“Eμπεριστατωμένη έρευνα” αλλά όχι “κυνήγι μαγισσών” ζητά ο Τραμπ για τον δικαστή Κάβανο




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θέλει να διεξαχθεί μια “εμπεριστατωμένη” έρευνα από το FBI για τον δικαστή Μπρετ Κάβανο, τον υποψήφιο που έχει προτείνει ο ίδιος για το Ανώτατο Δικαστήριο και κατηγορείται για απρεπή σεξουαλική συμπεριφορά, όμως τόνισε ότι δεν επιθυμεί να εξελιχθεί αυτή η ιστορία σε “κυνήγι μαγισσών”.

“Θέλω να κάνουν μια εμπεριστατωμένη έρευνα. Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, σύμφωνα με τους γερουσιαστές και τους Ρεπουμπλικάνους και τη ρεπουμπλικανική πλειοψηφία, θέλω να το κάνουν” είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. “Τούτου λεχθέντος, θέλω να προχωρήσει γρήγορα”, πρόσθεσε.

Κατόπιν αιτήματος της Γερουσίας, μετά από πιέσεις μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών, ο Τραμπ διέταξε την Παρασκευή το FBI να προχωρήσει σε μια έρευνα, διάρκειας μίας εβδομάδας, σχετικά με τις κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί σε βάρος του Κάβανο. Την προηγούμενη ημέρα η Κριστίν Μπλάζεϊ Φορντ, μια καθηγήτρια πανεπιστημίου από την Καλιφόρνια, κατέθεσε ενόρκως στην Επιτροπή Δικαστικών Θεμάτων ότι ο Κάβανο της επιτέθηκε το 1982 με σκοπό να την βιάσει το 1982, την εποχή που και οι δύο ήταν μαθητές λυκείου. Ο δικαστής αρνείται την κατηγορία, όπως διαψεύδει και άλλες δύο γυναίκες που τον κατήγγειλαν για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Την Κυριακή, οι Δημοκρατικοί εξέφρασαν ανησυχίες για την έρευνα του FBI, μετά από δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι Ρεπουμπλικανοί της Γερουσίας συνεργάζονται με τον Λευκό Οίκο για να περιοριστεί ο αριθμός των μαρτύρων και οι κατηγορίες που θα ελεγχθούν.

“Επαφίεται σε μένα αλλά εγώ τους δίνω οδηγίες (σ.σ. στο FBI) σχετικά με το τι πιστεύω ότι θέλει η Γερουσία. Θέλω να γίνει γρήγορα, επειδή είναι άδικο για την οικογένεια και για τον δικαστή. Είναι τόσο άδικο για τα παιδιά και τη σύζυγό του. Δεν θέλουμε να καταλήξουμε σε κυνήγι μαγισσών, σωστά;” είπε ο Τραμπ.

Ο πρόεδρος υποστηρίζει ότι ο Κάβανο αντιμετωπίστηκε με μεροληψία και, όπως είπε, πιστεύει πως ο δικαστής δεν είπε ψέματα σχετικά με το αλκοόλ που κατανάλωνε κατά τα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια, όταν κατέθεσε στη Γερουσία, την περασμένη Πέμπτη.

01/10/2018 20:28
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: