Οι Τ/Κ θα απεξαρτηθούν από την Άγκυρα μόνο με λύση του Κυπριακού, λέει ο Χριστουδουλίδης




Την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τον κατοχικό ψευδοπρόεδρο, Μουσταφά Ακιντζί στη Νέα Υόρκη, με στόχο να συναντηθούν σύντομα στην Κύπρο, αποκάλυψε ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης , σε δηλώσεις του στην εκπομπή Πρωινή Συχνότητα του ACTIVE. Την ίδια ώρα, υπέδειξε ότι η απεξάρτηση των Τ/κ από την Τουρκία, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη λύση του κυπριακού.

Σε καμία περίπτωση είπε, δεν επιδιώκουμε την επιβράδυνση της διαδικασίας για την επίλυση του κυπριακού, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μετέφερε τέτοιο μήνυμα στο ΓΓ των ΗΕ. Αντίθετα, ο Πρόεδρος εισηγήθηκε κάποιες άλλες ιδέες, ώστε να επαναρχίσει άμεσα ο διάλογος.

Ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην εισήγηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Αντόνιο Γκουτέρες μέχρι να γίνει προετοιμασία στα έξι κεφάλαια, να ξεκινήσει η συζήτηση στο θέμα της εφαρμογής της λύσης.

Παρέπεμψε στο δείπνο της 6ης Ιουλίου στο Κραν Μοντανά, όπου ο ΓΓ των ΗΕ έδωσε ένα έγγραφο το οποίο δεν συζητήθηκε και αγγίζει την ουσία του κυπριακού. Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη δεν απορρίφθηκε, ωστόσο ο ΓΓ των ΗΕ, θα αναμένει την ολοκλήρωση των επαφών της κ. Λούτ, τέλη της εβδομάδας.

«Είναι θετικό ότι συνεχίζεται αυτή η προσπάθεια. Εκτιμώ ότι τέλος της εβδομάδας θα ολοκληρώσει τις επαφές της και βάσει των αποτελεσμάτων, θα δούμε πώς θα επαναρχίσει ο διάλογος».

Ανέφερε ότι το συμπέρασμα από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με το ΓΓ των ΗΕ, είναι η ξεκάθαρη δέσμευση του Αντόνιο Γκουτέρες στην προσπάθεια επανέναρξης των συνομιλιών για τον κυπριακό λαό και για κανένα άλλο ούτε για τις εγγυήτριες δυνάμεις.

Θεωρώ είπε, ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό, ώστε να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα του ΓΓ. Εξέφρασε προβληματισμό για δηλώσεις και ενέργειες του Τούρκου Προέδρου στη Νέα Υόρκη, οι οποίες έχουν σχολιαστεί.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια διαφορετική προσέγγιση από τον Ακιντζί και μια διαφορετική προσέγγιση από τον Όζερσαϊ και την Τουρκία. Δεν έμεινε απαρατήρητο στη Νέα Υόρκη ότι ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου επέλεξαν να συναντηθούν με τον Όζερσαϊ και όχι με τον Ακιντζί. Δεν το θεωρώ φυσιολογικό αυτό».

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος ανέφερε ότι «γελά ο σοβαρός κόσμος με τα δύο κράτη», ο ΥΠΕΞ διερωτήθηκε σε ποιούς αναφερόταν ο κ. Νεοφύτου, τονίζοντας ότι δεν έχουν προταθεί δύο κράτη από τη δική μας πλευρά.

Όσο περνά ο καιρός ανέφερε ο ΥΠΕΞ, δεν είναι προς όφελος του τόπου, για αυτό υποστηρίζουμε την άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

Αναφορικά με τις επαφές του στη Νέα Υόρκη, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι στόχος είναι να αναδεικνύονται εκείνα τα χαρακτηριστικά που ενισχύουν το ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και η επίλυση του κυπριακού.

Σε ότι αφορά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη στις 8 Νοεμβρίου και στη συνάντηση που θα έχει με τον Αμερικανό ομόλογό του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητηθούν θα είναι και η παραμονή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, χωρίς ωστόσο αυτή, να είναι η βασική προτεραιότητα.

Είμαστε είπε, σε επαφή με την Αμερικανική κυβέρνηση, διότι το θέμα αφορά γενικότερα τις ειρηνευτικές αποστολές. Εξέφρασε αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο θέμα.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: