Συνομιλία για λύση μόνον με τους όρους τους θέλουν ο Τσαβούσογλου και ο Κουντρέτ Οζερσάι




Αν δεν μπορεί να υπάρξει μια λύση στο Κυπριακό μεταξύ των πλευρών, θα μπορούσε να επιτευχθεί μια συνεργασία χωρίς λύση, δήλωσε ο κατοχικός ψευδο-“υπουργός” Εξωτερικών Οζερσάι σε ομιλία του σε συμπόσιο στο οποίο συμμετείχαν από κοινού με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο κατοχικός Οζερσάι είπε ακόμη ότι τις επόμενες μέρες θα δοκιμαστεί η ειλικρίνεια της διεθνούς κοινότητας για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του ο κατοχικός ψευδο-“υπουργός” Εξωτερικών Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι μέχρι το 2011 η ε/κ πλευρά έκανε βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο για να δημιουργήσει μια κατάσταση πραγματική, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά διαμαρτυρόταν συνεχώς για να μην χάσει το δικαίωμα αντίρρησης της στο μέλλον. Ανέφερε ακόμη ότι την περίοδο ακριβώς που είχε αναπτυχθεί το σχέδιο Ανάν η ε/κ πλευρά καθόρισε ΑΟΖ στην Ανατολική Μεσόγειο και τότε η Τουρκία μαζί με την τ/κ πλευρά αντέδρασαν, λέγοντας “και εμείς έχουμε δικαιώματα εδώ. Είναι αμφισβητούμενη περιοχή εδώ. Δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό χωρίς τη συγκατάθεση όλων των πλευρών”.

Ο κατοχικός ψευδο-“υπουργός” είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν περιορίστηκε μόνο στον καθορισμό ΑΟΖ αλλά ξεκίνησε και έρευνες, υποστηρίζοντας ότι μέχρι το 2011 η στάση της ήταν να διαφυλάξει πρώτα το στάτους κβο χωρίς περιεκτική λύση.

Ο κατοχικός Οζερσάι είπε ακόμη ότι πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην ε/κ πλευρά πως παρά τις εργασίες αδειοδότησης για έρευνες και γεωτρήσεις, στην περίπτωση που συμφωνήσουν με την τ/κ πλευρά μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες γεώτρησης. “Αυτό το μήνυμα μπορεί να βοηθήσει ώστε να καμφθεί η στάση της ε/κ πλευράς για αποφυγή διαμοιρασμού”, ανέφερε.

Δεν έχει νόημα διαπραγμάτευση χωρίς αποτέλεσμα, λέει ο Τσαβούσογλου

“Μόνο και μόνο για να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις (για το Κυπριακό) για μας δεν έχει σημασία να καθίσουμε στο τραπέζι ξανά, πρέπει να θα έχουν αποτέλεσμα”, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ομιλία του σε συμπόσιο στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας με τίτλο “Δίκαιο και Πολιτική στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι οι διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας στη βάση της διζωνικότητας και την πολιτικής ισότητας δεν πέτυχαν και τώρα αναζητούν πώς θα ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις. “Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις μας γύρω από το νησί. Η έγνοια μας δεν είναι να καβγαδίσουμε με κανέναν, είναι να διαμοιραστεί δίκαια ο πλούτος”, ανέφερε, επίσης.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η Τουρκία για πολλά χρόνια καταβάλλει προσπάθεια για την λύση του Κυπριακού αλλά πέρσι, πρώτα στη Γενεύη και μετά στα τέλη Ιουλίου στο Κραν Μοντάνα παρόλες τις προσπάθειες δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μόνιμη λύση, υποστηρίζοντας ότι υπεύθυνη γι αυτό είναι η ε/κ πλευρά.

“Είδαμε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να ζήσει με τους Τ/κ και δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί με ίσο τρόπο την οικονομική και πολιτική εξουσία στο νησί. Τώρα είμαστε σε αναζήτηση για το τι μπορούμε να κάνουμε. Οι διαπραγματεύσεις για λύση ομοσπονδίας βασισμένη στη διζωνικότητα και την πολιτική ισότητα και οι προηγούμενες προσπάθειες με το σχέδιο Ανάν δεν πέτυχαν. Πλέον αναζητούμε πώς να ξεκινήσουμε νέες διαπραγματεύσεις. Δεν έχει νόημα να καθίσουμε ξανά στο τραπέζι μόνο και μόνο για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις. Πρέπει να έχουν αποτέλεσμα. Πρέπει με όλες τις πλευρές να ξεκαθαρίσουμε από την αρχή πολύ καλά τι θα διαπραγματευτούμε”, ανέφερε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
16/10/2018

Είμαστε μικρά κράτη, αλλά έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε, είπε ο Προκ. Παυλόπουλος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: