Το ΔΝΤ φαίνεται να έχει δεχθεί σιωπηλά -χωρίς και να συμφωνεί- το θέμα των συντάξεων




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αποφασίσει να μείνει μακριά από το λεγόμενο «Ελληνικό Ζήτημα» και από κάθε είδους δημόσιες ή παρασκηνιακές αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα για το μείζον θέμα των συντάξεων. Αυτό είναι ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Όλοι οι παράγοντες που ασχολούνται με την οικονομική κατάσταση της χώρας μας, δείχνουν μία βιασύνη -με εξαίρεση ίσως τον κ. Κλάους Ρέγκλινγκ- να εξαφανιστεί το θέμα από την ατζέντα της Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα παρεμβαίνουν στην περίπτωση που η Αθήνα παρεκτρέπεται.

Η θέση του ΔΝΤ είναι αυτή, όπως διατυπώθηκε με ακρίβεια από αξιωματούχο:

  • «Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πρόγραμμα, το Ταμείο δεν μπορεί να επιβάλει καμία θέση. Θα υποστήριζα ότι ακόμη και κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος υπάρχουν πολλές διαπραγματεύσεις και συζητήσεις, όχι απλά επιβολή».

Μια τέτοια στάση από πλευράς του ΔΝΤ, πριν από μερικά χρόνια, φάνταζε τουλάχιστον αδιανόητη.

Η στάση του Ταμείου είναι μία προσωπική επιλογή της Γενικής Διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εδώ και πολλούς μήνες γνώριζε ότι η χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο Ελληνικό Πρόγραμμα ήταν αδύνατη, λόγω της ερμαφρόδιτης λύσης που δρομολογούσαν για το χρέος οι Ευρωπαίοι. Είχε μάλιστα φροντίσει να στείλει από την Εαρινή Σύνοδο ακόμη, τον περασμένο Απρίλιο, το μήνυμα ότι οι αγορές ήταν έτοιμες να δεχθούν στους κόλπους τους την Ελλάδα χωρίς την σφραγίδα του Ταμείου.

  • Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, το Ταμείο φαίνεται πως έχει αποδεχθεί σιωπηλά -χωρίς αναγκαστικά να συμφωνεί- ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην υλοποίηση του συμφωνημένου μέτρου της μείωσης των συντάξεων, για το οποίο υπενθυμίζουμε πίεζε το ΔΝΤ και όχι οι Ευρωπαίοι. Γνωρίζουν άλλωστε καλά στην Ουάσιγκτον ότι ο μεταπρογραμματικός τους ρόλος είναι περιορισμένος και δεν τους δίνει την δυνατότητα «μη ευελιξίας», όπως λανθασμένα μεταδόθηκε από αρκετά ελληνικά μέσα ενημέρωσης. Έδειξαν και πόσο λίγο γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι γραφειοκράτες του Ταμείου.

Το ΔΝΤ δεν έχει αρμοδιότητα άσκησης πίεσης, ούτε μέσω του μεταμνημονιακού ελέγχου (ΡΡΜ) ούτε μέσω του άρθρου 4, και ο ρόλος του είναι καθαρά συμβουλευτικός. Είναι προφανές ότι στην Ουάσιγκτον θα επιθυμούσαν να δουν την εφαρμογή του μέτρου μείωσης των συντάξεων, ωστόσο είναι έτοιμοι να ακούσουν εναλλακτικές προτάσεις, κυρίως γιατί αυτό θα τους αφήσει μακριά από μια νέα αντιπαράθεση με την ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που τα μέτωπα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά και τα μεγέθη πολύ διαφορετικά. Η Αργεντινή, η Βενεζουέλα και ειδικά η Τουρκία και η Ιταλία, μπορούν να συνταράξουν τον κόσμο όλο…

  • Η κ Λαγκάρντ σε συνεργασία με τον επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Ελλάδα Πίτερ Ντόλμαν, (ο οποίος έχει άριστες σχέσεις με όλους, αλλά δεν ανήκει στον κύκλο επιρροής όσων ασχολήθηκαν με την ευρωπαϊκή κρίση), έχουν συνειδητά αποφασίσει να προσέξουν τις δημόσιες τοποθετήσεις τους και να μην προκαλέσουν προβλήματα και εντάσεις.

Άλλωστε, οι λίγοι Έλληνες δημοσιογράφοι που είμαστε διαπιστευμένοι στο ΔΝΤ γνωρίζουμε ότι όταν «το Ταμείο θέλει να πει κάτι», το λέει μέσω επίσημων ανακοινώσεων και δεν κάνει διαρροές, ούτε διστάζει. Επομένως οι ερμηνείες που γίνονται στα ελληνικά ΜΜΕ γίνονται από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα.

  • Όσοι γνωρίζουμε καλά την λειτουργία του Διεθνούς Οργανισμού και τις ισορροπίες μέσα σε αυτόν, και με αφορμή την πρόσφατη απάντηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ, όταν ρωτήθηκε τι στάση κρατά στο ενδεχόμενο μη περικοπής των συντάξεων, μπορούμε αβίαστα να πούμε ότι η απάντηση του κ. Τζέρι Ράις ήταν πολύ προσεχτική και ισορροπημένη.

Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον αφελής κάποιος αν περιμένει να ακούσει από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ ότι δεν έχει πρόβλημα με την μη μείωση των συντάξεων όταν επί μήνες δόθηκε μάχη για την νομοθέτηση της.

Στο ΔΝΤ γνωρίζουν καλά ότι το προσεχές διάστημα είναι κρίσιμο και είναι αποφασισμένοι να κάνουν πολύ λεπτούς χειρισμούς σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα και να αποφύγουν με κάθε τρόπο την εμπλοκή τους σε νέο γύρο αντιπαράθεσης.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Μερικοί ηγέτες στην Κύπρο έχουν αλλεργία με την Ελλάδα: Γιατί δεν θέλουν τα ελληνικά F-16!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: