Σημαντική η στήριξη της Ελλάδας στην ΕΕ, είπε ο ΥΠΕΞ Μολδαβίας στην συνάντηση με τον Κοτζιά




Τη σημασία των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και για την ευρωπαϊκή προοπτική της, αλλά και την πεποίθησή του ότι μπορεί να ενισχυθούν, υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σε Έλληνες δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά, ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Τουντόρ Ουλιανόβσκι.

«Είναι πολύ σημαντικό για τη Μολδαβία να είναι παρούσα στην Ελλάδα και να συνεχίσει να επωφελείται από την υποστήριξή της, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο ειδικότερα στο επίπεδο της προοπτικής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ουλιανόβσκι.

Σε ερώτηση του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τα αποτελέσματα των διήμερων επαφών του στην Ελλάδα την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή, χαρακτήρισε σημαντική την επίσκεψη στη χώρα μας και έκανε λόγο για στρατηγική προσέγγιση μεταξύ των δύο χωρών. Ειδικότερα, στάθηκε στη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά χαρακτηρίζοντάς την, εξαιρετική. «Η συνάντησή μου με τον καλό μου φίλο, Νίκο, τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας ήταν εξαιρετική. Βρήκα ισχυρή υποστήριξη. Δεν υπερβάλλω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μολδαβός υπουργός Εξωτερικών. Εξέφρασε μάλιστα την αποφασιστικότητα της Μολδαβίας να συνεργαστεί πιο στενά με την Ελλάδα, με έμφαση στην εμπειρία της από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών ταμείων.

Εστιάζοντας περαιτέρω στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Ουλιανόβσκι εξέφρασε την πεποίθησή του ότι μπορούν να ενδυναμωθούν, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία. Στην κατεύθυνση αυτή, ανακοίνωσε πως συμφωνήθηκε η επόμενη διακυβερνητική επιτροπή να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στο Κισινάου. «Αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα ότι Μολδαβία και Ελλάδα επανεκκινούν τη συνεργασία σε κυβερνητικό επίπεδο» σημείωσε.

Έκανε επίσης γνωστό πως κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κοτζιά συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε ό,τι αφορά τη Διασπορά.

Μιλώντας για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του, είπε πως είναι σημαντικό να αποκτήσουμε από τις Βρυξέλλες την προοπτική ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, δηλαδή δέσμευση ότι η Μολδαβία θα γίνει κράτος-μέλος της ΕΕ. «Και αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είναι έτοιμος να μεταβεί στις Βρυξέλλες και να υπερασπιστεί τη θέση της Μολδαβίας και αυτές των κρατών της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, επειδή υπάρχουν πολλές φήμες ότι στην ΕΕ υπάρχει κούραση σε σχέση με τη διεύρυνση» τόνισε και διαμήνυσε πως είναι ένας υπουργός υπέρ της ΕΕ. Επισήμανε πως είναι ενθαρρυντικά τα θετικά μηνύματα που απεστάλησαν στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων από την ΕΕ, θέτοντας κάποια χρονοδιαγράμματα στην ευρωπαϊκή τους προοπτική. «Μπορούμε να πάμε στον λαό της Μολδαβίας και να πούμε ότι δεν είναι μια στατική διαδικασία και ότι αν κάνουμε τη δουλειά μας, και υλοποιήσουμε τη συμφωνία σύνδεσης, τότε θα έχουμε μια ευκαιρία. Χρειάζεται επίσης οι Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη της ΕΕ να κάνουν εποικοδομητική κριτική, αλλά επίσης να μας ενθαρρύνουν» συμπλήρωσε. Θα θέλαμε να δούμε το φως στο τέλος του τούνελ, υπογράμμισε ο κ. Ουλιανόβσκι.

Επίσης, αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε στο ελληνικό Κοινοβούλιο, τονίζοντας πως η κοινοβουλευτική διπλωματία είναι σημαντική. «Άκουσα ισχυρά μηνύματα στήριξης για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Μολδαβίας και τον ευρωπαϊκό δρόμο της» συμπλήρωσε και εστίασε στη συνάντησή του με την κοινοβουλευτική ομάδα φιλίας Ελλάδας-Μολδαβίας, η οποία έχει συσταθεί πρόσφατα στη Βουλή.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Μίχαλο κατά τις οποίες συζητήθηκαν οι εκατέρωθεν οικονομικές ευκαιρίες και έκανε γνωστό πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα διοργανωθεί από την Ελλάδα επιχειρηματική αποστολή στη Μολδαβία, με κύριο στόχο τη διερεύνηση των τομέων συνεργασίας για αμοιβαία υποστήριξη από τις επιχειρηματικές κοινότητες, όπως πληροφορική, γεωργία, υπηρεσίες και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο Μολδαβός υπουργός Εξωτερικών είπε πως είναι μια διπλωματική επιτυχία, εκφράζοντας την εκτίμησή του στον Νίκο Κοτζιά για τη στρατηγική του προσέγγιση, όπως είπε. Συνεχίζοντας στο ίδιο πνεύμα, τόνισε πως τώρα πρέπει να δούμε πώς αυτή η συμφωνία θα υλοποιηθεί και εξέφρασε την ελπίδα για θετική υλοποίησή της.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ της 22ης Ιουνίου, που ζητά την πλήρη και άνευ όρων αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων από το έδαφος της Μολδαβίας. Είναι ένα μήνυμα στη Ρωσία, είναι μια θετική πίεση να αρχίσουν να μετακινούν τα στρατεύματα, σημείωσε και προσέθεσε πως πρέπει πρώτα να αποχωρήσουν οι στρατιωτικές δυνάμεις και μετά να βρεθεί μια πολιτική λύση, χωρίς στρατιωτική πίεση. Παράλληλα, διατύπωσε τη βούληση της Μολδαβίας να συνεργαστεί με τη Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της χώρας του με το ΝΑΤΟ, ο Τουντόρ Ουλιανόβσκι υπενθύμισε πως το σύνταγμα της Μολδαβίας προβλέπει τη συνταγματική ουδετερότητα. «Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με το ΝΑΤΟ, χωρίς τη φιλοδοξία μέχρι τώρα να ενταχθούμε στον οργανισμό, αλλά θα θέλαμε να επωφεληθούμε από την τεχνική βοήθεια, από εμπειρογνώμονες, από κατάρτιση, έτσι ώστε ο στρατός μας να καταρτιστεί» είπε δίνοντας το στίγμα της Μολδαβίας και συμπλήρωσε: «Την προηγούμενη χρονιά ανοίξαμε γραφεία του ΝΑΤΟ στο Κισινάου. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με το Γραφείο Συνδέσμου του ΝΑΤΟ, γιατί έχουμε πολλά πράγματα να μάθουμε από το ΝΑΤΟ».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις της Μολδαβίας με την Τουρκία, ο Μολδαβός υπουργός Εξωτερικών είπε πως υπάρχει στρατηγικός διάλογος και πολιτική και οικονομική συνεργασία. Έκανε ειδική μνεία στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτήν την εβδομάδα, κάνοντας γνωστό πως στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφούν διμερείς συμφωνίες.

Τα Σκόπια να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει λύση χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών, λέει ο Κοτζιάς

15/10/2018 19:35
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δ. Μάνωλης
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: