“Καλά νέα” για την Ελλάδα από το ΔΝΤ: Προβλέπει ανάπτυξη 2,4% αυξημένη από το 1,8% του Απριλίου




Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, που είχε κάνει τον περασμένο Απρίλιο, κατά την εαρινή σύνοδο του.

Για το 2019 τώρα προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,4%, αισθητά αυξημένη από το 1,8% που είχε προβλέψει τον Απρίλιο του 2018.

Και τα παραπάνω θα συμβούν, σύμφωνα με το Ταμείο, την ίδια στιγμή που αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις του για το παγκόσμιο ΑΕΠ. Το ΔΝΤ μειώνει την πρόβλεψη του για το 2019 στο 3,7% από το 3,9% που προέβλεπε τον Απρίλιο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μορίς Όμπστφελντ, παρουσίασε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) στο Μπαλί της Ινδονησίας την έκθεση του Ταμείου για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook). Η παρουσίαση έγινε στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Οργανισμού, που γίνεται στην ασιατική χώρα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 2% εφέτος, ενώ για το 2019 προβλέπει ανάπτυξη 2,4%.

Κατά τα άλλα:

Το ΔΝΤ εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα ανέλθει σε μόλις στο 0,7% εφέτος, ενώ για το 2019 προβλέπει αύξηση του πληθωρισμού κατά 1,2% σε μέσα επίπεδα.

Για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το ΔΝΤ εκτιμά πως θα ανέλθει στο 0,8% του ΑΕΠ εφέτος, ενώ για το 2019 προβλέπει αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών στο 0,4% του ΑΕΠ.

Το Ταμείο εκτιμά ακόμη πως η ανεργία από 21,5% το 2017, θα ανέλθει εφέτος στο 19,9% και το 2019 θα μειωθεί περαιτέρω στο 18,1%.

Κάνοντας μια προβολή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα το ΔΝΤ θεωρεί πως το ελληνικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά μόλις 1,2% το 2023, εκτιμά πως ο πληθωρισμός στην Ελλάδα θα ανέρχεται στο 1,8%, ενώ εκτιμά πως το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδος θα είναι ισοσκελισμένο.

Ύφεση και υπογεννητικότητα

Στην έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές εμπεριέχονται δύο ενότητες με ειδικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα.

  • Στην πρώτη ενότητα εξετάζεται το κατά πόσο είναι σπάνια τα επεισόδια αισθητής πτώσης του ΑΕΠ σε περιόδους κρίσης.
  • Στη δεύτερη ενότητα εξετάζονται οι δημογραφικές πιέσεις και οι επιπτώσεις της υπογεννητικότητας.

Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται  πως ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπέστησαν πολύ μεγάλες μειώσεις του κατά κεφαλήν ΑΕΠ τους μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει πως αυτά τα υφεσιακά επεισόδια δεν είναι σπάνια, πως έχουν την τάση να είναι παρατεταμένα και να προέρχονται από ποικίλες πηγές και κυρίως πως η ανάκαμψη που ακολουθεί σε πολλές περιπτώσεις είναι ανεπαρκής για να αποκατασταθεί ακόμη και το αρχικό επίπεδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Σχετικά υπογραμμίζεται πως η μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Ελλήνων τα χρόνια της κρίσης ανήλθε αθροιστικά στο 26%, ήτοι από τα 30.055 δολάρια μειώθηκε στα 22.241 δολάρια.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, σε ευρωπαϊκά κράτη που υπέστησαν διπλή ύφεση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ο δείκτης γονιμότητας (δηλαδή, ο μέσος αριθμός παιδιών που φέρνει στη ζωή κάθε γυναίκα) μειώθηκε από το 1,5 το 2008 στο 1,3 περίπου το 2016.

«Αυτά τα σταθερά χαμηλά ποσοστά γονιμότητας κατά την τελευταία δεκαετία μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική εισροή εργατικού δυναμικού και έτσι να αποδυναμώσουν την πιθανή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα», σημειώνουν οι συντάκτες του World Economic Outlook.

Σύννεφα στην παγκόσμια οικονομία

Παρουσιάζοντας την έκθεση για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, αναθεώρησε από το 3,9% στο 3,7% την πρόβλεψη του Ταμείου για την αύξηση του παγκοσμίου ΑΕΠ το 2019.

Σύμφωνα με τον κ. ο Μορίς Όμπστφελντ, το ΔΝΤ υποβάθμισε την εκτίμησή του για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ το 2019 στο 2,5%, λόγω των προσφάτως θεσπισθέντων δασμών σε ένα ευρύ φάσμα εισαγωγών από την Κίνα και των αντίποινων της Κίνας.  Αλλά και για την Κίνα υποβάθμισε στο 6,2% την πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2019.

Για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το ΔΝΤ βλέπει πως το 2019 θα ανέλθει στο 1,9% του ΑΕΠ, 0,1% χαμηλότερα σε σχέση με ότι προέβλεπε τον Απρίλιο. Για την Γερμανία βλέπει ανάπτυξη 1,9%, για την Γαλλία ανάπτυξη 1,6% και για την Ιταλία ανάπτυξη 1%. Η εκτίμηση του ΔΝΤ είναι πως το ΑΕΠ της Βρετανίας θα αυξηθεί κατά 1,5% το 2019.

«Υπάρχουν και σύννεφα στον ορίζοντα. Η ανάπτυξη έχει αποδειχθεί λιγότερο ισορροπημένη από ότι ελπίζαμε», είπε ο Όμπστφελντ, υπογραμμίζοντας πως σε πολλές μεγάλες οικονομίες, η ανάπτυξη υποστηρίζεται από πολιτικές που θεωρούνται μη βιώσιμες μακροπρόθεσμα.  «Οι κυβερνήσεις έχουν λιγότερα δημοσιονομικά και νομισματικά πυρομαχικά από ό, τι πριν από δέκα χρόνια όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», τόνισε και προσέθεσε πως δεν θα υπάρξει καλύτερος χρόνος από το «τώρα» για την ανάληψη δράσης.

“Αν θέλει η Ελλάδα να τρέξει πρέπει να κάνει μία σειρά από πράγματα, συμβουλεύει ο Σίνγκ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: