Σφάλμα οποιοσδήποτε διάλογος με την Τουρκία για τα ενεργειακά, λέει ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ (βίντεο)




Την θέση ότι θα ήταν τεράστιο σφάλμα η Κυπριακή Δημοκρατία να μπει σε μια λογική διαλόγου με την Τουρκία για τα ζητήματα του φυσικού αερίου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του κατοχικού Μπαρίς Μπουρτζιού, για το φυσικό αέριο, ανάφερε ότι «θεωρώ ότι αυτές οι δηλώσεις εντάσσονται μέσα στην ευρύτερη πολιτική εκφοβισμού της Άγκυρας».

«Είναι προφανές πως η Τουρκία θέλει με ένα ιδιαίτερα επεκτατικό και απαράδεκτο τρόπο να εμποδίσει την προώθηση του δικού μας ενεργειακού προγράμματος», είπε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, «θα είναι τεράστιο σφάλμα να μπούμε σε μια λογική διαλόγου και συζήτησης για θέματα που αφορούν κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, «η Τουρκία στην ουσία επιδιώκει να γκριζοποιήσει τις θαλάσσιες ζώνες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε ερώτηση για την αποκεντρωμένη ομοσπονδία ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «νομίζω ότι πρώτα και κύρια πρέπει ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να επεξηγήσει τι εννοεί με τον συγκεκριμένο όρο, καθώς θεωρούμε ότι μέχρι στιγμής αυτός ο ορισμός δεν έχει επεξηγηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό ή και καθόλου».

Καθώς, πρόσθεσε, «ο οποιοσδήποτε ισχυρίζεται ότι θα πρέπει να πάμε σε μια πιο αποκεντρωμένη ομοσπονδία από αυτή που συζητούσαμε μέχρι σήμερα θα πρέπει πρώτα να μας εξηγήσει ποιες είναι αυτές οι εξουσίες που θα φύγουν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα πάνε στις πολιτείες».

Επιπρόσθετα, είπε, «και ακόμα πιο σημαντικό, θα πρέπει να μας εξηγήσει κατά πόσο το ομοσπονδιακό κράτος θα έχει ιεράρχηση κυριαρχίας κάτω από τις πολιτείες ή κατά πόσο απλά θα έχουμε δύο πολιτείες ίσες σε εξουσία και απλά μια συνεργασία στο μέσο για κάποιες αρμοδιότητες που θα συμφωνηθούν ότι θα ασκεί η ίση επίσης ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

«Αντιλαμβάνεστε πλέον δεν μιλάμε για μια ομοσπονδία, αλλά για μια συνομοσπονδία, για μια συνεργασία δύο κρατών», ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

ΚΥΠΕ
25/10/2018 16:03

Χρειάζεται αρκετός δρόμος ακόμα για τις μεταρρυθμίσεις, λέει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: