Ώριμη η συνταγματική αναθεώρηση, ανώριμη η αντιπολίτευση, λέει ο Κατρούγκαλος




“Το να φυγομαχείς, να μην πηγαίνεις στη Βουλή να συζητήσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι πρωτοφανές στα ελληνικά πολιτικά χρονικά γενικότερα και δείχνει μία έλλειψη διάθεσης της αντιπολίτευσης να αντιπαρατεθεί στα ουσιώδη”.

Αυτό δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», σχολιάζοντας την αντίδραση της αντιπολίτευσης στην επιστολή, που ο ενόψει της πρωτοβουλίας για την εκκίνηση της διαδικασίας Συνταγματικής Αναθεώρησης, απέστειλε ο πρωθυπουργός στους προέδρους των πολιτικών κομμάτων, τα οποία εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

«Εμείς επιδιώξαμε από την αρχή να υπάρχει διάλογος ουσιαστικός, γι’ αυτό προτείναμε και συγκροτήσαμε μία επιτροπή διαλόγου για το Σύνταγμα, που πράγματι σε κοινωνικό επίπεδο πραγματοποίησε μία σειρά από εκδηλώσεις. Δυστυχώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης -από το 2016 ήδη- δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτό το αίτημά μας να προχωρήσουμε σε διάλογο και να φανούν οι συναινέσεις, να φανούν και οι αντιθέσεις», ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Το Σύνταγμα», επισήμανε, «επειδή είναι ο θεμελιώδης νόμος της Πολιτείας, αποκρυσταλλώνει την εξέλιξη του πολιτεύματος εκεί που ορισμένα θέματα έχουν γίνει υπερώριμα –τέτοιο πράγμα είναι, για παράδειγμα, να σταματήσει αυτό το αίσχος της ασυλίας των υπουργών, όπως κατά τη γνώμη μας είναι διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας και Κράτους, υπάρχουν όμως και θέματα που είναι εστιαζόμενα, που είναι στο κέντρο της πολιτικής σύγκρουσης, όπως, για παράδειγμα, είναι για εμάς η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους από την επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, να προστατεύσουμε το νερό, να προστατεύσουμε την ενέργεια από την ιδιωτικοποίηση, αλλά και να αποκρούσουμε αυτούς, που θα ήθελαν π.χ. να πάψει να υπάρχει αυτός ο ρόλος του κράτους, να παρεμβαίνει για να μειώνει τις μεγάλες κοινωνικές ανισότητες».

Ο αν. υπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι πολιτικά είναι ώριμη η συνταγματική αναθεώρηση, αλλά οι πολιτικές δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν είναι ώριμες. «Είναι ανώριμο να μην προσέρχονται να συζητήσουν το μέγιστο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος και δεν μπορεί να πει κανείς ότι πολιτικά δεν είναι ώριμο να λύσουμε, για παράδειγμα, το θέμα της ασυλίας των υπουργών. Φαίνεται όσοι δεν θέλουν να προχωρήσουν σε κάτι τέτοιο, να έχουν άλλα πράγματα στο μυαλό τους. Όποιος δεν θέλει πράγματι να επιλυθεί η δυνατότητα της πολιτείας να αναζητά ποινικές ευθύνες, όπου υπάρχουν, νομίζω ότι δίνει την εντύπωση και ότι προσπαθεί να συγκαλύψει παρόμοιες ευθύνες», παρατήρησε.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην υπόθεση του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε: «Το υπουργείο Εξωτερικών από την πρώτη στιγμή προχώρησε σε ανακοίνωση που έθεσε το θέμα στην πραγματική του διάσταση. Για εμάς προτεραιότητα έχει η διαλεύκανση των συνθηκών υπό τις οποίες έγινε το τραγικό αυτό γεγονός, η προστασία των δικαιωμάτων της ομογένειας στη γειτονική χώρα και το να μην επιδεινωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών –το τελευταίο, όμως, όχι σε βλάβη των δύο προηγουμένων, απλώς με αποφυγή ρητορικών εξάρσεων, που μπορεί να επιδεινώσουν τις σχέσεις αυτές και βέβαια πάντα με τον όρο της αβεβαιότητας».

«Αυτό», διευκρίνισε, «ισχύει προφανώς και για τις δύο χώρες, για τους αξιωματούχους και των δύο χωρών» και «θα πρέπει να αποφεύγονται γενικά οι πρόωρες δηλώσεις, γιατί δεν μπορούμε να ζητάμε διαλεύκανση των γεγονότων και από την άλλη πλευρά να σπεύδουμε να καταλήγουμε σε συμπεράσματα».

«Υπάρχει κινητοποίηση από όλες τις πλευρές, έχει ζητηθεί δικαστική συνδρομή, οι αρχηγοί της αστυνομίας και από τις δύο πλευρές επικοινωνούν, γίνεται κάθε τι που είναι ανθρωπίνως δυνατό, για να μπορέσουμε να διαλευκάνουμε το τι έγινε», διαβεβαίωσε.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της ελληνικής οικονομίας και την πρόσβαση της χώρας στις αγορές, ο αν. υπουργός υπενθύμισε ότι «στις αγορές έχουμε βγει τρεις φορές και δεν βγαίνουμε τώρα, γιατί οι συνθήκες -για εξωγενείς παράγοντες και όχι για λόγους που αφορούν την ελληνική οικονομία- δεν είναι ιδανικές».

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε πως «στις αγορές έχουμε βγει και θα ξαναβγούμε, όταν αυτό θα είναι ωφέλιμο και για τη χώρα μας», σημειώνοντας πως «ούτε αντιαναπτυξιακά υφεσιακά μέτρα, όπως η περικοπή των συντάξεων, είμαστε διατεθειμένοι να πάρουμε», ενώ μέτρα θετικά για τους εργαζόμενους και την οικονομία, όπως η επιδότηση ενοικίου και η ελάφρυνση των εισφορών και φορολογικών βαρών «θα τα πάρουμε στο πλαίσιο του δημοσιονομικού χώρου που έχουμε εξασφαλίσει».

Αναφερόμενος στα πολιτικά οφέλη για την Ελλάδα, από τη διοργάνωση για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στην Αθήνα της Ευρω-Αραβικής Συνόδου (EU-Arab Summit), ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι «επιδιώκουμε ως χώρα την ενίσχυση του ρόλου μας ως πυλώνα σταθερότητας, ως μεσολαβητή για την εκτόνωση έντασης στην περιοχή και μέσω αυτού του τρόπου και της ανάδειξης των στόχων της οικονομικής μας διπλωματίας», ενώ δίδεται η δυνατότητα «να γίνουν επαφές και μεταξύ των εκπροσώπων των επιχειρηματικών κοινοτήτων των χωρών που συμμετέχουν, ώστε να προωθούνται και συγκεκριμένες συνεργασίες».

*Τη συνέντευξη πήραν η Σοφία Παπαδοπούλου και ο Κώστας Παπαδάκης

**Επιμέλεια: Σμαρώ Αβραμίδου

30/10/2018 11:09
ΑΠΕ-ΜΠΕ Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

 

Μητσοτάκης: Η κυβέρνηση κρατάει καθηλωμένη τη χώρα και υπονομεύει το μέλλον της

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: