“Παιχνίδι” για γερά νεύρα από το Barbaros: Απόλυτη η ψυχραιμία των Ενόπλων Δυνάμεων




ΡΕΠΟΡΤΑΖ: HELLAS JOURNAL

Τα νεύρα, την ψυχραιμία και τις αντοχές των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων φαίνεται πως δοκιμάζει η Άγκυρα επιλέγοντας να κρατά το Barbaros στην οριογραμμή της ελληνική υφαλοκρηπίδας νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Ωστόσο κάθε φορά που το τουρκικό ερευνητικό σκάφος επιλέγει να περάσει έστω και κατ’ελάχιστον εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» που βρίσκεται εκεί εδώ και πάνω από 48 ώρες, δίνει εντολή στο τουρκικό σκάφος να αποχωρήσει καθώς δεν έχει άδεια και οποιαδήποτε δικαιοδοσία για να κάνει έρευνες.

Σύμφωνα με το στίγμα από την ιστοσελίδα Marine Traffic, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί το τουρκικό σκάφος κινήθηκε και πάλι εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας λαμβάνοντας την αντίστοιχη άμεση απάντηση από την ελληνική φρεγάτα.

Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία σε εγρήγορση

Στην Αθήνα ο πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών, Αλέξης Τσίπρας είναι σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος μάλιστα δεν έφυγε στιγμή από τον θάλαμο επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Ανώτατοι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων εκτιμούν πως η Τουρκία κινείται σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει να κάνει με την επέκταση του Casus Belli από το Αιγαίο και προς την Ανατολική Μεσόγειο καθώς βλέπει να χάνει το «παιχνίδι» λόγω των συμμαχιών που αναπτύσσει η χώρα μας με τον αραβικό κόσμο, και η δεύτερη να δημιουργήσει άλλη μια «γκρίζα ζώνη».

Η τακτική της άμεσης απάντησης

Όπως όλα δείχνουν η Αθήνα επέλεξε αυτή τη φορά να ακολουθήσει την τακτική της άμεσης απάντησης και για αυτό τον λόγο ο κυβερνήτης και το πλήρωμα της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» έφεραν προ τετελεσμένου τόσο το Barbaros όσο και την τουρκική φρεγάτα που το συνόδευε.

Κι αν η Τουρκία θέλησε να δείξει πως θα κάνει έτσι κι αλλιώς τις έρευνες στέλνοντας ένα ακόμα πλοίο επιφανείας η ελληνική πλευρά απάντησε άμεσα κινητοποιώντας πολεμικά σκάφη σε κοντινές περιοχές.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα, τόσο το Barbaros όσο και τα τουρκικά πολεμικά ν’αρκεστούν στις περιοχές που κινήθηκαν-παράνομα- εξ αρχής. Φρεγάτες του Ελληνικού Στόλου, μαζί με ταχέα σκάφη, εξοπλισμένα σαν αστακοί, έχουν πάρει θέσεις στο Αιγαίο και περιμένουν το στίγμα που θα τους δοθεί για να κινηθούν ώστε να στείλουν το δικό τους μήνυμα, απέναντι στο σκηνικό έντασης που προσπαθούν να στήσουν οι Τούρκοι και κατ’ εντολήν τους ταυτόχρονα και τα τουρκικά ΜΜΕ.

Στην ευρύτερη περιοχή του Νοτιοανατολικού Αιγαίου, όπως και Ανατολικά της Κρήτης ήδη βρίσκονται stand by μονάδες επιφάνειας του Ελληνικού πολεμικού στόλου κι έχουν πάρει ήδη σαφέστατες εντολές από το Αρχηγείο Στόλου και την ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Στην “σκακιέρα” της θάλασσας είναι γνωστό σ’ όλους πως η Ελληνική ναυτοσύνη υπερτερεί σε πολλά και πως όσες εκπαιδεύσεις έχουν γίνει για περισσότερο από έναν χρόνο έχουν να κάνουν με παρόμοια περιστατικά αποτροπής εντάσεων και όχι μόνο.

Η συνέχεια τα επόμενα 24ωρα από την πλευρά της Άγκυρας θα κρίνει τις επερχόμενες κινήσεις, βέβαια δεν είναι και παράλογο πως θα υπάρξουν παρεμβάσεις μιας και κανείς δεν επιδιώκει την ένταση εκτός από την Τουρκία που συνεχώς αναζητά τον τρόπο των προκλήσεων.

Εντός της ημέρας στο κέντρο εκπαίδευσης ναυτικής αποτροπής στη Σούδα, που γιορτάζει τα δέκα χρόνια λειτουργίας του, θα βρεθούν εκτός της ηγεσίας του Ελληνικού πενταγώνου πλήθος Αμερικανών αξιωματούχων, ανάμεσα τους και ο πρεσβευτής των Ηνωμένων πολιτειών ο οποίος πολλές φορές έχει στηρίξει την Ελλάδα τονίζοντας προς όλες τις καταθέσεις ότι η χώρα μας αποτελεί τον πλέον σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Οι λέξεις αυτές του Τζέφρι Παϊατ, γίνονται πράξη τόσο με τις συνεχείς διμερείς εκπαιδεύσεις ανάμεσα στις Ελληνικές δυνάμεις ειδικών αποστολών και στους Αμερικανούς συναδέλφους τους αλλά και με την εμπιστοσύνη που εκπέμπεται μέσω των συνεργασιών Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών.

H άμεση απάντηση της Αθήνας μούδιασε την Άγκυρα: Ψύχραιμοι μεν, σε ετοιμότητα δε…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: