Όταν ο Αβέρωφ απόλαυσε την έπαυλη και την πισίνα του Ναμί: Σόρι φίλε, δεν είναι προσωπικό




Της ΤΩΝΙΑΣ ΣΤΑΥΡΙΝΟΥ

Είναι δυνατόν ένας πολιτικός ηγέτης να μην μπορεί να ξεχωρίσει το προσωπικό από το πολιτικό; Είναι δυνατό να βασίζεται σε συναισθηματικά κριτήρια για θέματα που εμπίπτουν σε στρατιωτικούς και γεωπολιτικούς σχεδιασμούς;

  • Είναι και παραείναι… Το παρακολουθήσαμε να συμβαίνει όταν «ο φίλος Ακιντζί» καταγοήτευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με ρομαντικά τετ α τετ για να του θυμίσει απότομα ότι παραμένει το πιστό σκυλί της Τουρκίας, απειλώντας με πόλεμο «αν το φυσικό αέριο δεν χρησιμοποιηθεί με λογικό τρόπο. «Sorry Nikos, nothing personal».

Μια ανάλογη ψυχρολουσία έζησε αυτή τη βδομάδα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος βρίσκεται σε ένα μαραθώνιο συναντήσεων με πολιτικά πρόσωπα των κατεχομένων. «Εξαιρετική φιλοξενία από τον Οζντίλ Ναμί και τη γυναίκα του Σιμπέλ», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ μετά από δείπνο με τον «υπουργό οικονομικών» του ψευδοκράτους. Και πρόσθεσε:

«Ήταν μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις μέσα σε μια φιλική ατμόσφαιρα. Είναι ανάγκη να συναντιόμαστε και να συζητούμε με τους συμπατριώτες για το κοινό μας μέλλον». Μαζί με τις συζύγους τους, πόζαραν στην έπαυλη του αξιωματούχου της κατοχής με φόντο μια πισίνα με εσωτερικούς φωτισμούς («μα κοίτα, Μαρία μου, εν τέλεια σαν εμάς»).

  • Λίγες ώρες μετά, ο συμπατριώτης Ναμί δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να δοκιμάσει την αποφασιστική στάση της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου», απειλώντας και πάλι με πόλεμο. Η πολιτικοποίηση των διαπροσωπικών σχέσεων είναι κάτι που γίνεται χρόνια στο Κυπριακό, είτε με αγνά κίνητρα στο πλαίσιο της επαναπροσέγγισης είτε εκ του πονηρού για εκφυλισμό του προβλήματος σε ζήτημα εσωτερικής σύγκρουσης και ξέπλυμα της κατοχής.

Σαν αφελείς χάννοι και όχι ως πολιτικά πρόσωπα που εκπροσωπούν θεσμούς και αντιπροσωπεύουν ένα λαό, οι ηγέτες μας πιάνονται συχνά στα δίχτυα της προσωπικής συμπάθειας, του «εν πλάσματα τζιαι τούτοι». Αυτές τις μέρες ο Άντρος Κυπριανού βρίσκεται εξάλλου στην Άγκυρα για να δει τον Τσαβούσογλου –κι αυτός «πλάσμα του Θεού», όπως έγκυρα πληροφορούμαστε- για να του εξηγήσει, προφανώς, πόσο πανέτοιμοι είμαστε για λύση, μιας και οι διακοπές στο ίντερνετ στην Τουρκία δεν άφησαν το μήνυμα να φτάσει.

  • Οι ιστορίες αγάπης υποδεικνύουν το αυτονόητο: ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και θέλουμε όλοι να ζήσουμε ειρηνικά. Κάποιοι, όμως, εξακολουθούν πάνω από τους ανθρώπους και πάνω από την ειρήνη να ασκούν πολιτική συμφερόντων και να προτάσσουν επεκτατικούς στόχους.

Αυτοί δεν θα δίσταζαν ούτε δευτερόλεπτο να διαλύσουν κάθε ανθρώπινο όραμα συνύπαρξης και ειρήνης σκορπίζοντας ακόμη περισσότερο πόνο σ’ αυτόν τον τόπο. Κι οποιαδήποτε λύση διατηρεί την επιρροή και την εξουσία τους σαν σκιά πάνω από το μέλλον μας δεν μπορεί να διαρκέσει. Όση ρομαντζάδα κι αν τους ρίξεις.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Πλησιάζει το τέλος ή είμαστε στην αρχή νέων δεινών; Θανάσιμος κίνδυνος η διχοτόμηση…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: