Ο Φινλανδός πρώην πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ υποψήφιος για πρόεδρος της Κομισιόν




Ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα είναι υποψήφιος για να διαδεχτεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Στουμπ είναι ο δεύτερος κεντροδεξιός υποψήφιος που θέτει υποψηφιότητα. Σε επιστολή του προς τους ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σημειώνει ότι είναι ένας “δεδηλωμένος φιλοευρωπαίος” που αποφάσισε να είναι υποψήφιος για να υπερασπιστεί τις ευρωπαϊκές αξίες και να ωθήσει την Ευρώπη να καλύψει το κενό που αφήνει πίσω της η “οικειοθελής περιθωριοποίηση” των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας από την παγκόσμια πολιτική σκηνή.

“Είναι η ώρα να συσπειρωθούμε γύρω από τον σκοπό μιας ισχυρής Ευρώπης. Αυτό σημαίνει να απαλύνουμε τους αχρείαστους διχασμούς μεταξύ ανατολής και δύσης, βορρά και νότου. Θα ήταν προτιμότερο να τονίσουμε αυτά που μας ενώνουν παρά αυτά που μας διαφοροποιούν”, υπογράμμισε.

Ο 50χρονος Στουμπ έχει υπηρετήσει ως πρωθυπουργός, υπουργός Οικονομικών και υπουργός Εξωτερικών στη Φινλανδία και σήμερα είναι αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB).

Το ΕΛΚ θα επιλέξει τον υποψήφιό του για τις ευρωεκλογές στο συνέδριό του στο Ελσίνκι, στις 7 και 8 Νοεμβρίου. Ο Στουμπ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Γερμανό Μάνφρεντ Βέμπερ και πιθανόν και άλλους συντηρητικούς υποψηφίους.

Από τα άλλα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα, μέχρι στιγμής, μόνο ο σοσιαλιστής Μάρος Σέφκοβιτς από τη Σλοβακία έχει εκφράσει την επιθυμία να αναλάβει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μετά την αποχώρηση του Γιούνκερ.

02/10/2018 18:56
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters- AFP
Στρασβούργο, Γαλλία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: