Το μήνυμα της Ουάσιγκτον σε Αθήνα και Σκόπια: Να μην εκτροχιαστεί η «Συμφωνία των Πρεσπών»




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε χθες την αγωνία του για την πιθανότητα να εκτροχιαστεί η «Συμφωνία των Πρεσπών», και έστειλε μήνυμα και στην Αθήνα για την ανάγκη να μην επηρεάσει τις αποφάσεις της η οποιαδήποτε «κομματική πολιτική».

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, που «αποκρυπτόγραφησε» την δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ιστοσελίδα μας, η Ουάσιγκτον στέλνει διπλό μήνυμα-προειδοποίηση στα Σκόπια και στην Ελλάδα.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα, η πηγή μας είπε ότι «βλέπει» προειδοποίηση προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για να μην αλλάξει η πολιτική για το Σκοπιανό. Βέβαια, ο κ. Τσίπρας τόνισε με δήλωσή του την προσήλωση του στο πνεύμα της συμφωνίας και δεν πρόκειται, όπως δηλώθηκε, να αλλάξει τις θέσεις του.

Ο φόβος των Αμερικανών είναι εάν θα μπορούσε να υπάρξει αλλαγή υπό την πίεση του κομματικού του εταίρου στην κυβέρνηση, προέδρου των ΑΝ.ΕΛ., Πάνου Καμμένου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαριστεί τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά και για τη συμβολή του στην ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, αλλά και για την επίτευξη της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Συνδέει, όπως είπε η πηγή, τα ευχαριστώ στον κ. Κοτζιά με την αμερικανική υποστήριξη στη συμφωνία για τη νέα ονομασία των Σκοπίων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας μας, για την παραίτηση του κ. Κοτζιά, αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών, τόνισε τα εξής:

«Σημειώσαμε την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Κοτζιά και τον ευχαριστούμε για την ιδιαίτερη αφοσίωση που έδειξε στην ενίσχυση της σχέσης των ΗΠΑ και της Ελλάδας και για τη συμβολή του στην επίτευξη της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά την πλήρη εφαρμογή της συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει στη «Μακεδονία» να πάρει τη θέση της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ως «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», συμβάλλοντας στην περιφερειακή σταθερότητα, ασφάλεια και ευημερία.

Καθώς το κοινοβούλιο της «Μακεδονίας» συνεχίζει τη συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές παροτρύνουμε τους ηγέτες να ξεπεράσουν την κομματική πολιτική και να εκμεταλλευτούν αυτή την ιστορική ευκαιρία για να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ως ένα πλήρες μέλος των δυτικών θεσμών».

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Άγνωστο είναι αυτή τη στιγμή τι θα συμβεί με τον στρατηγικό διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών, που είχε συμφωνηθεί να ξεκινήσει στις 13 Δεκεμβρίου 2018.

Ο διάλογος ήταν μία επιτυχία του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είχε πείσει περί τούτου τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ

We note the resignation of Greek Foreign Minister Kotzias and thank him for his dedicated service to strengthening the U.S.-Greece relationship and his contributions to achieving the historic Prespa Agreement.  The United States strongly supports the Agreement’s full implementation, which will allow “Macedonia” to take its rightful place in NATO and the EU as the “Republic of North Macedonia”, contributing to regional stability, security, and prosperity.  As “Macedonia’s” parliament continues deliberation on constitutional changes, we urge leaders to rise above partisan politics and seize this historic opportunity to secure a brighter future for the country as a full participant in Western institutions.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ευχαριστεί τον Κοτζιά για την αφοσίωση του στη σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: