Σε επαγρύπνηση το Ναυτικό για το Barbaros: Προστασία της ελληνικής υφαλοκρηπίδας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

«Αυτή η κατάσταση θα τραβήξει για μεγάλο χρονικό διάστημα, μέχρι τον επερχόμενο Φεβρουάριο κι εμείς εφόσον κάναμε από την αρχή αισθητή την παρουσία μας στο όριο της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, θα είμαστε συνεχώς εκεί».

Οι γραμμές αυτες, που δίνουν το στίγμα των όσων θα διαδραματιστούν, όχι στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι φράση ανώτατου στελέχους του Ελληνικού Πενταγώνου ο οποίος μας εξήγησε πως το ερευνητικό πλοίο Barbaros, κατ’ εντολή της Άγκυρας, θα θελήσει να κρατήσει “ζεστό το ενδιαφέρον” κοντά στις επερχόμενες εξορύξεις στην Κύπρο.

Οι Έλληνες επιτελείς θεωρούν βέβαιο ότι το ερευνητικό σκάφος θα κινείται συνεχώς στην οριογραμμή και θα προσπαθεί, συνοδεία των τουρκικών πολεμικών πλοίων να περνά στην Ελληνική πλευρά.

Οι καταγραφές θα υπάρχουν, το ίδιο και τα στοιχεία των κλήσεων δια ασυρμάτου που θα καλεί συνεχώς τα πλοίων των προκλήσεων ν’ αποχωρήσουν από την Ελληνική υφαλοκρηπίδα καθώς δεν έχουν σε καμία των περιπτώσεων άδεια, ώστε ν’ αναπτύξουν τα ερευνητικά συστήματα και να ξεκινήσουν καταγραφές.

  • Η Τουρκική «γκάφα»

Ίσως αυτή η πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας, δεν ζυγίστηκε καλά από τους εμπνευστές της, διότι η Ελλάδα δείχνοντας την πυγμή που όφειλε να δείξει με την άμεση αποστολή της φρεγάτας Νικηφόρος Φωκάς, ουσιαστικά μίλησε, ίσως για πρώτη φορά ευθέως «επί του πεδίου», για την Ελληνική υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο παρελθόν δεν ήταν λίγες οι φορές που υπουργοί Εξωτερικών ή άμυνας είχαν μιλήσει για την Ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά να υπάρξει παρουσία Πολεμικού πλοίου το οποίο στις διαρκείς κλήσεις του προς το ερευνητικό Barbaros να μιλά ευθέως για την υφαλοκρηπίδα, δεν είχε υπάρξει.

  • Ανάμεσα στα θετικά στοιχεία που αναλύονται από το Ελληνικό επιτελείο, σημειώνεται, πως τα γνωστά σ’ όλους «τζαρτζαρίσματα» ανάμεσα στην Ελλάδα και την προκλητική Τουρκία στο Αιγαίο, μέσω του «τείχους» της Ελληνικής φρεγάτας εκεί που πρέπει να βρίσκεται, μετατοπίζει το ενδιαφέρον στην λεγόμενη, ανοιχτή θαλάσσια σκακιέρα και στην οριογραμμή της υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια ώρα που το Barbaros προσπαθεί να παραβιάσει την λεπτή κόκκινη γραμμή και πάντα βρίσκει την Ελληνική μονάδα επιφανείας παρούσα, το ερευνητικό «L’ Atalante», συνεχίζει ακάθεκτο τις δικές του έρευνες σε περιοχή υφαλοκρηπίδας, Νότια της Κρήτης και το πιο χαρακτηριστικό όπως σημειώνουν πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, που παρακολουθούν συνεχώς τις κινήσεις του, δεν έχει δεχτεί καμιάς είδους παρενόχληση από τον οποιονδήποτε.

Ο κυβερνήτης και το πλήρωμα του Νικηφόρου Φωκά, όπως λένε στο Ελληνικό πεντάγωνο, έδειξαν από την πρώτη στιγμή την απαραίτητη ψυχραιμία που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους που και είναι εκπαιδευμένοι και που γνωρίζουν πως μόνο με εγρήγορση και αποφασιστικότητα μπορεί να περάσει το μήνυμα της αποτροπής.

  • Όπως μεταφέρουν Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, η συγκεκριμένη αποστολή που πήρε το πλήρωμα της φρεγάτας εκείνο που έφερε ήταν ο ενθουσιασμός για την ανάληψη ετοιμότητας μιας τέτοιας επιχείρησης στην ανοιχτή θάλασσα.

Τα πολεμικά πλοία που είχαν πάρει εντολή ν’ αποπλεύσουν από το Ναύσταθμο, ορισμένα παραμένουν σε σημεία κλειδιά και κάποια άλλα πήραν τον δρόμο της επιστροφής καθώς όπως γράψαμε και στην αρχή, θα χρειαστεί μεγάλη υπομονή και πάντα η ανάλογη εγρήγορση.

“Παιχνίδι” για γερά νεύρα από το Barbaros: Απόλυτη η ψυχραιμία των Ενόπλων Δυνάμεων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: