Την μια μέρα τους βλέπουν παρασκηνιακά και την άλλη τους καρφώνουν και τους απειλούν




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Συνάντηση… εντός του κουτιού μπορεί να χαρακτηριστεί η σημερινή που θα πραγματοποιήσουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση θα γίνει στην παρουσία των Ηνωμένων Εθνών και ενώ είναι άτυπη, εκτός διαδικασίας, που παραμένει παγωμένη εδώ και ενάμιση χρόνο, θα συζητηθούν εκ των πραγμάτων, ζητήματα που αφορούν τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα.

  • Θα είναι, λοιπόν, εντός του κουτιού καθώς ως γνωστό όσες συναντήσεις, επαφές είναι εκτός κουτιού, δεν περιλαμβάνουν τον Μουσταφά Ακιντζί.

Ο Τσαβούσογλου, ο Οζερσάι, ο Ναμί είναι στην ομάδα που έχουν τις άτυπες επαφές. Και οι τρεις ακολουθούν την ίδια τακτική. Την μια ημέρα κουβεντιάζουν παρασκηνιακά με Ελληνοκύπριους αξιωματούχους και την επόμενη, εξαπολύουν απειλές και διατυπώνουν ακραίες προειδοποιήσεις προς Αθήνα και Λευκωσία. Αυτό δεν ενοχλεί την ελληνοκυπριακή πλευρά, που αναζητεί χίλιους λόγους για να δικαιολογήσουν τη στάση τους.

Χθες, για παράδειγμα, ο Οζντίλ Ναμί, που είναι ψευδοϋπουργός του κατοχικού καθεστώτος και συναντήθηκε τις προάλλες με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, έστειλε απειλητικό μήνυνα λέγοντας πως «κανείς να μην προσπαθήσει από δω και πέρα να δοκιμάσει την αποφασιστική στάση της Τουρκίας και της ‘τδβκ’». Σχολίαζε την δήθεν παρενόχληση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός από ελληνική φρεγάτα.

  • Δεν απέφυγε, βέβαια, τον πειρασμό να επαναλάβει την τουρκική πρόταση-παγίδα για την ενέργεια. Μπορεί, είπε, «να ιδρυθεί μια επιτροπή υπό τα Ηνωμένων Εθνών ή να ιδρυθεί ένα άλλο σχήμα το οποίο να θεωρούν κατάλληλο οι ηγέτες». Στόχος η από τώρα συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου. Είτε λυθεί το Κυπριακό ( που δεν φαίνεται να τους ενδιαφέρει) είτε όχι.
    Συνεπώς, η σημερινή συνάντηση Αναστασιάδη και Ακιντζί, θα περιοριστεί σε ανακοινώσεις για το διάνοιγμα των δυο νέων οδοφραγμάτων, σε Δερύνεια και Απλίκι. Φτάνει, βέβαια, να μετακινηθεί το τουρκικό φυλάκιο από το δρόμο που θα οδηγεί από τη Δερύνεια στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Σημειώνεται συναφώς ότι ακόμη και η οικοδέσποινα της συνάντησης, εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, προσπάθησε να προσγειώσει τις προσδοκίες. Δήλωσε πως «παρόλο που η συνάντηση δεν σηματοδοτεί επιστροφή σε πλήρεις διαπραγματεύσεις, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα από αυτούς για να διατηρήσουν ανοικτό τον διάλογο για θέματα που έχουν σημασία και για τις δύο κοινότητες, περιλαμβανομένου του πιθανού ανοίγματος σημείων διέλευσης που συμφωνήθηκε το 2015».

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε περισσότερο το τοπίο λέγοντας ότι «δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για πάνω από ένα χρόνο» προσθέτοντας πως είναι «μια κατάσταση που έχει ελαχιστοποιήσει τις ελπίδες για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και στις δύο κοινότητες».

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Επικοινωνιακά παιχνίδια με τα οδοφράγματα: Γιατί ο Ακιντζί θέλει να δει μόνο του τον Αναστασιάδη

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: