Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά: Είχε πραγματοποιήσει επίθεση με μαχαίρι




Ένας Παλαιστίνιος επιτέθηκε και τραυμάτισε ελαφρά με μαχαίρι έναν ισραηλινό στρατιώτη σήμερα στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, και σκοτώθηκε από τις δυνάμεις που βρίσκονταν εκεί, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός.

Το επεισόδιο συνέβη κοντά στον Τάφο των Πατριαρχών (το Τέμενος του Ιμπραήμ για τους μουσουλμάνους). Στις παρυφές του χώρου αυτού, που θεωρείται ιερός τόσο από τους εβραίους όσο και από τους μουσουλμάνους, έχουν πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν πολλές επιθέσεις.

Η πόλη της Χεβρώνας είναι μια πυριτιδαποθήκη όπου περίπου 800 εβραίοι ζουν, οι περισσότεροι λόγω ιδεολογικής πεποίθησης, κάτω από ισχυρή στρατιωτική προστασία ανάμεσα σε 200.000 Παλαιστινίους.

Η συνύπαρξη των Παλαιστινίων και των εβραίων εκεί αποτελεί πηγή μόνιμων εντάσεων και συνεχών βιαιοτήτων.

Εντούτοις η ισραηλινή κυβέρνηση συμφώνησε στις 14 Οκτωβρίου να κατασκευαστούν στη Χεβρώνα 31 κατοικίες για εβραίους εποίκους, για πρώτη φορά από το 2002.

Από τον Οκτώβριο 2015 και κατά τους μήνες που ακολούθησαν, το Ισραήλ, η Ιερουσαλήμ και η Δυτική Όχθη, ιδιαίτερα η Χεβρώνα και τα περίχωρά της, αποτέλεσαν το θέατρο κύματος ανιισραηλινών επιθέσεων που διαπράττονταν συχνά με μαχαίρι από μεμονωμένους Παλαιστινίους.

Οι βιαιότητες στη συνέχεια έγιναν σποραδικές. Όμως ενισχύθηκαν και πάλι τις τελευταίες εβδομάδες στη Δυτική Όχθη, ένα έδαφος που ο ισραηλινός στρατός κατέχει εδώ και περισσότερο από 50 χρόνια.

22/10/2018 11:46
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ιερουσαλήμ, Ισραήλ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: