Τουρκικό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου πλησίασε γαλλικό ερευνητικό σκάφος στην Κρήτη




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Οι υπογραφές έπεσαν για τα οικόπεδα νότια της Κρήτης και ήδη μια από τις πρώτες άδειες που δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών για τη διεξαγωγή ερευνών είναι στο Γαλλικό ερευνητικό σκάφος «L’ ATALANTE» το οποίο ήδη εδώ και λίγες ημέρες βρίσκεται νοτίως της Μεγαλονήσου κι έχει ξεκινήσει τον επιστημονικό του πλου.

Από την πλευρά της χώρας μας το πλοίο παρακολουθείται διακριτικά μήπως τυχόν χρειαστεί οποιαδήποτε παροχή ή συνδρομή στην περίπτωση που παρενοχληθεί κατά τη διάρκεια των ερευνών που διεξάγει το επιστημονικό προσωπικό που το επανδρώνει.

Τα στίγματα του «L’ ATALANTE» έχουν κινηθεί περίπου και πάνω στο «δρομολόγιο» του αγωγού που θα ξεκινά από το Ισραήλ, θα περάσει στην Κύπρο κι απ εκεί στην Κρήτη, την Πελοπόννησο, την Ηγουμενίτσα, με τελικό προορισμό την Ιταλία.

Η Τουρκία σίγουρα παρακολουθεί αλλά δεν έχει κινηθεί, πώς να το κάνει άλλωστε, το μόνο που μπορεί να καταγραφεί, όμως περιστατικό, είναι η πτήση ενός CN-235 , αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου, της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

Στο πλαίσιο του δρομολογίου του, το CN, το οποίο βέβαια συνηθίζει να προκαλεί με την πτητική του δραστηριότητα, καταγράφοντας δεκάδες παραβάσεις και παραβιάσεις του FIR Αθηνών, την περασμένη Πέμπτη κατευθύνθηκε προς την ρότα του ερευνητικού πλοίου, αλλά το μόνο που έκανε ήταν να φτάσει περίπου στα 30 ναυτικά μίλια μακριά του.

Η κίνηση αυτή είχε διαβαστεί τόσο από την πολεμική αεροπορία, όσο και από το πολεμικό ναυτικό και παρακολουθούσαν συνεχώς το CN-235, το οποίο άλλαξε την πορεία του προς Ανατολάς μη δημιουργώντας περαιτέρω προβλήματα.
Ανώτατες πηγές από το πεντάγωνο λένε πως σε κάθε περίπτωση, με βάση τη ρητορική που έχει εκφραστεί από την Άγκυρα για το θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ, των επερχόμενων ερευνών στο Αιγαίο, τις δηλώσεις που βλέπουμε όλο το τελευταίο διάστημα για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας με τις όμορες χώρες, η Τουρκία δείχνει «αρκετά ήσυχη», κάτι που δεν κάνει κυρίως τους επιτελείς των Ενόπλων Δυνάμεων, να εφησυχάζουν.

Ισχυρή παρουσία με μήνυμα της Γαλλιας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Η παρουσία ενός Γαλλικού υποβρυχίου στη Σούδα, που έχει συμπέσει(;) να βρίσκεται στα ίδια νερά με το ερευνητικό «L’ ATALANTE» είναι εύλογο πως ανεβάζει το ενδιαφέρον κυρίως από τη στιγμή που στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν κι’ άλλα πλοίο του Γαλλικού πολεμικού στόλου.

Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό σημειώνουν πως στη Μεσόγειο κινείται συνεχώς το τελευταίο διάστημα Γαλλικό πλοίο υποκλοπών, με ιδιαίτερα σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα όπως επίσης και τουλάχιστον άλλες τρεις τέσσερις μονάδες επιφανείας.

Οι ίδιες πηγές αναλύουν ότι ο Εμμανουέλ Μακρόν θέλει να έχει ολοένα και πιο ισχυρή παρουσία ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Αίγυπτο και η παρουσία πολεμικών πλοίων της Γαλλίας αποτελεί ένα σαφέστατο μήνυμα από την ίδια τη Γαλλική προεδρεία η οποία με κάθε ευκαιρία δείχνει την απόφασή της πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψει να θιγούν συμφέροντα της ίδιας ή εταιρίας Γαλλικών συμφερόντων.

Άλλωστε ο Γάλλος πρόεδρος έχει διαμηνύσει εδώ και πολύ καιρό μέσω δηλώσεων που έχει κάνει, ότι πεποίθησή του αποτελεί πως ότι χρειαστεί Ευρωπαίος σύμμαχος εφόσον απειληθεί από τον οποιονδήποτε, θα είναι στο πλευρό του τοποθετώντας κατά κάποιον τρόπο τη Γαλλία στην Ευρωπαϊκή υπερδύναμη που θέλει να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: