Ο Αναστασιάδης και ο Αβέρωφ επιλέγουν την αυτοχειρία: Η λύση που θέλουν διαλύει την Κύπρο




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η ένταση που προκλήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος για το Κυπριακό επιβεβαιώνει την αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής.

Οι σουρεαλιστικές αναφορές και τα μελοδράματα έχουν σαφή επικοινωνιακό χρώμα και συνδέονται και με άλλα ζητήματα, πέραν αυτών που εκφράζονται στη δημόσια σφαίρα.

Πρωτίστως, όμως, αφορά αυτή η κόντρα τη διαχείριση των επερχόμενων εξελίξεων σε Κυπριακό και ενεργειακά και είναι προφανές πως ο εκνευρισμός συνδέεται με το γεγονός ότι η πολιτική της πεπατημένης έχει φθάσει σε πλήρη αδιέξοδο.

  • Αυτή η πολιτική έχει δοκιμαστεί και απέτυχε και αυτή η αποτυχία εδραιώνει τα κατοχικά δεδομένα και εάν εφαρμοστεί θα δημιουργήσει χώρα «φράνγκεσταϊν».

Από τη μια αναγνωρίζουν ή αντιλαμβάνονται ότι η ακολουθούμενη πολιτική δεν μπορεί να οδηγήσει  πουθενά. Δεν μπορεί να ανατρέψει το αδιέξοδο και κυρίως αδυνατεί να οδηγήσει στην επιδίωξη για την επίτευξη συμφωνίας. Από την άλλη, αρνούνται να αναθεωρήσουν την πολιτική αυτή. Επιμένουν στην πεπατημένη, αρνούνται να αγγίξουν την πραγματικότητα και να συζητήσουν εναλλακτικές επιλογές. Κι όταν γίνεται αναφορά στην αναζήτηση εναλλακτικής πορείας σε καμία περίπτωση αυτή δεν αφορά αυτή της λύσης δυο κρατών. Μια επιλογή που συζητείται εσχάτως από κάποιους στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Πρόκειται για μια επιλογή αυτοχειρίας. Μια επιλογή την οποία δεν θέλει η Τουρκία γιατί μια τέτοια συμφωνία δεν συνάδει με τους σχεδιασμούς της για πλήρη έλεγχο της Κύπρου. Αυτό, σύμφωνα με την τουρκική πλευρά, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια διευθέτηση, που θα δημιουργεί ένα δυσλειτουργικό πολιτειακό μόρφωμα, με πρόδηλη την παρουσία της, διά της τουρκοκυπριακής πολιτικής ελίτ.

  • Είναι το μόρφωμα που συζητείται ήδη και έχει φορτωθεί με ελληνοκυπριακές υποχωρήσεις. Τόσες πολλές που πλησιάζει να γίνει το μόρφωνα αυτό αποδεκτό από την Άγκυρα, όπως έγινε και το 2004, όταν προστέθηκαν- την υστάτη- στα άλλα τόσα και τα σημεία Ζιγιάλ, που κλείδωναν τον έλεγχο της χώρας από την Τουρκία.

Ο εκνευρισμός δεν είναι καλός σύμμαχος. Ούτε ο πανικός ή η ατάραχη αντιμετώπιση των εξελίξεων. Για να μπορέσει η χώρα  να ξεπεράσει τις δυσκολίες, τα εμπόδια, να προχωρήσει μπροστά, πρέπει να εγκαταλειφθεί η πεπατημένη, αδιέξοδη πορεία στο Κυπριακό.

Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου εκφράζουν την ίδια πολιτική στο Κυπριακό και η αντιπαράθεσή τους είναι αποτέλεσμα του εκνευρισμού τους γιατί βλέπουν πού τους οδήγησε η διαχείριση του Κυπριακού. Είναι, όμως, σαφές πως οι αδιέξοδες πολιτικές δεν πρόκειται να διαφοροποιήσουν το σκηνικό όταν οι εκφραστές τους συνεχίζουν την πεπατημένη.

  • Ρίχνοντας σκόρπιες ιδέες, όπως αυτή με τη χαλαρή ομοσπονδία ( που δεν είναι καινούργια) είναι ως να πυροβολεί κανείς στον αέρα για να σπάσει η μονοτονία. Πόσες φορές να πατήσουμε την ίδια πεπονόφλουδα;

Θα ανέμενε κανείς πως 44 χρόνια μετά θα συνειδητοποιούσε η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ωρίμασαν οι συνθήκες για αναθεώρηση της πολιτικής στο Κυπριακό. Κι αυτό δεν θα γίνει με πυροτεχνήματα και θορυβώδεις εξαγγελίες. Πρέπει να συζητηθούν σοβαρά- και με την Ελλάδα- όλες οι επιλογές. Να εξεταστούν επιλογές τοποθετώντας το Κυπριακό στο σημερινό πολιτικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

  • Δεν μπορεί να συζητείται το Κυπριακό με όρους της δεκαετίας του ΄70.
  • Δεν μπορεί να συζητείται το Κυπριακό επιμένοντας σε μια αδιέξοδη πορεία, που εδραιώνει τα κατοχικά δεδομένα.
  • Δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση του εθνικού θέματος και η σκέψη να είναι στο 2023, στις προεδρικές εκλογές.

Η κάθε πολιτική κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Και η ακολουθούμενη πολιτική το μόνο που κατάφερε είναι η δημιουργία νέων τετελεσμένων. Μπορούμε να συζητούμε ακόμα 44 χρόνια, επιμένοντας στα ίδια και στα ίδια. Να μην αναζητούνται, όμως, άλλοθι και… ρηξικέλευθες ιδέες. Οι κυβερνώντες, στο προεδρικό και στην Πινδάρου, κρύβουν τις αδυναμίες τους με τους ψευδοκαυγάδες και ας μην αναζητούνται διαφωνίες.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Μετά τα Σκόπια έρχεται η σειρά της Κύπρου; Περίεργες πληροφορίες φτάνουν από το νησί

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: