Το ακροδεξιό AfD στην Γερμανία ιδρύει εβραϊκό τμήμα: Δριμεία η αντίδραση της κοινότητας




Το ακροδεξιό κόμμα της Γερμανίας Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), ηγετικά στελέχη του οποίου έχουν υποβαθμίσει την σημασία των Ναζί στην ιστορία και έχουν λοιδορήσει το μνημείο του Ολοκαυτώματος, ανακοίνωσε την ίδρυση «εβραϊκού» τμήματος προκαλώντας κατακραυγή.

Η πρωτοβουλία προκάλεσε την δριμεία αντίδραση της εβραϊκής κοινότητας της Γερμανίας που χαρακτήρισε το AfD «ρατσιστικό και αντισημιτικό κόμμα».

Η ίδρυση του εβραϊκού τμήματος ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βιζμπάντεν, ονομάσθηκε «οι Εβραίοι του AfD» και εντάσσεται στην προσπάθεια ενίσχυσης της υποστήριξης προς το ακροδεξιό κόμμα που θεωρεί ότι το ισλάμ δεν είναι συμβατό με το γερμανικό Σύνταγμα. Μέχρι στιγμής αποτελείται από 19 μέλη.

«Δεν είμαστε θρησκευτική οργάνωση, είμαστε μία πολιτική οργάνωση», δήλωσε ο επικεφαλή του εβραϊκού τμήματος Βόλφγκανγκ Φουλ κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου διευκρινίζοντας ότι δύο είναι οι προϋποθέσεις για την ένταξη στους «Εβραίους του AfD»: συμμετοχή ως μέλος στο κόμμα και εθνική ή θρησκευτική σχέση με την εβραϊκή πίστη.

Το AfD εξασφάλισε κοινοβουλευτική εκπροσώπηση για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου έτους, ενισχυμένο από την υποστήριξη ψηφοφόρων που είχαν οργισθεί από την μεταναστευτική πολιτική της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ που οδήγησε στην είσοδο άνω του ενός εκατομμυρίου κυρίως μουσουλμάνων αιτούντων άσυλο στην Γερμανία.

Οι εκλογικές του επιδόσεις προκάλεσαν δηλώσεις ανησυχίας από ισραηλινούς αξιωματούχους και εβραϊκές οργανώσεις στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Βόλφγκανγκ Φουλ εξήγησε σήμερα στο Βιζμπάντεν ότι το AfD είναι το πλέον φιλοϊσραηλινό κόμμα στην γερμανική βουλή και όχι μόνο διότι υποστηρίζει το δικαίωμά του να έχει ολόκληρη την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του.

Στην Γερμανία κατοικούν 200.000 Εβραίοι και η χώρα είχε καλλιεργήσει τις τελευταίες δεκαετίες την εικόνα του ανεκτικού και ασφαλούς για τους εβραίους τόπου. Η άνοδος του AfD ανησύχησε την εβραϊκή κοινότητα της Γερμανίας.

Οι αντισημιτικές επιθέσεις στην Γερμανία που καταγγέλθηκαν στην αστυνομία αυξήθηκαν τους πρώτους οκτώ μήνες του 2017 κατά 4% στις 681, σε σχέση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιθέσεων συνδέεται με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

«Το AfD είναι ένα κόμμα που προσφέρει άσυλο στο μίσος κατά των Εβραίων, καθώς και στις απόψεις που υποβαθμίζουν ή αρνούνται το Ολοκαύτωμα», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στης Γερμανίας.

Τραυματισμοί αστυνομικών σε συμπλοκές, κατά τη διάρκεια συναυλίας της ακροδεξιάς στη Γερμανία

07/10/2018 22:04
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Βιζμπάντεν, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: