«Σεβασμό» προς τους «45 εκατομμύρια εκλογείς» που τον ψήφισαν απαιτεί ο Φερνάντου Αντάτζι




Ο Φερνάντου Αντάτζι, ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς για την προεδρία της Βραζιλίας, που ηττήθηκε στον δεύτερο γύρο των εκλογών την Κυριακή, απαίτησε «σεβασμό προς τα 45 εκατομμύρια των ψηφοφόρων» που τον υποστήριξαν, μετά την επικράτηση του ακροδεξιού Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος έχει διαμηνύσει ότι τους αντιπάλους του τους περιμένει «η φυλακή ή η εξορία».

Ο Μπολσονάρου κατήγαγε καθαρή νίκη, εξασφαλίζοντας το 55,2% των ψήφων, έναντι 44,8% του Αντάτζι, ανακοίνωσε το Ανώτατο Εκλογοδικείο (TSE), η εκλογική επιτροπή της χώρας, με το 99,6% των ψηφοδελτίων να έχει πλέον καταμετρηθεί.

Επικαλούμενος τις «πάνω από 45 εκατομμύρια ψήφους» που έλαβε, ο Αντάτζι, ο υποψήφιος του Κόμματος Εργαζομένων (PT), δήλωσε πως «αυτό το μεγάλο μέρος του βραζιλιάνικου λαού πρέπει να γίνει σεβαστό».

«Διακυβεύονται τώρα τα ατομικά, τα πολιτικά, τα εργασιακά κα τα κοινωνικά δικαιώματα», συνέχισε ο Αντάτζι. «Έχουμε την ευθύνη να αποτελέσουμε μια αντιπολίτευση που θα βάζει τα συμφέροντα του έθνους πάνω απ’ όλα».

Ο Αντάτζι δεν συνεχάρη για τη νίκη του τον Μπολσονάρου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του μπροστά στους υποστηρικτές του στο Σαν Πάουλου, έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία πολύ σκληρή και τεταμένη. Ο υποψήφιος της άκρας δεξιάς βάσισε όλη την εκστρατεία του στην υπόσχεση της καθολικής, βίαιης κατεδάφισης των 13 χρόνων (2003-2016) της κυριαρχίας του PT στο πολιτικό σκηνικό της Βραζιλίας.

Ο Αντάτζι είχε δηλώσει λίγα εικοσιτετράωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες ότι «θα αγωνιστεί μέχρι τέλους για να εμποδίσει τον φασισμό» να επικρατήσει στη Βραζιλία και επανέλαβε την Κυριακή το πρωί, καθώς ψήφιζε, ότι «η δημοκρατία και οι ατομικές ελευθερίες διατρέχουν κίνδυνο» στη χώρα.

Ο Φερνάντου Αντάτζι, ο οποίος αντικατέστησε τον πρώην πρόεδρο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος φυλακίστηκε μετά την καταδίκη του για μια υπόθεση διαφθοράς και αποκλείστηκε από τη διαδικασία αφού κρίθηκε ότι δεν είχε δικαίωμα να διεκδικήσει τρίτη θητεία στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, δεν αναφέρθηκε στον μέντορά του στην ομιλία του.

«Μαζί θα αλλάξουμε το πεπρωμένο» της χώρας…

«Θα αλλάξουμε μαζί το πεπρωμένο της Βραζιλίας», δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο εκλεγμένος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, σε ένα πρώτο μήνυμά του που μεταδόθηκε μέσω Facebook, μετά την αναγγελία της νίκης του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Δεν μπορούμε πλέον να συνεχίσουμε να ερωτοτροπούμε με τον σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό, τον λαϊκισμό της αριστεράς», πρόσθεσε, σε πολεμικό τόνο, ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, μετά τη νίκη του επί του κεντροαριστερού αντιπάλου του, του Φερνάντου Αντάτζι.

Λίγο αργότερα, ο Μπολσονάρου υποσχέθηκε σε διάγγελμά του που μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά ότι η κυβέρνησή του θα «υπερασπιστεί το Σύνταγμα, τη δημοκρατία, την ελευθερία».

«Αυτή δεν είναι ούτε η υπόσχεση ενός κόμματος, ούτε μια κενή υπόσχεση ενός άνδρα, είναι ένας όρκος ενώπιον του θεού», πρόσθεσε ο Μπολσονάρου, που εκλεγόταν στη Βουλή της Βραζιλίας επί 27 χρόνια με τα χρώματα της άκρας δεξιάς και δηλώνει ανοικτά νοσταλγός της στρατιωτικής δικτατορίας (1964-85).

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Σαν Πάουλου, Brazil

Ένας “Τραμπ” για τη Βραζιλία: Ο ακροδεξιός υποψήφιος Ζαΐχ Μπολσονάρου εξελέγη πρόεδρος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: