“Πυρά” μέσω NAVTEX ανταλλάσσουν Λευκωσία και Άγκυρα για τις παράνομες τουρκικές έρευνες




Του ΝΙΚΟΥ ΜΕΛΕΤΗ

Σε πλήρη αμφισβήτηση όχι μόνο της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και της οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε η Τουρκία χρησιμοποιώντας πλέον για πολιτικούς σκοπούς ακόμη και αυτόν τον μηχανισμό έκδοσης Navtex που αφορά την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Η Άγκυρα απαντώντας στην Κυπριακή Navtex που προειδοποιούσε ότι οι τουρκικές έρευνες είναι παράνομες και αρμοδιότητα για έκδοση Αναγγελιών εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας έχει ο Σταθμός της Λάρνακας, δηλώνει ότι την περιοχή έχει δικαιώματα η Τουρκική Δημοκρατία «βάσει του Διεθνούς Δικαίου», ότι δεν υπάρχει κράτος «Κύπρος» και προειδοποιεί ότι δεν θα αποδεχθεί την προσπάθεια της «Ελληνοκυπριακής Διοίκησης» να νομιμοποιήσει τις «παράνομες αξιώσεις της» και να αμφισβητηθούν τα «δικαιώματα της Τουρκίας από την Συνθήκη Εγγυήσεων του 1960».

Η Τουρκία με την Navtex 1033/18 που εκδόθηκε χθες απορρίπτει την Κυπριακή Navtex και δηλώνει ότι το υπό τουρκική σημαία R/V BARBAROS HAYREDDIN PASA και τα συνοδευτικά σκάφη M/V TANUX-1 και R/V APOLLO MOON «πραγματοποιούν σεισμικές έρευνες για λογαριασμό της Τουρκικής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Η Navtex 1032/18 την οποία εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας είναι σε ισχύ και ενεργή. Ο Σταθμός της Αττάλειας θα συνεχίσει να εκδίδει Αναγγελίες για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Επιπροσθέτως η «Κύπρος» που αναφέρεται στην NAWARN της Λάρνακας δεν είναι το αυθεντικό συνεταιριστικό κράτος που εγκαθιδρύθηκε το 1960.

  • Η Τουρκία διακηρύσσει ότι ο όρος «Κύπρος» δεν συνιστά με οποιοδήποτε τρόπο αναγνώριση της ελληνοκυπριακής Διοίκησης, ούτε προδικάζει τα Δικαιώματα της Τουρκίας που εκπηγάζουν από την Συνθήκη της Εγγύησης και Εγκαθίδρυσης του 1960. Οι προσπάθειες νομιμοποίησης των παράνομων αξιώσεων της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης μέσω της Larnaca NAVWARN 342/18 είναι ανίσχυρη και ποτέ δεν θα γίνει αποδεκτή από την Τουρκία».

Ο Σταθμός της Λάρνακας με την NAVWARN 342/18 που εκδόθηκε το βραδυ της 16ης Οκτωβρίου αναγγέλλει ότι η «τουρκική Navtex 1032/18 για την διεξαγωγή σεισμικών ερευνών από το R/V «BARBAROS HAYREDIN PASA» και τα συνοδευτικά σκάφη M/V «TANUX 1» και R/V «APOLLO MOON» έχει εκδοθεί από μη αρμόδιο Σταθμό, και είναι παράνομη δραστηριότητα εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επισημαίνεται ακόμη ότι αυτή η δραστηριότητα συνιστά παραβίαση του Διεθνούς Δίκαιου και των κανόνων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και συνιστούν εγκληματικό αδίκημα, σύμφωνα με την νομοθεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας». Καλούνται μάλιστα οι ναυτιλλόμενοι να είναι σε επαφή με τον Σταθμό της Λάρνακας (JRCC LARNACA/CYPRUS RADIO / 5BA).

  • Εντύπωση πάντως προκαλεί ότι η Αθήνα, παρά το διάβημα που έγινε προς την Τουρκική πλευρά για την αναγγελία ερευνών σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, έχει αποφύγει να εκδώσει αντίστοιχη Navtex που να ακυρώνει την τουρκική, ακολουθώντας μια παράξενη τακτική η οποία έχει υιοθετηθεί τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Liberal

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: