Συνάντηση Αγγελίδη με Παρλί στο Παρίσι: Η Γαλλία ενημερώνεται για τις τουρκικές απειλές




Για τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) ενημερώνει σήμερα την Γαλλίδα ομόλογό του, Florence Parly, ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Παρίσι.

Κατά τη συνάντηση θα συζητηθούν επίσης τρόποι περαιτέρω εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην παροχή διευκολύνσεων της Λευκωσίας για γαλλικά πλοία και αεροσκάφη.

«Σκοπός της επίσκεψής μου είναι, μεταξύ άλλων, η ενημέρωση για την κατάσταση πραγμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και το ενεργειακό πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη» δήλωσε ο κ. Αγγελίδης στο ΚΥΠΕ.

Ανέφερε επίσης ότι κατά τη συνάντησή του με την Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας θα αναφερθεί και στις προκλήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός», το οποίο κινείται στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά της Πάφου.

Παράλληλα, είπε ότι θα επιδιώξει να ενημερωθεί για τις προθέσεις της γαλλικής πλευράς σε ό,τι αφορά την περιοχή, λόγω και της δραστηριοποίησης γαλλικών ενεργειακών κολοσσών στην ΑΟΖ, όπως η Total. «Έχουν την έγνοια, έχουν τον προγραμματισμό τους και εμείς θα συνδράμουμε σε οποιεσδήποτε ενέργειες οι οποίες στο τέλος της ημέρας, αποσκοπούν στο να στεφθεί με επιτυχία το ενεργειακό πρόγραμμα» σημείωσε.

Ο κ. Αγγελίδης στάθηκε και στην εποικοδομητική στάση που έχει επιδείξει η Γαλλία, μέσω των μηνυμάτων που εξέπεμψε κατά καιρούς με την παρουσία της στην περιοχή. «Η Γαλλία στο παρελθόν έδειξε μια τέτοια στάση και πιστεύω ότι με την αξιοπιστία που τη διακατέχει, θα κινηθεί με τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον» είπε.

Μέρος των συζητήσεων αφορά εξάλλου τη συνεργασία στα πλαίσια της PESCO, με τον κ. Αγγελίδη να επισημαίνει τα ευρωπαϊκά προγράμματα Άμυνας και Ασφάλειας, στα οποία συμμετέχουν οι εμπλεκόμενες χώρες. Όπως ανέφερε, τα προγράμματα αυτά έχουν άμεση συνάρτηση με τις υποδομές και είπε ότι επιδιώκεται η συνδρομή και της Γαλλίας για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Οι επαφές κινούνται σε πλαίσια και χρονοδιαγράμματα που προκύπτουν από την υφιστάμενη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Κύπρου-Γαλλίας, κατέληξε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Άμυνας, κατά τις επαφές του κ. Αγγελίδη με την ομόλογό του στο Παρίσι θα συζητηθεί επίσης η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα των ασκήσεων – εκπαιδεύσεως καθώς και θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ των δύο χώρων στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης και της συνεργασίας στο τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, αντιπροσωπεία από το Υπουργείο Άμυνας θα επισκεφθεί τη στρατιωτική έκθεση EURONAVAL που διοργανώνεται στη γαλλική πρωτεύουσα και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην έκθεση, που φέτος γιορτάζει τα 50χρονα της, θα παρουσιαστούν σύγχρονα μέσα και τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα της θαλάσσιας Άμυνας και Ασφάλειας, καταλήγει η ανακοίνωση.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
22/10/2018 12:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: