Σε πλήρη εξέλιξη η άσκηση “Παρμενίων”: Ισχυρό το αποτρεπτικό μήνυμα των Ενόπλων Δυνάμεων




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

«Ζεστάθηκε» ήδη το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε όλη την Ελληνική επικράτεια καθώς εδώ και λίγες ώρες, επίσημα πλέον η διακλαδική άσκηση Παρμενίωνας 2018 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με τη διεξαγωγή πολυποίκιλων σεναρίων και δράσεων ενώ θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου.

Από τα προηγούμενα 24ωρα όλες οι μονάδες σε Έβρο και τα νησιά βρίσκονται υπ ατμών εκτελώντας όλα εκείνα τα σχέδια και τις διαταγές που έχουν πάρει από τα επιχειρησιακά επιτελικά κέντρα κι όλα αυτά την ώρα που πέφτει η αυλαία για τη Νατοϊκή άσκηση υπό Τουρκική σχεδίαση με την επωνυμία «Μπλε Φάλαινα».

Αλεξιπτωτιστής κατά τη διάρκεια της άσκησης “Παρμενίων 2018” – Πηγή: Hellas Journal

Οι γείτονές μας όλη την εβδομάδα θα παρακολουθούν τις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων οι οποίες έχουν τον τρόπο να δείχνουν το πόσο ισχυρές είναι. Σε στρατιωτικά παρατηρητήρια στην Τουρκία, δεν είναι παράλογο να έχουν πάρει τις εντολές τους και να καταγράφουν οτιδήποτε έχει να κάνει με τον Παρμενίωνα.

Στις εικόνες που εξασφάλισε το HellasJournal αναδεικνύονται δράσεις από μονάδες ειδικών δυνάμεων καθώς και τμήματα ειδικών επιχειρήσεων που βρίσκονται διάσπαρτα εδώ και μέρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου πραγματοποιώντας πολλές αναγνωρίσεις στα τοπία που έχουν κληθεί να ασκηθούν.

Τα ογκώδη ελικόπτερα τύπου Chinook είναι λογικό πως από την άλλη πλευρά του Αιγαίου- στα μικρασιατικά παράλια- φαίνονται όχι μόνο στα ραντάρ αλλά και δια γυμνού οφθαλμού, το ίδιο σε κάποιες περιπτώσεις και οι θόλοι των αλεξιπτώτων που έχουν αρχίσει και πέφτουν συνεχώς το ένα μετά το άλλο στις ζώνες ρίψεως το τελευταίο 48ωρο που διανύουμε.
Επιπλέον οι επιχειρησιακές λέμβοι των αμφίβιων καταδρομών, συνεχώς είναι στη θάλασσα και μεταφέρουν τμήματα βατραχανθρώπων, όπου πάρουν εντολή να φτάσουν, πολλές φορές υπό την κάλυψη των μεγαλύτερων σκαφών των ειδικών δυνάμεων, που διαθέτουν και βαρύ οπλισμό.

 

 

Οι αεροαποβάσεις αιχμή του δόρατος

Πριν από λίγες ημέρες είχαμε αναδείξει πως στον φετινό Παρμενίωνα θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις ρεαλιστικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες των Ειδικών Δυνάμεων κι’ αυτό είχε φανεί από τη δέσμευση περισσότερων ελικοπτέρων του 4ου ΤΕΑΣ τύπου Chinook για την ταχεία μεταφορά τμημάτων ειδικών δυνάμεων σε διάφορα σημεία της Ελληνικής επικράτειας ώστε ν’ ασκηθούν εκεί ακριβώς που θα κληθούν να υπερασπιστούν την Εθνική ακεραιότητα της χώρας.

Αλεξιπτωτιστές κατά τη διάρκεια της άσκησης “Παρμενίων 2018” – Πηγή: Hellas Journal

Η ταχεία μεταφορά τμημάτων προς τη νησιωτική Ελλάδα φαίνεται πως είναι το μεγάλο «στοίχημα» στα επιτελικά σχέδια του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας κι ‘αυτό είχε φανεί από πάρα πολύ νωρίς με τις ξαφνικές ασκήσεις (π.χ. Πυρπολητής) που έθετε σε κατάσταση κανονικού συναγερμού σχεδόν όλο το στράτευμα, ενώ το χρονόμετρο στο Εθνικό κέντρο επιχειρήσεων έτρεχε για όλους. Όπως είναι λογικό το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι κάθε χρόνο με τα μέσα που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις να προσεγγίζουν ακόμη και στο πιο απομακρυσμένο νησί το ταχύτερο δυνατό.

Η άσκηση Παρμενίων 2018 θα έχει δυο τελικές φάσεις, η μια αφορά τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα νησιά και φέτος την τιμητική του θα έχει το νησί της Χίου. Εκεί αναμένεται να γίνει η αποβατική ενέργεια της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με την υποστήριξη τόσο της Πολεμικής Αεροπορίας όσο και των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και των επιθετικών ελικοπτέρων τύπου Apache.

Στην Χίο θα βρεθούν για την τελική φάση, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, η υφυπουργός Άμυνας Μαρία Κόλλια Τσαρουχά και οι τρεις Αρχηγοί των Επιτελείων.

«Φωτιά και ατσάλι» στον Έβρο

Φωτιά θα πάρουν τα πεδία βολής στον Έβρο, με τις μονάδες της Θράκης να στέλνουν και εκείνες το δικό τους μήνυμα αποτροπής. Άρματα μάχης, πυροβολικό, διαβιβάσεις, μηχανοκίνητο πεζικό, το μηχανικό και κάθε ακριτική μονάδα ήδη έχει βγει εκτός των εγκαταστάσεων των στρατοπέδων και βρίσκονται σε χώρους τάξεως που θα περάσουν όλη την εβδομάδα. Η πιο εντυπωσιακή άσκηση στην Θράκη αναμένετε να γίνει στον ποταμό Νέστο με τη διάβαση του από άρματα μάχης.

Δεν εφησυχάζουν στο Άμυνας: Οι «λεκτικές παρενοχλήσεις» πολύ κοντά στο Καστελόριζο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: