“Εμφύλιος” Αναστασιάδη με το κόμμα του: Άλλαξε στάση ο Αβέρωφ μετά το ταξίδι στην Αμερική




Αγρίεψε ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ του Προεδρικού Μεγάρου της Κύπρου και της Πινδάρου, όπου βρίσκονται τα γραφεία του Δημοκρατικού ΣΥναγερμού, αφού ο Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε να πάει στις κατεχόμενες, από την Τουρκία, περιοχές για να συναντήσει τον παράνομο ψευτο-“υπουργό”, Οζερσάι και να συζητήσει μαζί του το Κυπριακό.

Ο Οζερσάι, θεωρείται άνθρωπος της σκληρής γραμμής και υπάλληλος του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Νεοφύτου, φαίνεται ότι βρίσκεται σε συνεννόηση με το κομμουνιστικό ΑΚΕΛ, για να πιέσουν τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να πάει σε διαπραγματεύσεις για να αποδεχθεί τη φιλοτουρκική λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοπσονδίας.

Πάντως, δύο φορές συζήτησαν ιδιαιτέρως τις τελευταίες μέρες τις διαφωνίες τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ο αρχηγός του ΔΗΣΥ, ωστόσο επέλεξαν να τις εκφράσουν και δημοσίως, με έντονο τρόπο μάλιστα, δίνοντας την εικόνα της απόλυτης ρήξης.

Πάντως, έκαναν φανερό ότι κινούνται πλέον σε διαφορετικά μήκη κύματος σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Φιλελεύθερος” και τον δημοσιογράφο Φρίξο Δαλίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέσα από τις δηλώσεις του το Σάββατο το βράδυ, έδειξε έντονα ενοχλημένος σε σχέση με τις αναφορές του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι έχει κουραστεί να ακούει εκτιμήσεις για τσουνάμια.

«Όλη αυτή η κινδυνολογία που ακούγεται, επιτέλους, αν υπάρχει κάτι, καλό είναι να λέγεται προς εκείνον που πρέπει να τα ακούσει· και αυτός εγώ είμαι. Και όχι να δίνουμε την εικόνα, ότι ή δεν πράττουμε τίποτα ή ότι κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή κτλ», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, σήκωσε άμεσα το γάντι και με ανάρτηση του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter απάντησε στις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη. Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, υπέδειξε στον Νίκο Αναστασιάδη ότι για την οικονομική ανάπτυξη του τόπου, την οποία επικαλέστηκε στις δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έβαλε το λιθαράκι του και ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Άφησε μάλιστα να νοηθεί ότι ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να πάψει να εκφράζει τη διαφωνία του.

Κύκλοι του Προεδρικού μιλούν πλέον ανοικτά για τη δυσανασχέτηση του Προέδρου σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου του ΔΗΣΥ, υποδεικνύοντας ότι σε αυτή την κρίσιμη χρονικά συγκυρία για το Κυπριακό, ο Νίκος Αναστασιάδης θεωρούσε δεδομένη τη στήριξη του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Από πλευράς Πινδάρου σημειώνουν το γεγονός ότι υπάρχει διάσταση απόψεων και διαφορετικές εκτιμήσεις σε σχέση με το Κυπριακό και τους χειρισμούς που πρέπει να γίνονται. Τονίζουν δε, ότι αποτελεί εθνικό καθήκον να εκφράζουν τις ανησυχίες τους για το πιο σημαντικό πρόβλημα του τόπου.

Στη σκιά όλων αυτών, συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη και τα μηνύματα που έλαβε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Πρόεδρος ΔΗΣΥ: Αν δεν ήταν οι εγκλωβισμένοι μας δεν θα κρατούσαμε ζωντανή σε αυτή την γη την μαρωνίτικη κοινότητα

Αν δεν ήταν οι εγκλωβισμένοι μας δεν θα κρατούσαμε ζωντανή σε αυτή την γη την μαρωνίτικη κοινότητα και «πρέπει να τους δώσουμε κάθε στήριξη», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, στο περιθώριο επίσκεψης του στα τέσσερα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά, Αγία Μαρίνα, Ασώματος, Καρπάσια και Κορμακίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, την αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού συνόδευε ο εκπρόσωπος των Μαρωνιτών στην Βουλή των Αντπροσώπων Γιαννάκης Μούσας, ο οποίος και προσκάλεσε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ στα μαρωνίτικα χωριά, καθώς και εκπρόσωποι της μαρωνίτικης κοινότητας.

Η αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού επισκέφθηκε και ενημερώθηκε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα τα τέσσερα Μαρωνίτικα χωριά Αγία Μαρίνα, Ασώματος, Καρπάσια και Κορμακίτης. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου πραγματοποίησε κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών.

«Είμαι εδώ για να πάρω θάρρος και δύναμη και να μεταφέρω μηνύματα πως υπάρχει ένας λαός που αγωνίζεται μέσα από αντίξοες συνθήκες, που μένει βαθιά ριζωμένος στη γη που γεννήθηκε προσμένοντας την ευλογημένη ώρα της επανένωσης της μοιρασμένης μας πατρίδας», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Ανέφερε ότι «τους Μαρωνίτες τους έχουμε στην καρδιά μας γιατί οι Μαρωνίτες συνειδητά επέδειξαν να ανήκουν στην ε/κ κοινότητα».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «το πιο ουσιαστικό που πήρα ήταν όταν ο Αρχιεπίσκοπος (Μαρωνιτών) κατά την προσευχή για τους πολιτικούς, τους αρχηγούς και τους ηγέτες είπε ότι έχουν υποχρέωση να κυβερνούν με δικαιοσύνη και να μας οδηγούν στην ειρήνη».

«Αυτό είναι το καθήκον και η υποχρέωση μας. Με δικαιοσύνη να βλέπουμε πραγματικά ποιοι έχουν ανάγκη και να τους στηρίζουμε όπως είναι και η κοινότητα των Μαρωνιτών και να οδηγούμε τον λαό μας στην ειρήνη, στην απαλλαγή από το σημερινό status quo για να ζήσουμε σε μια ενωμένη πατρίδα Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι», κατέληξε.

Στην συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στον Σύλλογο της κοινότητας στον Κορμακίτη, ο κ. Μούσας ανέφερε ότι «σήμερα οι Μαρωνίτες συνεχίζουν τον αγώνα και την προσπάθεια τους να διατηρήσουν τα χωριά τους στη ζωή μέχρι την ευλογημένη ώρα της πολυπόθητης επανένωσης της πατρίδας μας» και ότι «οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την κοινότητα ήταν άοκνες και ασταμάτητες».

Είπε ακόμη ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με την ίδια ένταση γιατί αυτό που διεκδικούμε, όπως είπε, «είναι η φυσική επιβίωση της μαρωνίτικης κοινότητας σε αυτό τον τόπο, όπου ζει και δημιουργεί για 1.200 χρόνια».

Αναστασιάδης από τη Δερύνεια: Θα κάνω ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να προχωρήσει η λύση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: