Τρόμος στην Αμερική: Αγώνας δρόμου για να βρεθεί ύποπτο πακέτο που εστάλη στον Μπάιντεν




Οι ομοσπονδιακές αρχές των ΗΠΑ προσπαθούν να εντοπίσουν ένα ύποπτο πακέτο που πιστεύουν ότι εστάλη στον πρώην αντιπρόεδρο της χώρας Τζο Μπάιντεν, δήλωσε αξιωματούχος.

Ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η πρώην υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ήταν ανάμεσα στους στόχους των τουλάχιστον έξι πακέτων με αυτοσχέδιες βόμβες τα οποία ταχυδρομήθηκαν σε εξέχοντες Δημοκρατικούς πολιτικούς και στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Οι αμερικανικές αρχές θεωρούν την αποστολή των πακέτων αυτών τρομοκρατική ενέργεια.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: O αρχηγός μιας οργάνωσης υπέρμαχων της ανωτερότητας της λευκής φυλής με έδρα την Καλιφόρνια και άλλα τρία πρόσωπα κατηγορούνται για συνωμοσία με σκοπό να υποκινήσουν ταραχές κατά τη διάρκεια πολιτικών συγκεντρώσεων, έγινε χθες γνωστό από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς.

Ο Ρόμπερτ Ρούντο, ο ιδρυτής του Rise Above Movement, συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση την Κυριακή στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Άντζελες, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα.

Άλλα δύο μέλη της οργάνωσης συνελήφθησαν χθες και ένα διαφεύγει της σύλληψης, είπε ο Τομ Μρόζεκ, ένας εκπρόσωπος τύπου του γραφείου του εισαγγελέα στο Λος Άντζελες.

«Στο κατηγορητήριο περιγράφεται μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια να καταπνιγεί ο ελεύθερος λόγος καθώς οι εμπλεκόμενοι σε αυτήν τη συνωμοσία ταξίδευαν σε διάφορους προορισμούς με στόχο να επιτεθούν σε όσους έχουν διαφορετικές απόψεις» επισήμανε ο εισαγγελέας Νικ Χάνα.

Ο 28χρονος Ρούντο, ο 25χρονος Ρόμπερτ Μπόμαν, ο 22χρονος Τάιλερ Λόμπ και ο 38χρονος Άαρον Ίσον κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε διαδηλωτές, δημοσιογράφους και έναν αστυνομικό κατά τη διάρκεια πολιτικών συγκεντρώσεων στην Καλιφόρνια.

  • Δέματα με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς εστάλησαν σε επικριτές του Ντόναλντ Τραμπ, μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας

Αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί εστάλησαν στη Χίλαρι Κλίντον, τον Μπαράκ Ομπάμα, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN και άλλες προσωπικότητες που έχουν ταχθεί κατά του Ντόναλντ Τραμπ: μεσούσης της προεκλογικής περιόδου για τις ενδιάμεσες εκλογές, η πολιτική πόλωση στις ΗΠΑ πήρε βίαιες διαστάσεις σήμερα, με Αμερικανούς αξιωματούχους να μιλούν για εσωτερική «τρομοκρατία».

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε τις «τρομακτικές και ποταπές ενέργειες», οι «υπεύθυνοι των οποίων πρέπει να λογοδοτήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης». Η «πολιτική βία δεν έχει θέση στις ΗΠΑ» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο συναγερμός σήμανε το πρωί όταν η ομοσπονδιακή υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με την προστασία των πρώην προέδρων και των οικογενειών τους ανακοίνωσε ότι εντόπισε δύο δέματα που περιείχαν «πιθανούς εκρηκτικούς μηχανισμούς» με αποδέκτες την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Το δέμα που προοριζόταν για την Κλίντον, την αντίπαλο του νυν προέδρου των ΗΠΑ στις προεδρικές εκλογές του 2016, εντοπίστηκε χθες το βράδυ, εκείνο προς τον Ομπάμα σήμερα το πρωί, ανέφερε η Μυστική Υπηρεσία.

Κανένα από τα δέματα δεν παρελήφθη από τα πρόσωπα για τα οποία προοριζόταν κι η ζωή τους δεν διέτρεξε κίνδυνο, διευκρίνισε η Μυστική Υπηρεσία.

Λίγο μετά, το ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το οποίο βρίσκεται συχνά στο στόχαστρο του Ντόναλντ Τραμπ, που καταγγέλλει την κάλυψή του υπέρ των Δημοκρατικών και ταυτόχρονα εχθρικά διακείμενη προς την προεδρία του, ανακοίνωσε ότι εκκένωνε τα γραφεία του στη Νέα Υόρκη, στο Κολόμπους Σέρκλ, στην καρδιά του Μανχάταν, μετά τον εντοπισμό ενός ύποπτου δέματος.

Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρήκαν στο CNN «κάτι που έμοιαζε με εκρηκτικό μηχανισμό», ενώ το δέμα εμπεριείχε και μια «λευκή σκόνη».

Το τηλεοπτικό δίκτυο επισήμανε ότι το δέμα είχε σταλεί ειδικά στον Τζον Μπρέναν, τον πρώην διευθυντή της CIA και σχολιαστή στο CNN, που αποδοκιμάζει δημοσίως τη διοίκηση Τραμπ.

  • Ύποπτο δέμα στη Φλόριντα

Η ένταση κορυφώθηκε όταν η αστυνομία της Φλόριντα έκανε γνωστό ότι βρήκε ένα ύποπτο δέμα κοντά στο γραφείο της βουλευτίνας του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Γουάσερμαν-Σουλτς, πρώην προέδρου της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος, που ωθήθηκε στην παραίτηση το 2016 αφού κατηγορήθηκε ότι ευνόησε τη Χίλαρι Κλίντον έναντι του Μπέρνι Σάντερς στις προκριματικές εκλογές.

Ο Δημοκρατικός κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο γνωστοποίησε κατόπιν ότι εστάλη ύποπτος μηχανισμός στο γραφείο του στο Μανχάταν, ενώ μεταξύ των στόχων βρέθηκε και ο Έρικ Χόλντερ, πρώην γενικός εισαγγελέας υπό προεδρίας Ομπάμα.

Με ανακοίνωσή της, η Δημοκρατική βουλευτίνα Μαξίμ Ουότερος επιβεβαίωσε επίσης ότι το γραφείο της στην Ουάσιγκτον στοχοθετήθηκε από ένα ύποπτο δέμα.

Εσφαλμένοι συναγερμοί σήμαναν και στα γραφεία στο Μανχάταν του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο και στο γραφείο στην Ουάσιγκτον της βουλευτίνας από την Καλιφόρνια Καμάλα Χάρις.

Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Όμως, ο υπεύθυνος του γραφείου αντιτρομοκρατίας του FBI στη Νέα Υόρκη Μπράιαν Πάαρμαν είπε ότι επρόκειτο για συντονισμένες αποστολές.

«Φαίνεται ότι ένα ή περισσότερα πρόσωπα έστειλαν πολλά παρόμοια δέματα» δήλωσε ο ίδιος κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου στη Νέα Υόρκη.

Η αποστολή αυτών των εκρηκτικών μηχανισμών έγινε δύο ημέρες αφότου βρέθηκε ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός στο γραμματοκιβώτιο της κατοικίας του επενδυτή Τζορτζ Σόρος, εκ των μεγαλύτερων δωρητών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Τα γεγονότα εκτυλίχθηκαν μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, με τους Δημοκρατικούς να ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας και θα οδηγήσουν σε παράλυση την κυβέρνηση Τραμπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP, Reuters
Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, United States

Σε κλίμα τρομοκρατίας οι ΗΠΑ: Νέες επιθέσεις σε πολιτικά πρόσωπα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: