Οι ΗΠΑ στήνουν παρατηρητήριο στον Έβρο, για να παρακολουθούν τους Τούρκους, γράφει η Σαφάκ




Ραντάρ έξω από την Αλεξανδρούπολη, για να παρακολουθούν την Τουρκία από την Ελλάδα, τοποθετούν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ΗΠΑ θα στήσουν ένα παρατηρητήριο έξω από την Αλεξανδρούπολη τοποθετώντας ένα νέας γενιάς σύστημα ραντάρ, 60 χλμ. από την Τουρκία. Το ραντάρ θα παρακολουθεί τον ποταμό Έβρο και τα νησιά του βορείου Αιγαίου από ξηράς και αέρος, καταγράφοντας κάθε ήχο και εικόνα, αναφέρεται.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι ΗΠΑ θα παρακολουθούν τα στενά των Δαρδανελίων. Το ραντάρ, που θα τοποθετηθεί σε λόφο του δήμου Μαρώνειας στη Ροδόπη, θα λαμβάνει τις πληροφορίες του μέσω δορυφόρου αλλά και μέσω επίγειων καλωδίων. Στη συνέχεια οι πληροφορίες αυτές θα μεταδίδονται για έλεγχο και αξιολόγηση σε επιχειρησιακό κέντρο που θα στηθεί στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και στην Αθήνα, σημειώνεται.

Η εφημερίδα αναφέρεται και στο μη επανδρωμένο αεροσκάφος HERON 1, το οποίο έκανε την πρώτη του 14 ωρών πτήση την περασμένη εβδομάδα από τη βάση Τυμπάκι της Κρήτης μέχρι τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και τον Έβρο για να ελέγξει τη μεταναστευτική δραστηριότητα στα σύνορα με την Τουρκία. Η ‘Γενί Σαφάκ’ αναφέρεται επίσης και στην άσκηση ‘Παρμενίων 2018’, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5-12 Οκτωβρίου στο βόρειο Αιγαίο, και την οποία θα παρακολουθήσουν και Αμερικανοί αξιωματούχοι.

ΚΥΠΕ – ‘Αννα Ανδρέου
Τουρκία/Κωνσταντινούπολη
01/10/2018 13:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: