Πάνω από 10% η αύξηση τουριστών από τις σκανδιναβικές χώρες συγκριτικά με το 2017




Όλο και περισσότεροι τουρίστες από τη Σκανδιναβία ανακαλύπτουν κάθε χρόνο τις ομορφιές της Ελλάδας. Ειδικά στο πρώτο εξάμηνο του 2018 η προσέλευση αυξήθηκε κατά 10,64%, σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι.

Τη στιγμή που τα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά και οι αριθμοί δείχνουν ευοίωνοι, στη Θεσσαλονίκη και στην ευρύτερη περιοχή, οι τοπικοί φορείς του τουρισμού αναζητούν τρόπους να κερδίσουν ένα μέρος αυτής της αγοράς, που φαίνεται να έχει ψηλά στην προτίμησή της πιο δημοφιλείς προορισμούς της Ελλάδας.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος του γραφείου του ΕΟΤ Σκανδιναβίας και Βαλτικής, Παύλος Μούρμας, ο κύριος όγκος των τουριστών από Σκανδιναβία κατευθύνεται κυρίως στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα (Ρόδο, Κω και Κάρπαθο), στην Ήπειρο (Πρέβεζα, Πάργα και Ιωάννινα) και την Κέρκυρα.

Ωστόσο, ο κ.Μούρμας εκτιμά ότι οι συγκεκριμένες επιλογές οφείλονται ως επί το πλείστον στο γεγονός ότι οι προορισμοί αυτοί συνδέονται με τις Σκανδιναβικές πόλεις με απευθείας πτήσεις ενώ την ίδια ώρα οι Tour operators έχουν δημιουργήσει και προσφέρουν ολοκληρωμένα πακέτα.

Η αυξανόμενη ροή και το ενδιαφέρον των κατοίκων της Σκανδιναβίας για την Ελλάδα εκφράζεται αναλυτικά με αριθμούς ως εξής: συνολικά από τη Σκανδιναβία (Σουηδία, Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία) στο διάστημα από τις αρχές Ιανουαρίου 2018 έως τέλος Ιουνίου 2018 επισκέφθηκαν την Ελλάδα 1.114.577 άτομα δηλαδή 10,64% περισσότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το 2017.

Μόνο από την Σουηδία, το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2018 ως το τέλος Ιουνίου του 2018, επισκέφθηκαν την Ελλάδα (βάσει επίσημων στοιχείων από τα αεροδρόμια της χώρας μας) 403.933 άτομα, δηλαδή 6,5% περισσότεροι σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2017.

Οι περισσότεροι τουρίστες είναι ηλικίας 55+ και υψηλού εισοδήματος. Ορισμένοι από αυτούς επιλέγουν τη Χαλκιδική αλλά και τη Θάσο. Ωστόσο, φέτος όπως επισημαίνει ο κ.Μούρμας, φαίνεται οι προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη να είναι εξαιρετικά καλές, καθώς μεγάλο τουριστικό πρακτορείο έχει εντάξει στο πρόγραμμά του την Ολυμπιακή Ριβιέρα και τη Θάσο. “Αυτό, με τις κατάλληλες επαφές μπορεί να έχει όφελος και για τη Θεσσαλονίκη, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση” επισημαίνει ο κ.Μούρμας.

“Οι Σουηδοί αγαπούν πολύ τον ήλιο και τη θάλασσα και επειδή είναι δραστήριοι ως άτομα, αγαπούν εξίσου την πεζοπορία, την ποδηλασία και όλα τα σπορ. Όλα τα προαναφερθέντα σε συνδυασμό με τη γαστρονομία της Ελλάδας, τον οινικό πλούτο και την ευεξία (spa, ιαματικές πηγές κτλ) μπορούν να αποτελέσουν κίνητρα να επισκεφθούν την Ελλάδα” σημειώνει ο προϊστάμενος του γραφείου του ΕΟΤ Σκανδιναβίας και Βαλτικής.

“Για το λόγο αυτό το Γραφείο μας, εναρμονιζόμενο με την στρατηγική του Υπουργείου Τουρισμού και του Ε.Ο.Τ. για προβολή της Ελλάδας ως προορισμού για 365 ημέρες το χρόνο, από πέρυσι έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα διαφημιστικής προβολής του νέους προορισμούς της Ελλάδας αλλά και την Θεσσαλονίκη με έντυπες καταχωρήσεις σε περιοδικά αλλά και διαφήμιση Online, σε τέσσερις γλώσσες, σε ειδικές πλατφόρμες διαφήμισης αλλά και κράτησης αεροπορικών εισιτηρίων”, πρόσθεσε.

“Το ίδιο θα συνεχιστεί και από τον Οκτώβριο 2018 έως Δεκέμβριο με το διαφημιστικό μας πρόγραμμα”, υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι παράλληλα γίνεται προσπάθεια μέσω ταξιδιών εξοικείωσης δημοσιογράφων να προωθηθεί η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική.

Αξίζει να αναφερθεί, σύμφωνα με τον κ.Μούρμα, ότι με ενέργειες του γραφείου του ΕΟΤ Σκανδιναβίας, σε συνεργασία με την κεντρική υπηρεσία του Ε.Ο.Τ. στην Αθήνα, αλλά και με την ουσιαστική συνδρομή τοπικών φορέων, όπως ο Οργανισμός Προβολής Θεσσαλονίκης, ο δήμος Κασσάνδρας, ο δήμος Σιθωνίας αλλά και ο Προαθωνικός Οργανισμός Τουρισμού καθώς και ιδιωτικών φορέων (Ξενοδόχων, Εστιατόρων κ.λ.π.),το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Εσθονίας (ETV) πραγματοποίησε το Σεπτέμβριο γυρίσματα στην Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, με στόχο την προβολή της ευρύτερης περιοχής και στις Βαλτικές Χώρες.

Επιπλέον ο κ.Μούρμας τόνισε ότι για “το 2019 προβλέπουμε πολλές δράσεις στο πλαίσιο των ταξιδιών εξοικείωσης δημοσιογράφων αλλά θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην διοργάνωση ταξιδιών τουριστικών πρακτορείων από όλες τις χώρες αρμοδιότητας του Γραφείου μας προς τη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, προκειμένου να εντάξουν έμμεσα τους προορισμούς στα προγράμματα τους”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Νικόλ Καζαντζίδου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: