Πρίγκιπας υποστηρίζει ότι το Ριάντ ήθελε να τον εξαφανίσει όπως τον Κασόγκι: Απαντήσεις θέλουν οι ΗΠΑ




Ήταν τέλη Σεπτεμβρίου στο Κάιρο, μια ζεστή μέρα, όταν οργανώθηκε μια “συνωμοτική” συνάντηση σε ένα ξενοδοχείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας. Υπάλληλοι της σαουδαραβικής πρεσβείας πήγαν στο ξενοδοχείο έχοντας μια επιταγή ύψους “πολλών εκατομμυρίων”, όπως υποστηρίζει ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Χάλεντ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γερμανικό Πρακτορείο, ο αντιφρονών πρίγκιπας Χάλεντ, ο οποίος ζει εξόριστος στη Γερμανία, είπε ότι οι υπάλληλοι συναντήθηκαν με έναν συγγενή του και του έκαναν μια πρόταση.

“Του είπαν ότι ήθελαν να με βοηθήσουν επειδή δεν έχω άλλα χρήματα. Θα χρειαζόταν μόνο να πάω στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Κάιρο για να παραλάβω την επιταγή. Όμως ήξερα ότι ήταν παγίδα”, είπε.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις 2 Οκτωβρίου, στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης εξαφανίστηκε ο αντιφρονών δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι. Λίγο μετά το μεσημέρι, ο Κασόγκι, που ζούσε μόνιμα στην Ουάσινγκτον, πήγε να παραλάβει τα έγγραφα που χρειαζόταν για να παντρευτεί την Τουρκάλα αρραβωνιαστικά του. Έκτοτε, αγνοείται η τύχη του και οι τουρκικές αρχές πιστεύουν ότι ο αρθρογράφος της εφημερίδας Washington Post δολοφονήθηκε από ένα εκτελεστικό απόσπασμα.

Ο πρίγκιπας Χάλεντ είναι βέβαιος ότι θα είχε την ίδια τύχη αν είχε μπει στον πειρασμό να πάει στο Κάιρο.

“Θα με είχαν σκοτώσει με απάνθρωπο τρόπο για να εκφοβίσουν τους άλλους”, είπε ο 41χρονος πρίγκιπας ο οποίος ζει μόνιμα στη Γερμανία από το 2004 και έχει λάβει τη γερμανική υπηκότητα.

Η Σαουδική Αραβία παρακολουθεί στενά τους πρίγκιπές της. Σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, το βασίλειο προσέγγισε πέρσι Γερμανούς αξιωματούχους για να συζητήσουν την πιθανότητα έκδοσης του Χάλεντ στο Ριάντ. Η γερμανική πλευρά δεν απάντησε ποτέ στο αίτημα. Ο ίδιος είπε ότι η Πολιτειακή Αρχή Προστασίας του Ντίσελντορφ, όπου ζει, είναι σε επαφή μαζί του επί χρόνια και ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία της Γερμανίας έχει επίσης ερευνήσει την περίπτωσή του.

Η εξαφάνιση του Κασόγκι έφερε στην επικαιρότητα τον τρόπο με τον οποίο το βασίλειο αντιμετωπίζει τους αντιφρονούντες. Σύμφωνα με τους παρατηρητές, αφότου ανέλαβε την εξουσία ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Σαούντ, στις αρχές του 2015, η καταστολή έχει ενταθεί. Ο πιο ισχυρός άνθρωπος στη Σαουδική Αραβία είναι σήμερα ο γιος του, Μοχάμεντ.

Το BBC έχει καταγράψει τρεις περιπτώσεις “εξαφάνισης” πριγκίπων που ζούσαν στο εξωτερικό και ασκούσαν κριτική στη βασιλική οικογένεια. Ο πρίγκιπας Σουλτάν μπιν Τούρκι εξαφανίστηκε όταν έφυγε από το Παρίσι, τον Ιανουάριο του 2016, για να επισκεφθεί τον πατέρα του στο Κάιρο. Το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας του παρείχε ένα ιδιωτικό τζετ που όμως, αντί να τον μεταφέρει στο Κάιρο, τον πήγε στο Ριάντ.

Άλλοι δύο πρίγκιπες, ο Τούρκι μπιν Μπάνταρ και ο Σαούντ μπιν Σαΐφ αλ Ναρσ, έχουν εξαφανιστεί στην Ευρώπη. Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπήρχαν ενδείξεις απαγωγής, σύμφωνα πάντα με το BBC.

Ο πρίγκιπας Χάλεντ πιστεύει ότι και ο ίδιος βρίσκεται ψηλά στη λίστα των στόχων της Σαουδικής Αραβίας. Υποστηρίζει ότι έπεσε σε δυσμένεια στη χώρα του όταν κατηγόρησε για διαφθορά τον νυν βασιλιά Σαλμάν –την εποχή που ήταν ακόμη εμίρης του Ριάντ. Ο νεαρός πρίγκιπας, ο οποίος μεταξύ άλλων είχε υπηρετήσει σε διπλωματική θέση στο Κάιρο, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα.

Όμως ακόμη και στην εξορία του στη Γερμανία, δεν ήταν ασφαλής. Αρχικά, λέει ότι τον παρακολουθούσαν παντού. Η κατάσταση βελτιώθηκε με το πέρασμα του χρόνου, όμως εξακολουθεί να λαμβάνει πολλές ανώνυμες απειλές.

Οι σαουδαραβικές αρχές έχουν επικοινωνήσει μαζί του περισσότερες από 50 φορές όλα αυτά τα χρόνια. “Συναντήθηκα 10 φορές με τον πρεσβευτή στο Βερολίνο, πάντα όμως σε κάποια καφετέρια” είπε. Ο Σαουδάραβας διπλωμάτης του πρότεινε πολλές φορές να κανονίσει την επιστροφή του στη χώρα του για να συζητήσει το πρόβλημα με τον βασιλιά, όμως απέρριψε όλες τις προσφορές.

“Αν το είχα κάνει, τότε δεν θα μου μιλούσατε τώρα”, είπε. Οι αντιφρονούντες ανησυχούν πολύ έντονα μετά την υπόθεση του Κασόγκι. “Ασφαλώς και φοβόμαστε. Η κυβέρνηση στο Ριάντ δεν θα σταματήσει πουθενά”, υποστήριξε.

Στο παρελθόν, το βασίλειο διέψευδε κατηγορηματικά τις κατηγορίες περί απαγωγής –και πολύ περισσότερο της δολοφονίας – αντιφρονούντων. Οι σαουδαραβικές αρχές δεν ανταποκρίθηκαν στα αιτήματα του Γερμανικού Πρακτορείου να σχολιάσουν τους ισχυρισμούς του Χάλεντ.

Ο Χάλεντ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ λέει ότι αισθάνεται ασφαλής στο Ντίσελντορφ. “Λέω συνέχεια, δόξα τω Θεώ που ζω στη Γερμανία”. Όμως ακόμη και στο νέο σπίτι του, είναι πάντα σε επαγρύπνηση. Ο δικηγόρος του βρίσκεται σε συνεχή επαφή με την αστυνομία. Για καλό και για κακό.


ΗΠΑ-υπόθεση Κασόγκι: Απόλυτη ομοφωνία επικρατεί στην κυβέρνηση για το αίτημα διενέργειας έρευνας για την υπόθεση, δηλώνει αξιωματούχος

Απόλυτη ομοφωνία επικρατεί στην αμερικανική κυβέρνηση για το αίτημα διενέργειας έρευνας για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, ωστόσο η Ουάσινγκτον έχει μια σημαντική σχέση με το Ριάντ, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος.

«Επικρατεί, πιστεύω, απόλυτη ομοφωνία σε αυτή την κυβέρνηση αναφορικά με το αίτημα για διερεύνηση αυτής της υπόθεσης. Χρειαζόμαστε να μάθουμε τα γεγονότα του τι συνέβη», είπε ο αξιωματούχος στους δημοσιογράφους.

«Βεβαίως…έχουμε μια μακροχρόνια σχέση, αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κατά οποιοδήποτε τρόπο αγνοούμε ή υποβαθμίζουμε αυτό το επεισόδιο».

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι όσοι είναι υπεύθυνοι για αυτό, πρέπει να λογοδοτήσουν», συμπλήρωσε.

Οι Σαουδάραβες έκρυψαν στοιχεία για την υπόθεση Κασόγκι με μπογιά, ισχυρίζεται ο Ερντογάν

16/10/2018
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters, DPA
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ
Ντίσελντορφ, Γερμανία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: