Στόχος μου η ενδυνάμωση των δεσμών ΗΠΑ-Κύπρου, λέει η υποψήφια Πρέσβειρα Γκάρμπερ




Την υπόσχεση ότι αν επικυρωθεί ο διορισμός της στη θέση της Πρέσβειρας των ΗΠΑ στη Λευκωσία θα εργαστεί για την ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ ΗΠΑ – Κύπρου και θα υποστηρίξει την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα στις προσπάθειές τους για συμφιλίωση και επανένωση, έδωσε η υποψήφια Πρέσβειρα Τζούντιθ Γκέιλ Γκάρμπερ, καταθέτοντας στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

«Είναι μια σημαντική περίοδος για την Κύπρο, μια χώρα που βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής. Είναι αυτό το μέρος, όπου τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών ως ηγέτες της Ευρω-Ατλαντικής Συμμαχίας, για διασφάλιση της ανατολικής μεθορίου και τη σταθεροποίηση του Νότου, διασταυρώνονται», είπε στην γραπτή της κατάθεση η κ. Γκάρμπερ.

Πρόσθεσε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ να ενθαρρύνουν τους ηγέτες της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας να δημιουργήσουν μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση, παραμένει αποφασιστική.

« Θα κάνω ό, τι μπορώ για να στηρίξω τις προσπάθειες αυτών των ηγετών, των απλών Κυπρίων, των εγγυητριών δυνάμεων και των Ηνωμένων Εθνών για να επιτύχουν την υπόσχεση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας», είπε.

«Μια επανενωμένη Κύπρος θα προσφέρει ένα μέλλον με περισσότερη ευημερία για όλους τους Κύπριους. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα έχει επιπτώσεις πολύ πιο πέρα από το νησί, ενισχύοντας τις σχέσεις σε όλες τις γωνιές της Ανατολικής Μεσογείου και σε όλο τον κόσμο. Θα χρησιμεύσει επίσης ως έμπνευση για όσους άλλους επιθυμούν να ορίσουν ένα νέο μέλλον μετά από ένα οδυνηρό παρελθόν», ανέφερε.

Η υποψήφια Πρέσβειρα χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία «πολύτιμο φίλο και σημαντικό στρατηγικό εταίρο» με τον οποίο οι ΗΠΑ συνεργάζονται σε μια σειρά προτεραιότητες, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η ασφάλεια στη θάλασσα και η επιβολή της τάξης.

«Η συμμετοχή της Κύπρου στον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Καταπολέμηση του ISIS, καθώς και οι περιφερειακές της προσπάθειες για την πρόληψη της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, αποδεικνύουν τη δέσμευσή της για διεθνή ασφάλεια. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε συστηματικά τις σχέσεις μας με την Κυπριακή Δημοκρατία, μεταξύ άλλων στους τομείς της συνεργασίας για την ασφάλεια και της αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Εάν επικυρωθεί ο διορισμός μου θα συνεχίσω αυτή την προσπάθεια», είπε.

Η κ. Γκάρμπερ αναφερόμενη στην ανακάλυψη πόρων φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων αυτών ανοιχτά των ακτών της Κύπρου, είπε πως έχει επεκτείνει τις δυνατότητες για την αύξηση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας μέσω της διαφοροποίησης των πόρων, των διαδρομών και των προμηθευτών.

«Υπογραμμίσαμε την υποστήριξή μας στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους των υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Πιστεύουμε επίσης ότι οι πόροι πρέπει να κατανέμονται ακριβοδίκαια μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης», συνέχισε.

Η κ. Γκάρμπερ σημείωσε ότι οι υδρογονάνθρακες έχουν τη δυνατότητα, εάν διαχειριστούν σωστά, να αποτελέσουν καταλύτη για αυξημένη συνεργασία, για ενισχυμένη περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία και πρέπει να χρησιμεύσουν ως κίνητρο για την διευθέτηση του Κυπριακού.

Αναφερόμενη στην κυπριακή οικονομία, είπε πως αποδείχθηκε ανθεκτική, όμως χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να διατηρηθεί η μελλοντική ανάπτυξη. Πρόσθεσε πως η Κύπρος πρέπει να εκσυγχρονίσει τους νόμους περί κατασχέσεων και πτώχευσης και να επιταχύνει τις προσπάθειες για τη μείωση του υψηλού επιπέδου μη εξυπηρετούμενων χρεών.

«Πρέπει επίσης να λάβει περισσότερα μέτρα για την καταπολέμηση των πολυάριθμων προκλήσεων και κινδύνων που ενέχουν τα παράνομα ρωσικά χρήματα στην οικονομία. Για να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη, η Κύπρος πρέπει να ελέγξει τις δαπάνες του δημόσιου τομέα, να λάβει μέτρα για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και να εφαρμόσει νομικές μεταρρυθμίσεις για τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα», ανέφερε.

Αναφερόμενη περαιτέρω στα θέματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, χαρακτήρισε ενθαρρυντική την πρόοδο που σημείωσαν οι τοπικές τράπεζες για την ενίσχυση των κανονισμών με αποκλεισμό ύποπτων λογαριασμών και την πρόσληψη πρόσθετου προσωπικού για τη διεξαγωγή της δέουσας επιμέλειας.

Η υποψήφια Πρέσβειρα υποσχέθηκε να συνεχίσει να ενθαρρύνει την Κυπριακή Δημοκρατία για συνέχιση της ενίσχυσης των τραπεζικών κανονισμών και να εφαρμόζει μέτρα για τον περιορισμό της ευκολίας δημιουργίας τέτοιων εταιρειών (shell company formations).

Παράλληλα ανέφερε ότι η πρόοδος για μια διευθέτηση θα μπορούσε να έχει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την οικονομία του νησιού, προσθέτοντας ότι πολλές μελέτες έδειξαν ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα δημιουργούσε ευκαιρίες για μεγαλύτερο εμπόριο και επενδύσεις, προσφέροντας απτά οφέλη σε όλους τους Κύπριους.

Ακολούθησαν ερωτήσεις προς την υποψήφια Πρέσβειρα από τους γερουσιαστές Τίμ Κέιν, Κρίστοφερ Μέρφι και Ρόμπερτ Μενέντεζ. Για μια ακόμη φορά – πάντως – υποψήφιος Πρέβσης των ΗΠΑ στην Κύπρο, απέφυγε, στο επίμονο ερώτημα του γερουσιαστή Μενέντεζ, να χρησιμοποιήσει τον όρο «τουρκική εισβολή».

ΚΥΠΕ – Αποστόλης Ζουπανιώτης
ΗΠΑ/Νέα Υόρκη
04/10/2018 20:23

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: