Ο Μάτις ενέκρινε την ανάπτυξη στρατευμάτων στα σύνορα με το Μεξικό: Κόντρα Τραμπ με Δημοκρατικούς




Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος στο θέμα της μετανάστευσης, εάν οι Δημοκρατικοί αντίπαλοί του αρνηθούν να τον στηρίξουν. Την ίδια ώρα ο Μάτις έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα με το Μεξικό.

Μεσούσης της προεκλογικής εκστρατείας για τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τοποθετήσει, όπως ακριβώς στις προεδρικές εκλογές του 2016, το θέμα της μετανάστευσης στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.

«Οι ΗΠΑ δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο για την παράτυπη μετανάστευση. Αυτό δεν θα διαρκέσει. Οι Δημοκρατικοί πρέπει να μας δώσουν τις ψήφους για να περάσουμε αυστηρούς (αλλά δίκαιους) νόμους. Εάν δεν το κάνουν, θα είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε τον σκληρότερο τρόπο» ήταν το tweet που έστειλε ο μεγιστάνας.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ, ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο έκδοσης ενός διατάγματος που θα ανέστειλε τη δυνατότητα που έχουν οι μετανάστες από την Κεντρική Αμερική να εισέλθουν στις ΗΠΑ για να υποβάλλουν αίτημα πολιτικού ασύλου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, ο Ντόναλντ Τραμπ θα επικαλεστεί, στο όνομα της «εθνικής ασφάλειας», την ίδια νομοθετική διάταξη που χρησιμοποίησε όταν εξέδωσε το αμφιλεγόμενο μεταναστευτικό διάταγμά του, το οποίο στόχευε στο να απαγορεύσει την πρόσβαση στις ΗΠΑ των υπηκόων πολλών μουσουλμανικών χωρών.

Χιλιάδες μετανάστες από την Ονδούρα συνέχισαν χθες το ταξίδι τους στο νότιο Μεξικό, με προορισμό τις ΗΠΑ. Αυτό το «καραβάνι» πρέπει να διασχίσει ακόμη 3000 χλμ για να φθάσει στα σύνορα με τις ΗΠΑ, σε περίπου 45 ημέρες.

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις έδωσε το πράσινο φως για την ανάπτυξη στρατιωτών στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, έγινε σήμερα γνωστό από Αμερικανούς αξιωματούχους.

Το Πεντάγωνο δεν έχει προς το παρόν ανταποκριθεί στο αίτημα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters να σχολιάσει σχετικά. Οι αξιωματούχοι, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, ανέφεραν ότι η εντολή του Μάτις δεν περιλαμβάνει έναν συγκεκριμένο αριθμό στρατευμάτων, κάτι που θα καθοριστεί αργότερα.

Ο Τραμπ μελετά σχέδιο απαγόρευσης των ανθρώπων που εντάχθηκαν στο «καραβάνι»

26/10/2018 20:12
ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP-Reuters
Ουάσινγκτον, ΗΠΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: