Πανηγυρίζουν η Φεντερίκα και ο Γιοχάνες: Σήμερα στην ΠΓΔΜ έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα…




Με κοινή τους δήλωση η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν, επαναδιατυπώνουν τη σταθερή τους προσήλωση στη συμφωνία των Πρεσπών.

Χαρακτηρίζουν τη χθεσινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ως ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωσή της και καλούν τη γείτονα να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις συνταγματικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

Σήμερα στην ΠΓΔΜ το Κοινοβούλιο έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ψήφο του για έγκριση της έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αναμένουμε τώρα οι εθνικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις με την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούνιο οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα και υπευθυνότητα για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τη σημερινή ψηφοφορία.

Είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα αποφασιστικά προς τον ευρωπαϊκό δρόμο, όπως και για τη συμφιλίωση στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη στήριξή της στη χώρα τους πολίτες και τους θεσμούς της.

Χαν: Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον ευρωπαϊκό δρόμο…

Την έγκριση της πρότασης Ζάεφ από το κοινοβούλιο των Σκοπίων στην ΠΓΔΜ χαιρετίζει ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει:

Μεγάλη ημέρα για τη δημοκρατία στα Σκόπια. Συγχαίρω όλους όσοι αποφάσισαν να προχωρήσουν στον ευρωπαϊκό δρόμο. Αναμένω να γίνει απολύτως σεβαστή η ελεύθερη επιλογή όλων των βουλευτών, ειδικότερα εκείνων που απόψε διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Χρειαζόμαστε πολιτική ικανότητα, όχι κομματικά παιχνίδια.

Στόλτενμπεργκ: Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς στην ΠΓΔΜ να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ

Την έγκριση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων στην πΓΔΜ στην πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση καλωσορίζει ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter:

«Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Τουσκ: Μία ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα

Μία ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter (στην τοπική γλώσσα) , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την έγκριση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ της συνταγματικής αναθεώρησης.

Τη χθεσινοβραδινή επίτευξη πλειοψηφίας στη Βουλή της πΓΔΜ για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, χαιρετίζει με σημερινή δήλωσή του στη Βιέννη, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της Προεδρίας της Αυστρίας στην ΕΕ το τρέχον εξάμηνο, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς χαιρετίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας
«Το γεγονός αυτό δίνει έναν ευνοϊκό άνεμο στις προσπάθειες για την ανάληψη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Βόρεια Μακεδονία», τονίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, «η προσέγγιση όλων των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων με την ΕΕ, αποτελεί μία σημαντική προτεραιότητα της Προεδρίας της Αυστρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μόνον όταν όλα τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι μέλη της ΕΕ, θα είναι η ΕΕ ολοκληρωμένη».

Ο Αυστριακός καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, στις αρχές Σεπτεμβρίου, είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως «η Συμφωνία των Πρεσπών είναι ένα ορόσημο και θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω θετικές εξελίξεις στην περιοχή».

Ο ίδιος είχε υποσχεθεί στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ την πλήρη υποστήριξη του για την επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα, ενώ είχε απευθύνει έκκληση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ να κρατήσουν εποικοδομητική στάση στις συζητήσεις για την επίλυση του ονοματολογικού. Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια είχε επίσης επισημάνει πως, «η Ευρωπαϊκή Ένωση, γεωγραφικά είναι πλήρης μετά από την ένταξη των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «θέλουμε να δούμε την Μακεδονία στην ΕΕ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Greece

Πέρασε στην Βουλή των Σκοπίων η συνταγματική αλλαγή: Βρήκε ο Ζάεφ την απόλυτη πλειοψηφία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: