Οι υποδομές σε μαρίνες σκαφών αναψυχής κλειδί για την αναβάθμιση του τουρισμού




Η Κρήτη μπορεί ν’ αναπτύξει τον τουρισμό με σκάφη αναψυχής (yachting) σύμφωνα με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις οι οποίες υπάρχουν στο νησί και ολοένα τα τελευταία χρόνια αναδεικνύονται.

Πραγματοποιείται από χθες στον ‘Αγιο Νικόλαο, στα πλαίσια της υλοποίησης του ευρωπαϊκού έργου “iblue”, τριήμερο πρόγραμμα στο Επιμελητήριο Λασιθίου, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, για θέματα που αφορούν στον τουρισμό.

«Ο θαλάσσιος τουρισμός και ειδικότερα σκαφών αναψυχής, είναι ένας τομέας που σίγουρα πρέπει να αναπτυχθεί στο νησί μας, καθώς απευθύνεται σε επισκέπτες υψηλού οικονομικού επιπέδου, έχει μεγάλη διάρκεια και αφήνει υψηλά έσοδα στις κοινωνίες που τον φιλοξενούν», τόνισε στην ομιλία του ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα τον τουρισμό yachting και τις δυνατότητες αξιοποίησης του ως ενός εναλλακτικού τρόπου βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Σημειώνοντας πως οι ελλιπείς υποδομές, η έλλειψη καταρτισμένου προσωπικού και οι δυσκολίες του φορολογικού πλαισίου και οικονομικού κλίματος, προκαλούν προβλήματα στην ανάπτυξη του τομέα, ο κ. Βαμιεδάκης τόνισε τις βασικές προκλήσεις για το νησί στην προσπάθεια ανάπτυξης του yachting, δεδομένου όπως ανέφερε πως: «Η Κρήτη έχει όμως όλες τις προϋποθέσεις να αναπτυχθεί, ακόμα και κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, κάνοντας στοχευμένες και συντονισμένες παρεμβάσεις».

Αναφερόμενος στη μαρίνα Αγίου Νικολάου που αποτελεί την πρώτη υποδομή του είδους στο νησί, ανέφερε πως σαφώς απαιτούνται βελτιώσεις στη Μαρίνα του Αγίου Νικολάου, διαχωρισμός χώρων ελλιμενισμού τουριστικών και αλιευτικών σκαφών, σωστή κατάρτιση προσωπικού καθώς και θεσμοθέτηση και αναβάθμιση άλλων μαρίνων, αφού η μεγάλη ακτογραμμή του νησιού προσφέρει πολλά αγκυροβόλια που μπορούν να αξιοποιηθούν τουριστικά.

«Η προσθήκη των κρητικών μαρίνων στις δυτικές μεσογειακές διαδρομές, θα δώσει μεγάλη ώθηση στο εγχείρημα και θα πολλαπλασιάσει τις αφίξεις από αλλοδαπά σκάφη, ενώ η διοργάνωση διεθνών ιστιοπλοϊκών αγώνων μπορεί να αναδείξουν τις δυνατότητες του νησιού μας», κατέληξε.

Το τριήμερο εκδηλώσεων αφορά στα πλαίσια της υλοποίησης του έργου “iblue” σχετικά με την προώθηση ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης του yachting στην περιοχή της Μεσογείου, έργο στο οποίο μετέχει το Επιμελητήριο Λασιθίου και εντάσσεται στο πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας MED 2014-2020. Σήμερα διεξήχθει η περιοδική συνάντηση της επιτροπής καθοδήγησης των εταίρων του έργου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
10/10/2018 20:28

Ανάπτυξη του τουρισμού στην Βόρεια Ελλάδα με γνώμονα τον “Δρόμο του Μεταξιού”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: