Ο 93χρονος διεθνούς φήμης γλύπτης, Takis, θα είναι το τιμώμενο πρόσωπο της Art Thessaloniki




Τον διεθνούς φήμης γλύπτη Takis -τον 93χρονο σήμερα, γεννημένο στην Αθήνα του 1925, Παναγιώτη Βασιλάκη- επέλεξε ως τιμώμενο καλλιτέχνη στην 3η διοργάνωση της η νεότευκτη έκθεση τέχνης της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, “Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair”.

Η 3η Αrt Thessaloniki θα εγκαινιαστεί στις 22 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 25 του ίδιου μήνα και θα φιλοξενηθεί στα περίπτερα 10, 9 και 8 του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Η Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Παντελή Τσάτση.

Με μότο «Διακίνηση-Ενημέρωση-Διασκέδαση», η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Τουρισμού, Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και πολλών φορέων της πόλης, με στόχο να λειτουργεί παράλληλα τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικής έκφρασης όσο και εμπορικής, πολιτισμικής και οικονομικής ανάπτυξης.

Πρόκειται ουσιαστικά – υπογραμμίζουν οι διοργανωτές- για μια «συνάντηση» αιθουσών τέχνης, που επενδύει στην στρατηγική και γεωγραφική θέση της Θεσσαλονίκης, στην πολυπολιτισμική της ταυτότητα, “τη μακρόχρονη ιστορία της και στους ιδιαίτερους δεσμούς της με τις χώρες των Βαλκανίων, τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, το Ισραήλ και την Τουρκία”.

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης, γνωστός ως Takis, είναι αυτοδίδακτος. Ξεκίνησε την καλλιτεχνική του πορεία μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όταν ήρθε σε επαφή με τα έργα του Πικάσο και του Τζιακομέτι. Το 1952 δημιούργησε το πρώτο του εργαστήρι με τους παιδικούς του φίλους και καλλιτέχνες Μίνω Αργυράκη και Ραϋμόνδο στην Ανάκασα. Δυο χρόνια μετα ταξίδεψε στο Παρίσι όπου παρήγαγε τα πρώτα του κινητικά έργα και στη συνέχεια στις ΗΠΑ. Τα πρώιμα έργα του Τakis είναι προτομές από γύψο και γλυπτά από σφυρήλατο σίδηρο εμπνευσμένα από τον αιγυπτιακό πολιτισμό και την Αρχαία Ελλάδα ενω συνεχισε με τα πςερίφημα “κινητικά γλυπτά”, μουσικά έργα, τηλε-γλυπτά, μαγνητικούς τοίχους, καντράν αλλά και ερωτικά γλυπτά.

Έργα του Τakis εκτίθενται στις μόνιμες συλλογές των σπουδαιότερων μουσείων του κόσμου,(Κέντρο Πομπιντού, ΜΟΜΑ της Νέας Υόρκης, Χιούστον, Tate Gallery του Λονδίνου κ.α)

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης και με αφορμή τη συμμετοχή των ΗΠΑ ως τιμώμενης χώρας στην πρόσφατη 83η ΔΕΘ, θα πραγματοποιηθούν εκθέσεις με έργα Ελληνοαμερικανών καλλιτεχνών από τη συλλογή Ζαχαρία Πορταλάκη και με έργα του Αμερικάνου καλλιτέχνη Sol LeWitt από τη συλλογή της Έφης Πιπλικάτση-Ανδρεάδου. Προβλέπονται επίσης ενότητες αφιερωμένες στο Design και την Εικονική πραγματικότητα, αφιέρωμα στο ιστορικό περιοδικό τέχνης ARTI του Αντώνη Μπουλούτζαα κ.α Στην 3η Art Thessaloniki Fair συμμετέχει και το ίδρυμα του Takis, Κέντρο Έρευνας για την Τέχνη και τις Επιστήμες (Κ.Ε.Τ.Ε.).

08/10/2018 15:13
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θεσσαλονίκη, Ελλάδα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: