Τα μυστικά της νέας οικονομίας στο συνέδριο της Ένωσης Τραπεζών και του Economist στην Αθήνα




Με τις ραγδαίες αλλαγές που επιφέρει στην οικονομία η εξέλιξη της τεχνολογίας ξεκίνησε την ομιλία του ο κάτοχος της έδρας Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας του London Business School, Μιχαήλ Ιακωβίδης, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα και τον Economist.

Ο κ. Ιακωβίδης ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι το 52% των εταιρειών που συγκαταλέγονταν στον δείκτη Fortune το 2000 δεν υπάρχουν πια, και ότι το 2016, οι 5 πρώτες σε κεφαλαιοποίηση εταιρείες ήταν εταιρείες τεχνολογίας. Αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Amazon, τονίζοντας ότι η Amazon δεν θέλει να υποκαταστήσει τις τράπεζες, αλλά να τις περιθωριοποιήσει προκειμένου να βγάλει η ίδια περισσότερο κέρδος. Επεσήμανε ότι τα παραδοσιακά όρια τομέων και επαγγελμάτων καταρρέουν. Η ψηφιοποίηση δίνει τη δυνατότητα εμφάνισης νέων ανταγωνιστών, που φέρνουν γνώσεις και στοιχεία από άλλες αγορές. Η ψηφιοποίηση κάνει επίσης τον κόσμο πιο διασυνδεδεμένο. Ο ομιλητής αναφέρθηκε επίσης στην έννοια του «οικο-συστήματος» στην τεχνολογία. Κλείνοντας, τόνισε ότι το “digital” δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά κυρίως την αλλαγή των επιθυμιών και προσδοκιών των καταναλωτών. Οι εταιρείες θα πρέπει να ξεχάσουν τους παραδοσιακούς τομείς και να δημιουργήσουν το δικό τους οικοσύστημα.

Ο καταναλωτής του μέλλοντος

Ο Γιάννης Βασιλάκος, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, της Kotsovolos – Dixons Carphone Group στην ομιλία του ανέφερε ότι ο καταναλωτής του μέλλοντος θα απαιτεί προτάσεις προσαρμοσμένες στις δικές του ανάγκες, ή καλύτερα στο δικό του προφίλ, το οποίο θα χτίζεται και δυναμικά, τόσο στον online όσο και στον offline κόσμο

Τα θεμέλια του τομέα λιανικών πωλήσεων

Τα πέντε θεμέλια του τομέα των λιανικών πωλήσεων (κατηγορίες προϊόντων, δίκτυο πωλήσεων, ομάδα ανθρώπων, σύστημα logistics, σύστημα πληρωμών) υφίστανται ήδη “disruption”, τόνισε μεταξύ άλλων από το βήμα του συνεδρίου, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Plaisio Computers, Κώστας Γεράρδος.

Η εμπιστοσύνη και η αξιοπιστία, όπως και η αξία της καινοτομίας, παραμένουν παράγοντες-κλειδιά σε μια εποχή κατά την οποία η τεχνολογία μεταβάλλει τα υφιστάμενα μοντέλα παραγωγής και ανάπτυξης, επεσήμανε κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης, Δημήτρης Καραγιάννης.

«Ο επόμενος ανταγωνιστής σας πιθανότατα δεν θα προέλθει από τον δικό σας τομέα βιομηχανίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραγιάννης, περιγράφοντας τις εν εξελίξει ανατροπές στην παραγωγική διαδικασία, όπως ήταν γνωστή μέχρι σήμερα.

Ο κ. Καραγιάννης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη λειτουργία του OmiLab -συμμετέχουν 57 πανεπιστήμια και αναμειγνύονται 55 χώρες – το οποίο έχει αναπτύξει περισσότερα από 50 εργαλεία μοντελοποίησης.

Τις πτυχές που αποτελούν οδηγό για τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους, αντίστοιχα και στον τραπεζικό τομέα, ανέπτυξε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου, η πρόεδρος της στρατηγικής επιτροπής της ΕΕΤ για θέματα Digital Banking Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου.

Η κ. Τζάκου επικαλέστηκε μελέτη της Standard & Poor’s, σύμφωνα με την οποία ο μέσος χρόνος ζωής των επιχειρήσεων μειώνεται συστηματικά τα τελευταία 50-60 χρόνια: Το 1958 ήταν 61 χρόνια, το 1980 ήταν 25 χρόνια και το 2011 μόλις 18 χρόνια. «Άρα, ο έγκαιρος και αποτελεσματικός ψηφιακός μετασχηματισμός δεν είναι απλά θέμα επιτυχίας. Είναι θέμα επιβίωσης».

Άννα Μισέλ-Ασημακοπούλου: Σε πρώιμο στάδιο η ψηφιακή οικονομία στην Ελλάδα

«Η ψηφιακή οικονομία της Ελλάδας παραμένει σε πρώιμο στάδιο και συνεχίζει να ανήκει στην ομάδα των χωρών με χαμηλές επιδόσεις» ανέφερε από το βήμα του συνεδρίου η τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, ενώ τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία θέτει ως στόχο μια οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο, που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις.

Τζιάλλας: Με σκληρή δουλειά πετύχαμε άνοδο του τουρισμού

Στη μεγάλη άνοδο του ελληνικού τουρισμού αναφέρθηκε συνοπτικά κατά την έναρξη της ομιλίας του, ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργος Τζιάλλας, επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν κυρίως αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς. Τόνισε ότι ο τουρίστας που ξέραμε έχει αλλάξει, και συνέδεσε την αλλαγή αυτή με έξι παράγοντες από τον χώρο της τεχνολογίας: mobile integration, τεχνητή νοημοσύνη, internet of things, έξυπνες συσκευές, big data (που επιτρέπουν την προσωποποίηση των υπηρεσιών) και εικονική πραγματικότητα. Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η «καρδιά» του τουρισμού είναι πάντα ο ανθρώπινος παράγων και η φιλοξενία, ωστόσο πρέπει να επιλέγουμε τα καλά της τεχνολογίας και να τα προσαρμόζουμε στις ανάγκες μας.

«Ο νέος ταξιδιώτης είναι απαιτητικός και διαρκώς on line, και με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να προσαρμόσουμε το προϊόν μας», τόνισε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Airotel Group of hotels, Αλέξανδρος Βασιλικός, χαρακτηρίζοντας τον τουρισμό «ιδανική πύλη της Ελλάδας στον νέο ψηφιακό κόσμο».

Για τον λόγο αυτό, επεσήμανε ο κ. Βασιλικός, το Ξ.Ε.Ε. πρόσφατα δημιούργησε έναν accelerator για τις start ups του τουρισμού. «Η χρήση του διαδικτύου και των social media, κάνει τα ξενοδοχεία μας να βρίσκονται 24 ώρες το 24ωρο σε ‘ζωντανή μετάδοση’. Τα λάθη απλά απαγορεύονται. Ποιότητα κι εμπιστοσύνη είναι η μόνη συνταγή επιτυχίας», υπογράμμισε ο κ. Βασιλικός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
08/10/2018 22:04

“Αν θέλει η Ελλάδα να τρέξει πρέπει να κάνει μία σειρά από πράγματα, συμβουλεύει ο Σίνγκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: