Παράταση της περιόδου μετάβασης μετά το Brexit προτείνει ο Μπαρνιέ: Αυστηρό μήνυμα ΕΕ στη Μέι




Να παραταθεί κατά ένα έτος η περίοδος μετάβασης που θα ακολουθήσει της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ προκειμένου να βρεθεί διέξοδος στις διαπραγματεύσεις προτείνει ο επικεφαλής των διαπραγματευτών στην ΕΕ για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσαν σήμερα στο AFP δύο Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Το ενδεχόμενο να δοθεί άλλος ένας χρόνος στις διαπραγματεύσεις για την μελλοντική σχέση ανάμεσα στο Λονδίνο και την ΕΕ έχει στόχο κυρίως να επιλυθεί το θέμα των συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας, το οποίο αποτελεί ένα βασικό εμπόδιο στις συνομιλίες, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

Δεν θα έβλαπτε την Ευρώπη αν επιτρεπόταν στη Βρετανία να παραμείνει στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ και την εσωτερική αγορά πέραν μιας συμφωνημένης μεταβατικής ρύθμισης, δήλωσε παράλληλα ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

“Αυτό που μπορεί να πάρει παράταση χωρίς να υπάρξει σημαντικό πρόβλημα είναι η ημερομηνία” για την μεταβατική περίοδο, δήλωσε.

“Αν προστεθεί μια χρονιά δεν θα ζημιωθεί η Ευρώπη, ελπίζω το ίδιο και η Βρετανία”, δήλωσε ο Άσελμπορν στο γερμανικό δίκτυο Deutschlandfunk.

Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung έγραψε αργά χθες Τρίτη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να παραταθεί η μεταβατική περίοδος πέραν του τέλους του 2020.

Την ίδια ώρα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωσε σήμερα ότι οι Ευρωπαίοι δεν απέχουν πολύ από μια συμφωνία για το Brexit και ότι αυτή μπορεί να επιτευχθεί τις ερχόμενες εβδομάδες.

“Δεν απέχουμε πολύ από μια συμφωνία”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Radio Classique.

Ωστόσο ο Λεμέρ προειδοποίησε ότι η Βρετανία θα πρέπει να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες πρόσβασης στην ενιαία αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παγερή αναμένεται να είναι η υποδοχή που επιφυλάσσουν σήμερα στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της ΕΕ στην Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, την οποία αναμένεται να προειδοποιήσουν ότι ή θα συγκεντρώσει υποστήριξη στη χώρα της για την συμφωνία που προτείνεται για το Brexit ή θα πρέπει να προετοιμαστεί για αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς συμφωνία τον Μάρτιο.

17/10/2018 10:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: