Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν κάνει λάθη λέει ο Σαλβίνι: Μετράει μόνον ότι η Ιταλία είναι στέρεη

Ο ηγέτης των Πέντε Αστέρων Λουίτζι ντι Μάγιο (Α) και ο επικεφαλής της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι (Δ) με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε (Κ). Φωτογραφία: EPA, ANGELO CARCONI
Ο Ματέο Σαλβίνι, ο υπουργός Εσωτερικών και ισχυρός άνδρας της ιταλικής κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα πως οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης κάνουν λάθος για την Ιταλία και πως ο κυβερνητικός συνασπισμός θα προχωρήσει «μπροστά για πέντε χρόνια», ενώ και οι τρεις ηγέτες του συνασπισμού δήλωσαν την πρόθεση να παραμείνουν στο ευρώ και να ξεπεράσουν το πρόβλημα του προϋπολογισμού, με την Κομισιόν.

Η κυβέρνηση «θα προχωρήσει μπροστά για πέντε χρόνια, παρά τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, τους ευρωπαίους επιτρόπους και κάποιες εσωτερικές ελλείψεις κατανόησης», δήλωσε ο Σαλβίνι σήμερα το πρωί ενώπιον των δημοσιογράφων.

«Είμαστε εδώ για να απαντήσουμε στα προβλήματα των Ιταλών, όχι για να πέσει η κυβέρνηση ή για να φοβηθούμε από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης που έχουν κάνει στο παρελθόν ηχηρά λάθη εκτίμησης και που κάνουν λάθος για άλλη μια φορά», είπε ο επικεφαλής της ακροδεξιάς Λέγκας.

«Η Ιταλία είναι μια χώρα στέρεη, οι προοπτικές είναι σταθερές, οι ειδικοί μου λένε ότι αυτό είναι που μετράει», εκτίμησε.

Θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα του προϋπολογισμού λέει ο Κόντε

Ο κυβερνών συνασπισμός της Ιταλίας έχει ξεπεράσει διαφωνίες σε σχέση με την φορολογική αμνηστία που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, δήλωσε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.

Η δήλωση του κ. Κόντε έγινε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε ένα τροποποιημένο σύνολο φορολογικών μέτρων μετά τη διαφωνία μεταξύ των δύο βασικών κομμάτων του συνασπισμού σχετικά με το πεδίο εφαρμογής της αμνηστίας.

Η ιταλική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να εξηγήσει τον προϋπολογισμό της για το 2019, που επικρίθηκε έντονα από τις Βρυξέλλες, και επανέλαβε τη δέσμευσή της να κρατήσει τη χώρα στην ευρωζώνη.

“Το πιο σημαντικό είναι να εξηγήσουμε τον προϋπολογισμό στους Ευρωπαίους συνομιλητές μας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κόντε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ενώ οι δύο αντιπρόεδροι της κυβέρνησης, ο ηγέτης της ακροδεξιάς Λέγκας Ματέο Σαλβίνι και ηγέτης του λαϊκιστικού, αντισυστημικού Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) ο Λουίτζι ντι Μάιο, δήλωσαν ότι ουδεμία πρόθεση έχουν η χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ.

Κάνω ασκήσεις ζεν για να το ξεπεράσω λέει ο Σαλβίνι

Εκφράζοντας την ανησυχία του για τις συνέπειες του προϋπολογισμού του 2019 που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο κολοσσιαίο δημόσιο χρέος της χώρας, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s υποβάθμισε χθες το αξιόχρεο της Ιταλίας από “Baa2” σε “Baa3”, στην τελευταία επενδυτική κατηγορία, συνοδεύοντάς το ωστόσο από σταθερή προοπτική.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε συνάντηση των κυριότερων αξιωματούχων του συνασπισμού του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S) και της Λέγκας.

«Έχουμε τόσους αντιπάλους στο εξωτερικό, που έχουν κάθε συμφέρον να έχουν [απέναντί τους] μια επισφαλή Ιταλία, γονατισμένη και δουλική (…), ώστε έχουμε καθήκον να συμφωνούμε», επέμεινε ο Σαλβίνι.

«Κάνω ασκήσεις γιόγκα για να τα ξεπεράσω όλα αυτά και θα τα ξεπεράσουμε», δήλωσε, όπως σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, είναι πιο γνωστός για τις μονοκόμματες δηλώσεις του και την προτίμησή του σε τοπικές γαστριμαργικές σπεσιαλιτέ παρά για οποιαδήποτε δραστηριότητα ζεν.

Δεν θα αλλάξει ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για να αυξηθεί το εισόδημα των πολιτών λέει ο Ντι Μάιο

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ/ΑΠΕ Ρώμη
20/10/2018 19:53

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal