Τη σημασία των τριμερών συνεργασιών τόνισε ο Χριστοδουλίδης στο Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο




Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης ανέλυσε την προοπτική και τη σημασία των τριμερών μηχανισμών συνεργασίας της Κύπρου και της Ελλάδας με τις χώρες της περιοχής, η οποία συνεισφέρει με άμεσο τρόπο στις προσπάθειες για επίτευξη συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε παρέμβαση στο 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο στη Βαρκελώνη, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι εν λόγω σχηματισμοί δύνανται να αξιοποιηθούν τόσο από την ΕΕ, όσο και από την Ένωση για τη Μεσόγειο, για προώθηση κοινών στόχων και επιδιώξεων.

Κατά την παρέμβαση του, όπως αναφέρει ανακοίνωση από το Υπουργείο, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε, ανάμεσα σε άλλα, την σημασία και την ανάγκη ανάπτυξης της δυναμικής της Ένωσης για τη Μεσόγειο, ως εργαλείο αντιμετώπισης των πολλαπλών σοβαρών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής.

Στο περιθώριο του Φόρουμ, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε διμερή συνάντηση με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, Ευρωπαϊκής Ένωσης και Συνεργασίας Josep Borrell, κατά την διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ισπανό ομόλογο του και για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων για θέματα που άπτονται των περιφερειακών και Ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Το 3ο Περιφερειακό Φόρουμ πραγματοποιήθηκε παρουσία 25 Υπουργών Εξωτερικών από κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου. Συμμετείχαν επίσης η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Federica Mogherini και ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τη Διεύρυνση, Johannes Hahn.

Κατά τη διάρκεια του Φόρουμ, έγινε ανασκόπηση της δράσης και των επιτευγμάτων της Ένωσης για τη Μεσόγειο με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 10 ετών λειτουργίας της, καθώς επίσης υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για τη μελλοντική πορεία του Οργανισμού στη βάση των στόχων που έχουν τεθεί από τα συμμετέχοντα κράτη.

Από τη Βαρκελώνη, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην Κρήτη, όπου θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στην 6η Τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου.

Μυστική συνάντηση του προέδρου Αναστασιάδη με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Νέα Υόρκη

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 08/10/2018 20:26

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: