“Όχι στη Δεξιά” διακήρυξε ο Κοτζιάς στην Κρήτη: Όχι συνεργασία με το διεφθαρμένο ΚΙΝΑΛ

File Photo: Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και πρόεδρος του «Πράττω» μιλάει σε εκδήλωση με θέμα «Για μια δημοκρατική, προοδευτική και πατριωτική Ελλάδα σε έναν κόσμο που αλλάζει» που πραγματοποιήθηκε στο Εμπορικό Επιμελητήριο Ηρακλείου Κρήτης,ΑΠΕ ΜΠΕ/ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΑΔΑΚΗΣ
Για πετυχημένη κυβέρνηση σωτηρίας που έδωσε ελπίδα στην χώρα αλλά χρειάζεται άλλα κόμματα δίπλα της για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ευρύτερης αριστεράς και πάντως όχι κόμματα από την Δεξιά, ή γύρω από αυτήν, μίλησε ο Νίκος Κοτζιάς σε εκδήλωση της κίνησης “Πράττω” στο Ηράκλειο Κρήτης.

Ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πλέον πρέπει να υλοποιηθεί το πρόγραμμα της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης με κέντρο την Αριστερά “μακρυά από κόμματα τύπου ΚΙΝΑΛ που έχουν συσσωρεύσει όλους τους διεφθαρμένους ανθρώπους, στην κορυφή, όχι στην βάση κι υπάρχουν και έντιμοι στην κορυφή τους, χρειάζεται μία μεγάλη δημοκρατική παράταξη όπως δουλεύει το ΠΡΑΤΤΩ”.

Τόνισε:

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση σωτηρίας. Τώρα έρχεται η στιγμή που έχουμε άλλο περιεχόμενο, ένα πρόγραμμα της αριστεράς και για την υλοποίησή του χρειάζονται άλλες δημοκρατικές συμμαχίες».

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η κυβέρνηση έχει ανάγκη το ΠΡΑΤΤΩ που θα συμβάλλει στην ανασύσταση της δημοκρατικής παράταξης, ώστε να υπάρξουν δημοκρατικές , αριστερές συμμαχίες και να παίξει καίριο ρόλο στις εκλογές.

Και θέτοντας το περίγραμμα του μείγματος πολιτικής που επιδιώκει είπε ότι θέλει μια Αριστερά με άλλες αρχές, πιο πατριωτικές.

Στη συνέχεια τόνισε:

«Το “Πράττω” θα απαιτήσει, όπως υπάρχει μια υπηρεσιακή επιτροπή για το ΥΠΕΞ για τον έλεγχο των μυστικών κονδυλίων από την ίδια επιτροπή, να περνάνε και τα άλλα υπουργεία. Εμείς στείλαμε 93 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Όταν κάποιοι πουλάνε βίζες στην Κωνσταντινούπολη είναι εγκληματίες».

Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι «η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν δεν παλεύεις ενάντια στη διαφθορά. Υπονομεύεται όταν ανοίγεις το στόμα σου για να πουλήσεις ομορφιά και εξυπνάδα. Ο πατριωτισμός όμως απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα και χρειάζεται ένα κίνημα ενάντια στο εκφυλισμό και σε όσους απειλούν και εκβιάζουν. Εκμαυλίζεται ο δημόσιος βίος με fake news».

Εξηγώντας γιατί παραιτήθηκε, είπε:

«Προσωπικά είχα τις διαφωνίες μου με την κυβέρνηση και τις έχω, αλλά τι πρέπει να κάνει κάποιος που έχει διαφωνίες; Παραιτείται. Εγώ από μικρό παιδί άκουγα: ουδείς παραιτείται. Τώρα παραιτήθηκα εγώ και είμαι υβριζόμενος. Λένε ότι είναι ύποπτο ότι παραιτήθηκα, ότι οι πολιτικοί δεν παραιτούνται για κάποιον άλλο λόγο θα παραιτείται. Δηλαδή η αθωότητα είναι μεγάλη ενοχή».

«Και τι άλλο επιδιώκουν αυτές οι ύβρεις και οι επιθέσεις στη δημόσια ζωή του τόπου;”, αναρωτήθηκε και πρόσθεσε:

“Γιατί δεν είναι προσωπικές επιθέσεις, είναι πολιτικές επιθέσεις απέναντι στην πολιτική και τη δημοκρατία. Επιδιώκουν να φοβηθεί όποιος έχει το θάρρος, το σθένος, να λέει τη γνώμη του, να φοβηθεί και να κλείσει το στόμα του. Και το δικό μου στόμα και του “Πράττω” δεν κλείνει. Είναι πολύ αργά για να το κλείσουν. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι Δημοκρατία. Προσωπικά ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι».

Μιλώντας για τη συμφωνία με τα Σκόπια τόνισε:

«Για την ιθαγένειά τους η συμφωνία λέει μακεδονική – πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας. Το δεύτερο κομμάτι το ξεχνάνε όλοι. Δεν μιλάμε για ταυτότητα εθνότητας μιλάμε για την ιθαγένεια».

Πρόσθεσε:

«Θέλουμε ο πιο άμεσος γείτονάς μας να είναι κάτω από την επιρροή, την επίδραση και τον έλεγχο τρίτων δυνάμεων όπως είναι η Τουρκία; Θέλουμε, όπως θέλουν κάποιοι – θα μιλήσω όταν θα έρθει η ώρα – διαμελισμό κράτους στα Βαλκάνια και να μοιραστεί η χώρα μεταξύ Αλβανίας και Βουλγαρίας; Ή θέλουμε να έχουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια, σταθερότητα στα σύνορα, ανάπτυξη της επιρροής της χώρας μας σε αυτή την περιοχή για να μπορούμε να συμμαχήσουμε μαζί τους ενάντια στα αποσταθεροποιητικά φαινόμενα, να εμποδίζουμε τον μεγαλοϊδεατισμό τρίτων , να απομακρύνουμε την τουρκική δαγκάνα από τον βορρά και την ανατολή.

Το μεγάλο ερώτημα είναι, προτιμούμε αυτούς που ζουν από τα προβλήματα ή αυτούς που θέλουν να τα λύνουν και να προχωράει η χώρα; Θέλουμε τα προβλήματα ή τη λύση τους; Αυτό με το χέρι στην καρδιά πρέπει κάθε Ελληνας να το αποφασίσει. Όμως ποια λύση; Μία λύση σωστή όχι όποια όποια. Αλλά η λύση δεν συμβαδίζει με τη δύναμη της αδράνειας. Είναι σαν να καίγεται το σπίτι σας και να λέτε μην ρίξετε υλικό που σβήνει τη φωτιά γιατί μπορεί να μην τη σβήσει με μιας παντού.

«Η FYROM διεθνώς δεν λέγεται FYROM αλλά ‘Μακεδονία’ και αν δείτε τις εφημερίδες ακόμα και μετά την ψηφοφορία του Σαββάτου λένε ότι μετονομάζεται η ‘Μακεδονία’ σε Βόρεια Μακεδονία.  Παίρνουμε πίσω το όνομα» τόνισε και σημείωσε:

«Η αντιπαλότητα απέναντι στη συμφωνία αναφέρεται σε δύο ζητήματα. Πρώτον η γλώσσα. Από τον 19ο αιώνα τους αναγνωρίζουμε μακεδονική γλώσσα. Πότε επίσημα οι υπουργοί αναφέρθηκαν σε αυτή τη γλώσσα; Ο Αβέρωφ. Που ήταν ο Αβέρωφ, ανήκε στην αριστερά; Και ποιος επέτρεψε αυτή η ονομασία να γίνει επίσημη στον ΟΗΕ; Το 1987 η κυβέρνηση Καραμανλή. Εμείς βάλαμε μία παράγραφο η οποία λέει ότι η γλώσσα που επικαλείται η άλλη πλευρά δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική, με την αρχαία ελληνική. Είναι σλαβική».

HELLAS JOURNAL


Latest of HellasJournal


%d bloggers like this: