Τρέμουν νέα τραπεζική κρίση στην Ευρώπη λόγω της “αναρχίας” στην Ιταλία και την Ελλάδα




Φόβος και τρόμος επικρατεί στην Ευρώπη, αλλά και σε άλλες περιοχές του κόσμου, για το πιθανό ενδεχόμενο να ξεσπάσει νέα τραπεζική κρίση στην Ελλάδα και την Ιταλία.

Δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, παρουσιάζει τις ανησυχίες των επενδυτών για τις τράπεζες στη νότια Ευρώπη, καθώς -μετά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα και την Ιταλία- φοβούνται νέα κρίση.

«Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους», γράφει: «Απώλειες 37 δισ. ευρώ στο χρηματιστήριο του Μιλάνου από τα μέσα Μαΐου για όσους επένδυσαν σε μετοχές των ιταλικών τραπεζών. Ακόμη πιο τρομακτικά ήταν τα δεδομένα από την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα, που υπήρξε υποχώρηση κατά 9% του τραπεζικού δείκτη την Τετάρτη».

Η γερμανική εφημερίδα γράφει σχετικά:

«Οι απώλειες στην Ελλάδα και την Ιταλία είναι σύμπτωμα δύο διαφορετικών αιτιών. Στην Ελλάδα, οι τράπεζες προσπαθούν να απαλλαγούν από το τεράστιο βάρος των «κόκκινων» δανείων και στην Ιταλία η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης στον προϋπολογισμό προκαλεί πίεση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει πως «μαζί, αυτά τροφοδοτούν τον φόβο μίας νέας τραπεζικής κρίσης στη νότια Ευρώπη».

Σύμφωνα με την Handelsblatt:

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες είναι ο πιστωτικός κίνδυνος. Τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή θεωρούνται ότι είναι σε τέτοιο κίνδυνο φτάνουν τα 88,6 δισ. ευρώ, αντιστοιχώντας περίπου στο 48% του συνόλου των δανείων ή περίπου το 50% του ελληνικού ΑΕΠ. Αυτό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της οκταετούς ύφεσης. Η απροσεξία με την οποία οι ελληνικές τράπεζες δάνειζαν σε καταναλωτές με αμφίβολη φερεγγυότητα- ανάμεσά τους πολιτικά κόμματα και ΜΜΕ- πλέον τις τιμωρεί. Τα περισσότερα από αυτά τα δάνεια θα πρέπει να διαγραφούν».

Η εφημερίδα υπογραμμίζει ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευθεί να μειώσουν τα «προβληματικά» δάνεια σε 88,3 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2018 και σε 64,6 δισ. ευρώ την επόμενη χρονιά, κάτι που αντιστοιχεί σε περίπου 35%.

Προσθέτει η Handelsblatt:

«Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από οικονομικούς κύκλους, τα θεσμικά όργανα θέλουν τώρα να επιταχύνουν με πιο επιθετικό τρόπο τη μείωση των πιστωτικών κινδύνων. Θέλουν να προτείνουν στην ΕΚΤ τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 60% έως το 2021 σε 35-40 δισ. ευρώ».

Ο Φαμπρίζιο Παγκάνι διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Muzinich & Co, δηλώσεις του οποίου φιλοξενεί η εφημερίδα, λέει ότι η μείωση των εξυπηρετούμενων δανείων ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη.

Αναφορικά με την Ιταλία σημειώνει ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι σε κόντρα με τις Βρυξέλλες, καθώς θέλει να χρηματοδοτήσει τις δαπανηρές προεκλογικές υποσχέσεις του, κάτι που μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις τράπεζες της χώρας.

Ο Φαμπρίζιο Παγκάνι ομιλεί για τα αυξανόμενα ασφάλιστρα κινδύνου για τις ιταλικές κρατικές ομολογίες.

«Η διαφορά», σημειώνει, «αποδόσεων στα γερμανικά κρατικά ομόλογα διπλασιάστηκε από τον Μάιο, ανερχόμενη σε τρεις ποσοστιαίες μονάδες όταν η κυβέρνηση υπέβαλε πρόσφατα το σχέδιο προϋπολογισμού της. Το νέο χρέος προβλέπει 2,4% για το 2019, γεγονός που προκάλεσε φρίκη στην ΕΕ».

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές, πιο πρόσφατα στα τέλη του 2015. Οι επανειλημμένες εισφορές κεφαλαίου θα επιδεινώσουν περαιτέρω τις μετοχές των υφιστάμενων μετόχων. Από την τελευταία αύξηση κεφαλαίου, ο δείκτης τραπεζών της Αθήνας έχει ήδη χάσει περίπου το 60%.

Η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το δημοσίευμα, εργάζεται ήδη σε ένα σχέδιο ανακούφισης για τις τράπεζες. Οι επενδυτές εξακολουθούν να είναι σκεπτικοί, επειδή μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες. Είναι σαφές ότι σύμφωνα με τους νέους αυστηρότερους κανονισμούς της ΕΕ, δεν υπάρχει πλέον μια bad bank που θα χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση και αγοράζει επισφαλή δάνεια από τράπεζες, συνεχίζει το δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει πλάνο παρόμοιο με εκείνο που βοήθησε τις ιταλικές τράπεζες, που στα τέλη του 2017 τα «κόκκινα» δάνεια ήταν 86 δισ. ευρώ και τώρα είναι μόνο 40 δισ. ευρώ.

Η μείωση των κόκκινων δανείων, ο μεγάλος στόχος των τραπεζών, λένε διοικητικά στελέχη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: