Θυρανοίξια στον ιστορικό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου για την ελληνική παροικία της Αλεξάνδρειας




Με τις ευλογίες του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄, η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας εγκαινίασε, χθες, τον ιστορικό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο Α΄ Ελληνικό Κοιμητήριο της αιγυπτιακής μεγαλούπολης.

Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα έργα της Κοινότητας, καθώς στο συγκεκριμένο κοιμητήριο αναπαύονται Μεγάλοι Έλληνες Ευεργέτες του έθνους αλλά και ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης, ενώ φιλοξενούνται έργα μεγάλων γλυπτών, του Χαλεπά κ.ά.

Ο προκαθήμενος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, αφού έψαλε τον εθνικό ύμνο, αλλά και, συμβολικά, το «Χριστός Ανέστη», τόνισε ότι «δεν κλείνουμε τις εκκλησίες, αλλά τις ανοίγουμε, τις ανακαινίζουμε και τις παραδίδουμε στη δόξα του γένους των Ελλήνων, για τη δόξα της Ορθοδοξίας μας, εδώ στη θεοβάδιστη χώρα της Αιγύπτου, με τις καμπάνες να κτυπάνε παντού και να διαλαλούν τη φιλία των μεγάλων χωρών της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια, Αθανάσιος Κοτσιώνης, επεσήμανε ότι «με την ίδια επιμονή και υπομονή, και με τις ευλογίες του Πατριάρχου Θεοδώρου, αλλά και τη στήριξη της Ελληνικής Κοινότητας, θα μπορέσουμε όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» και σημείωσε ότι ο Ελληνισμός της Αιγύπτου «μπορεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αντιμετωπίσει τις κρίσιμες στιγμές που διέρχεται η χώρα, και τους δύσκολους αυτούς καιρούς». Εξέφρασε, επίσης, τη βεβαιότητα ότι «όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Εδμόνδος Κασιμάτης, τόνισε το γεγονός ότι η Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας ολοκλήρωσε το μεγαλεπήβολο αυτό έργο τηρώντας όλες τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες, και αποκλειστικά από το δικό της προϋπολογισμό και, αναφερόμενος στην αναστήλωση «ενός ναού που έχει ιστορία 108 ετών», είπε ότι πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Αλεξανδρινού πολιτικού μηχανικού Γρηγόρη Σαατσόγλου και των Αιγυπτίων συνεργατών του και, για το λόγο αυτό, ευχαρίστησε τον ίδιο, αλλά και τους συναδέλφους του στην Κοινοτική Επιτροπή για τη «συμβολή τους στην επιτυχία του σημαντικού παροικιακού έργου», δηλαδή, τον Α΄ Αντιπρόεδρο Γιάννη Σιόκα, την Β΄ Αντιπρόεδρο Μαίρη Παυλίδου, τον Γενικό Γραμματέα Μιχάλη Καρυδιά και τον Οικονομικό Επόπτη Πάρη Πεφάνη Μακρή.

Και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Εδμόνδος Κασιμάτης κατέληξε: «Ευχαριστώ τον Θεό που με αξίωσε, ως Πρόεδρο της πρεσβυγενούς Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, να πρωτοστατήσω στην αναστήλωση και την ανακαίνιση αυτού του ιστορικού ναού, που βρίσκεται δίπλα στα ιστορικά μαυσωλεία του Τοσίτσα, του Αβέρωφ, του Σαλβάγου, του Μπενάκη, του Χωρέμη, του Καζούλη, του Ζερβουδάκη και πολλών άλλων Μεγάλων Ευεργετών του Ελληνικού έθνους, καθώς επίσης και του μεγάλου ποιητή μας Κωνσταντίνου Καβάφη, και στα μνήματα εκατοντάδων προγόνων μας, που κράτησαν την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, σε αυτή τη μεγαλούπολη της Αλεξάνδρειας, μεταξύ αυτών και των γονέων μου […] Γνωρίζω πολύ καλά, Μακαριότατε, την επιθυμία σας να λειτουργήσει ξανά αυτός ο ιερός ναός. Και με το σεβασμό που αρμόζει και την αγάπη μου, στο σεπτό πρόσωπό Σας, παραδίδω αυτό το ναό στην ευλογία Σας».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι ο Πατριάρχης της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής αφιέρωσε στον ανακαινισμένο ναό ένα εξόχως συμβολικό δώρο: Έναν σταυρό που του χάρισαν οι απόδημοι Έλληνες της Ζιμπάμπουε για να βρίσκεται πάντοτε στην Αγία Τράπεζα του αιγυπτιώτικου ναού και να δείχνει τη συμπόρευση της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού, όπου γης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
29/10/2018 13:32

Δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού στον τόπο διαμονής τους, υπόσχεται ο Κουίκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: