τρόφιμα. Χειροκρότησαν τους κατοίκους που τους πρόσφεραν προμήθειες και φώναξαν «Μεξικό, Μεξικό» για να τους ευχαριστήσουν.

Κατά την διάρκεια της πορείας, μέλη των αστυνομικών δυνάμεων τους κάλεσαν να επιβιβασθούν σε φορτηγά για να μεταφερθούν σε καταυλισμούς και να ξεκινήσουν τις διαδικασίες της βίζας ή της αίτησης για παροχή ασύλου. Αλλά, οι περισσότεροι αρνήθηκαν , φοβούμενοι παγίδα.

Ο αμερικανός πρόεδρος απείλησε την Πέμπτη να κλείσει τα σύνορα με το Μεξικό, εάν οι αρχές δεν μπλοκάρουν την πορεία του καραβανιού. Χθες, δήλωσε στο Twitter ότι οι Ονδουριανοί «πρέπει πρώτα να καταθέσουν αίτηση ασύλου στο Μεξικό». «Εάν δεν το κάνουν, οι ΗΠΑ θα τους απορρίψουν», προειδοποίησε.

Το καραβάνι επρόκειτο να αναχωρήσει σήμερα με κατεύθυνση την Χουίξτλα, στην πολιτεία Τσιάπας, πριν προσπαθήσει να κατευθυνθεί προς την Τιχουάνα ή το Μεξικάλι, στο βόρειο Μεξικό.

Η πορεία μπορεί να διαρκέσει έναν μήνα, σύμφωνα με τον Ροντρίγκο Αμπέχα, μέλος της οργάνωσης Pueblos sin Fronteras (Λαοί χωρίς Σύνορα), που έχει ήδη συνοδεύσει πολλά παρόμοια καραβάνια.

Ανάμεσα στους μετανάστες περιλαμβάνονται πολλές γυναίκες και παιδιά. Ολοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να συλληφθούν και να απελαθούν προς την χώρα καταγωγής τους.

«Αυτή η κυβέρνηση λέει από την μία πλευρά ότι σέβεται να δικαιώματα των μεταναστών, αλλά δεν τούς επιτρέπει μία αξιοπρεπή και ασφαλή διέλευση και αρνείται να τους χορηγήσει γρήγορα μία ανθρωπιστική βίζα», λέει.

Δεύτερο καραβάνι

Η πορεία αυτή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησε εδώ και μία εβδομάδα στο Σαν Πέδρο Σούλα, στο βόρειο τμήμα της Ονδούρας, έπειτα από κάλεσμα πρώην βουλευτή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ενα δεύτερο καραβάνι ξεκίνησε χθες την πορεία μέσω της Γουατεμάλας προς τα μεξικανικά σύνορα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του Μεξικού, ανάμεσα στην Παρασκευή και την Κυριακή κατατέθηκαν 1.028 αιτήσεις ασύλου. Στο συνοριακό φυλάκιο, περί τους χίλιους μετανάστες περίμεναν χθες για να τους επιτραπεί να εισέλθουν νομίμως στο Μεξικό, σύμφωνα με το AFP.

Τα σύνορα άνοιξαν εν μέρει κατά την διάρκεια της χθεσινής ημέρας για να περάσουν λίγες δεκάδες μετανάστες, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και παιδιά, που μεταφέρθηκαν σε καταυλισμούς.

Η πορεία μέσα από το Μεξικό εκθέτει τους ανθρώπους στον κίνδυνο επιθέσεων εκ μέρους εγκληματικών οργανώσεων,

Το 2010, 72 από αυτούς απήχθησαν από το καρτέλ των Zetas και δολοφονήθηκαν στην πολιτεία Ταμαουλίπας όταν αρνήθηκαν να ενταχθούν στις τάξεις του.

Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι διασχίζουν κάθε χρόνο παρανόμως τα νότια σύνορα του Μεξικού για να προσπαθήσουν στην συνέχεια να κινηθούν προς βορράν και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

22/10/2018 12:01
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ταπατσούλα, Μεξικό

Για κρίση στα σύνορα με το Μεξικό προειδοποιεί ο Πομπέο, τον ομόλογο του Λουίς Βιδεγαράι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: