Ο Άκης Πετρετζίκης στην βραδιά γαστρονομίας που διοργανώνει η πρεσβεία του Ισραήλ




Βραδιά ελληνοϊσραηλινής γαστρονομίας διοργάνωσε χθες το βράδυ η πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 χρόνων από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, παρουσία της πρέσβεως, Ιρίτ Μπεν Άμπα και προσκεκλημένων από τους χώρους του πολιτισμού, του lifestyle, των επιχειρήσεων και της πολιτικής.

Στο «Urban StrEATS Event», που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, δύο γνωστοί σεφ από το Ισραήλ και την Ελλάδα, ο Ασάφ Γκρανίτ και ο Άκης Πετρετζίκης παρουσίασαν τις ελληνοϊσραηλινές γαστρονομικές δημιουργίες τους, αναδεικνύοντας τα κοινά στοιχεία που έχουν οι κουζίνες των δύο χωρών και τις δυνατότητες συνεργασίας που μπορούν να προκύψουν από την καινοτομία στον τομέα της μαγειρικής.

«Πριν μερικές δεκαετίες η Ιερουσαλήμ ήταν από άποψη γαστρονομίας μία έρημος. Σήμερα είναι παράδεισος και ο Ασάφ έχει συμβάλει σε αυτό. Η ιδέα της βραδιάς ήταν να δώσουμε την καινοτομία και στη γαστρονομία, όχι μόνο στην τεχνολογία» ανέφερε η Ισραηλινή πρέσβης, η οποία παρουσίασε τον ισραηλινό σεφ ως «σταρ της κουζίνας όχι μόνον στην Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ, αλλά και στο Παρίσι και το Λονδίνο». Επίσης, σημείωσε ότι στη ισραηλινή κουζίνα βρίσκει κανείς επιρροές από την ανατολική Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ασία.

Ο ισραηλινός σεφ μίλησε για την επιρροή που έχει στη διατροφή και την κουζίνα η συμβίωση ανθρώπων από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς. «Η μητέρα μου, η οποία διέφυγε από την Πολωνία, αντάλλασε συνταγές με τη διπλανή οικογένεια που προερχόταν από το Μαρόκο. Η γενιά μου μεγάλωσε με την ανάμειξη διαφορετικών πιάτων, διαφορετικών αρωμάτων. Απ’ αυτή την μείξη δημιουργώ κάτι νέο» τόνισε.

«Η μαγειρική είναι τρόπος ζωής, παιδεία και ασφαλώς πολιτισμός» επισήμανε ο Άκης Πετρετζίκης και απαρίθμησε τα κοινά στοιχεία της ελληνικής και ισραηλινής διατροφής, ξεκινώντας από το παρθένο ελαιόλαδο. Στο Τελ Αβίβ, πρόσθεσε, θα βρεις πολύ ελαιόλαδο, πολλές ελιές και πολύ ταχίνι. Μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, τη Μεσόγειο, και τον ίδιο πολιτισμό.

11/10/2018 15:14
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: