Ξεφεύγει η κατάσταση στην Τουρκία: Ο πληθωρισμός στα ύψη και η τουρκική λίρα στα τάρταρ




Ο ετήσιος πληθωρισμός στην Τουρκία άγγιξε το 25% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο της τελευταίας δεκαετίας και αναδεικνύοντας την βαθιά επίπτωση της συναλλαγματικής κρίσης στην ευρύτερη οικονομία και τους καταναλωτές.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε κατά 40% φέτος στον απόηχο ανησυχιών για τον έλεγχο που ασκεί ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επί της νομισματικής πολιτικής, αλλά και τη διπλωματική διελκυστίνδα με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε στο 24,52% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, ενώ σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα παρουσίασε αύξηση 6,3%, σχεδόν διπλάσιο από την πρόβλεψη για 3,6%, που κατέδειξε σφυγμομέτρηση που διεξήγαγε το Reuters και στην οποία συμμετείχαν 15 οικονομολόγοι.

Ο πληθωρισμός ενισχύθηκε από την κατηγορία των τροφίμων και αλκοολούχων ποτών, η οποία αυξήθηκε κατά 6,4% σε μηνιαία βάση, ενώ οι επιπλώσεις και οι οικιακές συσκευές εκτοξεύτηκαν κατά 11,41%. Ο πληθωρισμός στις μεταφορές αυξήθηκε στο 9,15%.

Εξάλλου οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 10,88% τον Σεπτέμβριο παρουσιάζοντας άνοδο 46,15% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017.

Τον προηγούμενο μήνα ο ετήσιος ρυθμός του πληθωρισμού είχε σκαρφαλώσει στο 17,9%, αναγκάζοντας την τουρκική Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση του βασικού της επιτοκίου κατά 625 μονάδες βάσης, στηρίζοντας την τουρκική λίρα.

ΚΥΠΕ – Reuters
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
03/10/2018 11:17

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: