Θετική εξέλιξη η συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Ακιντζί, εκτιμά ο Χριστοδουλίδης




Την ελπίδα ότι η προγραμματισμένη συνάντηση της Παρασκευής 26 Οκτωβρίου, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κατοχικού ηγέτη, θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του 9ου Οικονομικού Φόρουμ Λεμεσού, ο κ.Χριστοδουλίδης, διαμήνυσε παράλληλα πως, σε ό,τι αφορά τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στα θέματα της ενέργειας, η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών.

Σχολιάζοντας την επικείμενη συνάντηση των δυο ηγετών, ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι “είναι θετική εξέλιξη ότι θα πραγματοποιηθεί η συγκεκριμένη συνάντηση, κάτι που ο ΠτΔ επεδίωκε και είχε καλέσει τον κ. Ακιντζί σε μια τέτοια συνάντηση”.

“Λαμβάνοντας υπόψη και την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και το γεγονός ότι η έκθεση θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ευελπιστούμε ότι η συνάντηση να μην είναι μόνο κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά να έχει ουσιαστικό χαρακτήρα και, πάνω από όλα, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών”, συμπλήρωσε.

Αυτό, συνέχισε, “είναι μονόδρομος για όλους όσοι εμπλέκονται στο Κυπριακό, και ειδικότερα για εμάς, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους και αυτός είναι ο στόχος μας και η επιδίωξη μας και ευελπιστούμε να υπάρξουν αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση”.

Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει ημερήσια διάταξη στη συνάντηση, απάντησε πως δεν υπάρχει, “αλλά αντιλαμβάνεστε ότι το θέμα συζήτησης δεν μπορεί να είναι άλλο από το Κυπριακό και πώς δημιουργούνται δεδομένα επανέναρξης των συνομιλιών. Δεν υπάρχει δηλαδή συγκεκριμένη ημερήσια διάταξη με θέματα που αφορούν τις εσωτερικές ή εξωτερικές πτυχές, αλλά θα γίνει μια ελεύθερη συζήτηση, μια συζήτηση που εμείς ευελπιστούμε ότι θα θέσει τις βάσεις για επανέναρξη των συνομιλιών”.

Ερωτηθείς εάν θα τεθεί το θέμα των οδοφραγμάτων, ο Υπουργός των Εξωτερικών απάντησε πως “σίγουρα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει” και υπέδειξε πως “βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια για να προωθηθούν κάποια ΜΟΕ. Εμείς από δικής μας πλευράς έχουμε προβεί σε όλες τις σχετικές ενέργειες και ελπίζουμε, με αφορμή και τη συνάντηση, να γίνουν κάποιες συγκεκριμένες ανακοινώσεις”.

Διευκρίνισε ακόμη πως δεν έχουν τεθεί οποιοιδήποτε όροι για τη συνάντηση των δυο ηγετών.

Σε σχέση με την προκλητική στάση της Τουρκίας στο ενεργειακό κομμάτι, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε πως “η δημόσια τοποθέτηση μας για το συγκεκριμένο θέμα είναι ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει σε όλες εκείνες τις ενέργειες έτσι ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών. Αυτό είναι το δημόσιο μας μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις”.

“Δεν πρόκειται να εμπλακούμε δημόσια στην όποια επικοινωνιακή αντιπαράθεση με την Τουρκία ή οποιονδήποτε άλλο. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και η ουσία είναι να προβαίνουμε σε ενέργειες έτσι ώστε να διασφαλίσουμε την απρόσκοπτη υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών”, συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση τι θα κάνει η πλευρά μας αν η Τουρκία παρεμποδίσει τους σχεδιασμούς μας, απάντησε πως “εμείς θεωρούμε ότι οι ενέργειες που κάνουμε φέρνουν αποτελέσματα. Να αναμένουμε τις εξελίξεις και θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε οποιαδήποτε εξέλιξη διαμορφωθεί”.

Εκείνο που έχει σημασία, ειδικότερα στα θέματα που αφορούν την ενέργεια είναι να πράττουμε περισσότερα και να λέμε δημόσια λιγότερα, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης.

ΚΥΠΕ – Σταύρος Κονιώτης
Κύπρος/ΛΕΜΕΣΟΣ
19/10/2018 14:03

Βρισκόμαστε σε κρίσιμο σταυροδρόμι στο Κυπριακό, δηλώνει από την Κύπρο η Σπέχαρ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: