Τον εισαγγελέα που ερευνά την εξαφάνιση Κασόγκι θα δει ομάδα Σαουδαράβων ερευνητών στην Τουρκία




Η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε σήμερα ότι συγκρότησε μια κοινή ομάδα εργασίας με την Τουρκία προκειμένου να ερευνήσει και “να αποκαλύψει τις συνθήκες της εξαφάνισης” του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη, ενώ το γαλλικό ΥΠΕΞ ζήτησε πλήρεις και λεπτομερείς απαντήσεις από την Σαουδική Αραβία, για τις κατηγορίες ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε στο προξενείο της.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα, οι αρχές στην Τουρκία ενημέρωσαν την Ουάσινγκτον ότι έχουν στη διαθεσή τους αρχεία ήχου και εικόνας που αποδεικνύουν ότι ο Κασόγκι βασανίστηκε και δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο, αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post.

Στο μεταξύ, το βασίλειο δηλώνει πως “έχει πλήρη εμπιστοσύνη στις ικανότητες της ομάδας” αυτής, μετέδωσε το σαουδαραβικό πρακτορείο SPA, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο της κυβέρνησης.

Η αντιπροσωπεία της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη φτάσει στην Τουρκία, σύμφωνα με τρεις τουρκικές πηγές. Μια πηγή από το Ριάντ ανέφερε επίσης ότι ένα μέλος της βασιλικής οικογένειας, ο πρίγκιπας Χάλεντ αλ Φαϊσάλ, επισκέφθηκε την Τουρκία την Πέμπτη για συνομιλίες.

Αργότερα την ίδια ημέρα ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας ανακοίνωσε ότι οι δυο χώρες συμφώνησαν να συγκροτήσουν αυτήν την κοινή ομάδα εργασίας, με πρωτοβουλία της Σαουδικής Αραβίας.

Η Σαουδική Αραβία χαρακτηρίζει αβάσιμες τις εικασίες ότι ο δημοσιογράφος δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο.

Η σαουδαραβική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τον Τούρκο εισαγγελέα που ερευνά την υπόθεση και με εκπροσώπους των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, της αστυνομίας και των υπηρεσιών πληροφοριών, σύμφωνα με μια άλλη πηγή.

Ζητά πειστικές εξηγήσεις το γαλλικό ΥΠΕΞ

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από τις σαουδαραβικές αρχές να παράσχουν διαφανείς και λεπτομερείς απαντήσεις για την τύχη του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι ο οποίος εξαφανίστηκε στην Τουρκία.

«Η εξαφάνιση του Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την τύχη του. Η Γαλλία ζητεί να αποσαφηνιστούν τα γεγονότα και όλοι εκείνοι που μπορούν να συμβάλουν στην αλήθεια, να συμβάλουν πλήρως σε αυτήν», ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Ανιές βον ντερ Μιλ.

«Αυτό είναι το μήνυμα που διαβιβάσαμε στις σαουδαραβικές αρχές. Οι κατηγορίες εναντίον τους απαιτούν να είναι διαφανείς και να παράσχουν μια πλήρη και λεπτομερή απάντηση.»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Η Άγκυρα ενημέρωσε την Ουάσινγκτον πως έχει στοιχεία για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: