Ο “Ψεύτης Τεντ” έγινε “Όμορφος Τεντ”: Ο Τραμπ άλλαξε πάλι τη γνώμη του για τον Τεντ Κρουζ




Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τάχθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Τέξας στο πλευρό ενός άλλοτε αντιπάλου του στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων το 2016, του γερουσιαστή Τεντ Κρουζ, με τον οποίο αντάλλασσαν για καιρό προσβολές και δολοφονικές ατάκες.

Για την περίσταση, ο πρόεδρος χρειάστηκε να αλλάξει την ταμπέλα που είχε φορέσει στον γερουσιαστή παλιότερα: ο «Τεντ ο Ψεύτης» μετονομάστηκε έτσι από τον ένοικο του Λευκού Οίκου σε «Όμορφο Τεντ».

Το 2016, όταν ο Κρουζ συμμετείχε ακόμη στη μάχη για το χρίσμα του GOP ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την προεδρία, ο Τραμπ διέσπειρε φήμες για τον πατέρα του γερουσιαστή — υπέρμαχου, και ευνοούμενου, της χριστιανικής δεξιάς — και χλεύαζε την εμφάνιση της συζύγου του.

Αλλά δεκαπέντε μέρες πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων φαντάζει αβέβαιο, ο Τραμπ άλλαξε τροπάριο κι αποφάσισε να χρησιμοποιήσει την ικανότητά του να συνεγείρει τα πλήθη για βοηθήσει τον γερουσιαστή που έγινε στο μεταξύ «φίλος» του, όπως διαβεβαίωσε.

Η πολιτική εξίσωση είναι απλή: ο Τραμπ θέλει οπωσδήποτε να κρατήσει την πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία. Ενώ ο Κρουζ έχει πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι ο Τραμπ μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμος γι’ αυτόν, ενόψει μιας αναμέτρησης πολύ πιο αμφίρροπης απ’ ό,τι περίμενε.

«Θα κάνω μια πρόβλεψη: το 2020, ο Ντόναλντ Τραμπ θα επανεκλεγεί με διαφορά πρόεδρος των ΗΠΑ», πέταξε στο ενθουσιασμένο πλήθος ο γερουσιαστής, ο οποίος το 2016, εν μέσω της αναμέτρησης για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, δεν είχε διστάσει να αποκαλέσει τον θυελλώδη μεγιστάνα των ακινήτων «παθολογικό ψεύτη».

«Υπερασπίστηκε τις δουλειές σας, τα σύνορά σας, τις οικογένειές σας, την πίστη σας», διατράνωσε από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στον Κρουζ στη συγκέντρωση αυτή, στο Toyota Center του Χιούστον, πριν περάσει στο θέμα που είχε σχεδόν μονοπωλήσει την δική του προεκλογική εκστρατεία: τη μετανάστευση.

«Χρειαζόμαστε το τείχος γρήγορα», επέμεινε. «Χωρίς σύνορα, δεν είμαστε χώρα», πρόσθεσε, πριν στρέψει τα φραστικά του πυρά εναντίον των δημοσιογράφων που ήταν παρόντες, προκαλώντας τις ηχηρές αποδοκιμασίες του πλήθους εναντίον αυτών που χαρακτηρίζει συλλήβδην παραγωγούς των «fake news», των «ψευδών ειδήσεων».

«Ξέρετε τι είμαι; Είμαι εθνικιστής», τόνισε εξάλλου, ειρωνευόμενος για ακόμα μια φορά τους «γκλομπαλιστές», τους οπαδούς της παγκοσμιοποίησης.

Μολονότι οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Τεντ Κρουζ να προηγείται, η επανεκλογή του υπερσυντηρητικού γερουσιαστή απέχει πολύ από το να είναι απλά ένας υγιεινός περίπατος, όπως περίμενε. Είναι αντιμέτωπος με ένα ανερχόμενο αστέρι του Δημοκρατικού Κόμματος, τον Μπέτο Ο’Ρουρκ.

Ο σαραντάρης «Μπέτο», όπως τον αποκαλούν απλά οι οπαδοί του, βρέθηκε με τη σειρά του στο στόχαστρο του Τραμπ, ο οποίος χλεύασε αυτόν τον «ριζοσπαστικό αριστερό που θέλει ανοιχτά σύνορα». Η επίθεσή του εναντίον του Ο’Ρουρκ, εξαιρετικά σφοδρή, μάλλον δεν είναι άσχετη με την εκτίμηση ορισμένων αναλυτών πως ίσως είναι αντίπαλος του Τραμπ το 2020.

Ο Τραμπ συμμετέχει ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία για να αποτρέψει το ενδεχόμενο οι Δημοκρατικοί να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και πιθανόν ακόμη και της Γερουσίας, κάτι που θα εκτροχίαζε ή θα οδηγούσε σε τέλμα το πολιτικό του πρόγραμμα.

Οι Δημοκρατικοί κατά τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών όδευαν να πάρουν τον έλεγχο της Βουλής, αλλά με την προεκλογική εκστρατεία πλέον στην κορύφωσή της, ορισμένοι αναλυτές δεν αποκλείουν την πιθανότητα το GOP να διατηρήσει τον έλεγχο ακόμη και των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

«Πριν από έναν μήνα, μίλαγαν γι’ αυτό το “μπλε κύμα”», σχολίασε ειρωνικά ο Τραμπ, αλλά «δεν ακούμε πια γι’ αυτό. Το μπλε κύμα σκόρπισε λιγάκι».

Ο αμερικανός πρόεδρος, μετά τη «νίκη» που απόλαυσε με την έγκριση του διορισμού του Μπρετ Κάβανο στο Ανώτατο Δικαστήριο κι εν μέσω εξαγγελιών για περικοπές φόρων για τη μεσαία τάξη, βλέπει τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει το τελευταίο διάστημα.

Επιμένοντας στο ζήτημα της μετανάστευσης, ο Τραμπ επέρριψε όπως συνηθίζει στους Δημοκρατικούς ευθύνες για το «καραβάνι» 7.000 ως 10.000 μεταναστών από την κεντρική Αμερική που έφυγαν για να σωθούν από τη βία και την ανέχεια και βρίσκονται στο Μεξικό, καθ’ οδόν προς τα σύνορα των ΗΠΑ.

«Αυτές θα είναι οι εκλογές του καραβανιού, του Κάβανο, των φοροαπαλλαγών, του νόμου και της τάξης και της κοινής λογικής», είπε ο Τραμπ. «Η επιλογή του Νοεμβρίου δεν θα μπορούσε να είναι πιο καθαρή. Οι Δημοκρατικοί φέρνουν συμμορίες, οι Ρεπουμπλικάνοι φέρνουν δουλειές.»

ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Χιούστον, United States

Ο Τραμπ έτοιμος για κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης λόγω των μεταναστών από την Ονδούρα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: