Οι Βαλκάνιοι προφανώς δεν εκβιάζονται: Ο Ζάεφ έτρεχε μόνος του και τερμάτισε δεύτερος…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Όλοι προσπαθούν να το κρύψουν. Ιδιαίτερα στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο, στην Ουάσιγκτον, στα Σκόπια, αλλά και στην Αθήνα: Στο χθεσινό δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα, οι πολίτες έστειλαν ένα πολύ ισχυρό μήνυμα: ότι δεν εκβιάζονται, ούτε απειλούνται…

Μερικοί θα εκπλαγούν με το συμπέρασμά μου, αλλά αυτό είναι και δεν υπάρχει άλλο: Η συντριπτική πλειοψηφία των Σκοπιανών, με την ηχηρή σιωπή της, είπε όχι στη Συμφωνία των Πρεσπών, είτε μας ενοχλεί, είτε μας αρέσει.

  • Βασικά φώναξαν το «όχι» στις άνευ προηγουμένου παρεμβάσεις των ξένων, που ξεπέρασαν εαυτούς. Οι παρεμβάσεις αυτές ώθησαν τους πολίτες των Σκοπίων να σαμποτάρουν το δημοψήφισμα.
  • Δεν υπάρχει καμία άλλη ερμηνεία του χθεσινού αποτελέσματος. Βεβαίως, πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε πως οι εθνικιστές της γειτονικής χώρας «ζουν και βασιλεύουν» και δεν έχουν αποσυρθεί, όπως υποστήριζε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ στους ξένους υποστηρικτές του.

Με τον ίδιο τρόπο παραμύθιαζε και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, οι οποίοι στη Νέα Υόρκη, την περασμένη εβδομάδα ήταν βέβαιοι πως το «ναι» θα νικήσει. Η υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών μόλις και μετά βίας έλαβε το 36% των ψήφων.

Το είχαμε γράψει και στις 20 Σεπτεμβρίου, με αφορμή το γράμμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Τζόρτζ Μπους του τζούνιορ, ο οποίος εγκατέλειψε για λίγο την τέχνη της …ζωγραφικής για να απευθυνθεί στους Σκοπιανούς. Ανάθεμα και να ξέρει που είναι τα Σκόπια… Είχαμε τονίσει ότι οι απροκάλυπτοι εκβιασμοί και οι απειλές φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Και η ιστορία του δημοψηφίσματος για το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν στην Κύπρο, έπρεπε να γίνει μάθημα. Ήταν μία καραμπινάτη απόρριψη των εκβιαστών των λαών.

Όμως, ας μην τρέφουμε αυταπάτες. Οι απειλές θα συνεχιστούν και αυτή τη φορά θα στραφούν προς τους βουλευτές, ιδιαίτερα στους εθνικιστές του VMRO, οι οποίοι ευθύνονται και για τον άκρατο ανθελληνισμό που καλλιέργησαν όλα αυτά τα χρόνια.

  • Είναι οι ίδιοι που επιχείρησαν να κλέψουν την ελληνική ιστορία και να την οικειοποιηθούν.
  • Είναι οι ίδιοι που εξέθρεψαν ένα εκ των χειρότερων εθνικισμών στα Βαλκάνια.

Βέβαια, είναι εκβιαζόμενοι και για ένα άλλο λόγο οι εθνικιστές βουλευτές: οι περισσότεροι είναι βυθισμένοι στα σκάνδαλα και στη διαφθορά. Η διακυβέρνηση του Νικολά Γκρουέφσκι χαρακτηρίστηκε από την κλοπή της κρατικής περιουσίας. Και ο Ζόραν Ζάεφ το γνωρίζει…

Του δημοψηφίσματος στα Σκόπια για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών, προηγήθηκε ένας υπόγειος ψυχρός πόλεμος στη Βαλκανική, μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας. Λέγαμε σε παλαιότερο κείμενό μας, ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είχε πει τον τελευταίο λόγο. Είναι γνωστές οι σχέσεις της Ρωσίας με τους Σκοπιανούς εθνικιστές και την Εκκλησία των Σκοπίων. Δεν έχουμε στοιχεία αυτή τη στιγμή, αλλά υπόθεση δικαιούμαστε να κάνουμε: Το γεωπολιτικό παιγνίδι στη Βαλκανική διεξάγεται από μεγάλους παίκτες, που ολίγο ενδιαφέρονται για τους λαούς…

Εάν η Ρωσία στοχεύει πραγματικά να παραμείνει στα Βαλκάνια, έπρεπε να φροντίσει να ηττηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών στο δημοψήφισμα. Εάν το έπραξε θα αποδειχθεί στο σύντομο μέλλον.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ξαφνικά τα Σκόπια έγιναν ο “ομφαλός της γης”: Η σύγκρουση των ΗΠΑ και της Ρωσίας στα Βαλκάνια

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: